FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Politikai nyomást sejtenek Jobbik képviselői a határon túli pénzosztások mögött

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Jobbik szerint alapos a gyanú, hogy a külhoni magyar támogatások mögött politikai megrendelések állnak. Jelen állás szerint az sem kizárt, hogy a Felvidék egyetlen teljesen magyar tannyelvű egyeteme idén kevesebb pénzt kap, mint az MSZP-SZDSZ kormány alatt. Szávay István rendkívüli bizottsági ülés összehívását kezdeményezte az ügyben.

Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága ma tartotta első őszi ülését, amelynek kiemelt témája volt a határon túli pénzosztásokért felelős Bethlen Gábor Alap (BGA) működése. Az ügy érdekessége, hogy augusztusban az Alap teljes vezetősége lemondott, folyosói pletykák szerint azért, mert a pályázatok bírálása során nem kívántak tovább asszisztálni a kormányzat által elvárt, szinte kizárólag politikai szempontokat figyelembe vevő döntésekhez. Az Ulicsák Szilárd vezette ötfős igazgatóság helyére a kormány szeptember 1-jétől Lélfai Koppányt nevezte ki, aki vezérigazgatóként innentől kezdve egy személyben felelős a BGA működéséért.

A döntésről a Nemzeti Összetartozás Bizottsága a sajtóból értesült, ezért a mai ülésen a Jobbik és az LMP mellett több kormánypárti képviselő is keményen számon kérte a BGA működéséről beszámolót tartó Répás Zsuzsanna helyettes államtitkárt, hogy mi volt a nyári szünetben sunyiban lezavart vezetőváltás oka, és hogyan fog kinézni új szerkezet. Répás kibújt a kellemetlen kérdések alól, mondván „nem volna korrekt a részletekbe belemenni, nyilván ha teljesen elégedettek lettünk volna az előző csapat munkájával, akkor nem lett volna váltás.”

Répás Zsuzsanna ígéri: a hónap végére megérkeznek a támogatásokRépás Zsuzsanna ígéri: a hónap végére megérkeznek a támogatások

Répás Zsuzsanna beszámolójában három területet emelt ki, amelyet a BGA támogatott: a határon túli osztálykirándulásokat bonyolító Határtalanul programot, a külhoni magyar diákok oktatását segítő Szülőföldön magyarul programot, valamint a Magyar kultúráért és oktatásért nyílt pályázatot. Kiemelte, hogy áttértek az olcsóbb, gyorsabb és átláthatóbb banki átutalásra, a hónap végén pedig várhatóan a nagyobb határon túli régiók is megkapják a megítélt támogatásokat.

Szávay István a tájékoztatót soványnak és a problémákra ki nem térőnek nevezte, és hiányolta Semjén Zsolt jelenlétét, aki nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettesi posztja ellenére megválasztása óta egyszer tartott beszámolót a bizottságnak. A kormányzat nemzetpolitikai teljesítményét számos ponton kemény kritikával illető jobbikos képviselő felhívta a figyelmet, hogy a 2010 májusában elfogadott, kötelező határon túli osztálykirándulások programja a mai napig nem indult be (az említett Határtalanul program ez már tíz éve működő projekt). Répás Zsuzsanna azzal védekezett, ő lenne a legboldogabb, ha 2014-re elérnék, hogy évente egy teljes évfolyamnyi diákság (kb. százezer gyerek) ellátogathatna határon túlra, de ez nem biztos, hogy sikerülni fog. Az államtitkár arra is nehezen tudott választ adni, hogy a muravidéki és horvátországi magyar gyerekek idén miért nem vehettek részt a programban, de ígéretet tett, hogy ezt jövőre pótolják.

A Jobbik az egységes, átlátható pályázati rendszert hiányolja - az ASZ szerint jogosanA Jobbik az egységes pályázati rendszert hiányolja - az ÁSZ szerint jogosan

A bírálatok csúszásának számon kérése mellett Szávay István kifogásolta, hogy továbbra sem világos, a tavaly év végén elfogadott költségvetésből melyik külhoni felsőoktatási intézmény mennyi pénzt fog kapni. Példakánt kiemelte az erdélyi Sapientiát, valamint a felvidéki Selye János Egyetemet, utóbbi nemzeti jelentőségű intézményként idén több mint húszmillió forinttal kevesebbre számíthat, mint az MSZP-SZDSZ kormány alatt. Répás jelezte, hogy a BGA idén dupla annyi pénzt utal a Selyének, mint a korábbi években, de hogy pontosan mennyit kap az egyetem, azt nem tudta megmondani. A támogatások ugyanis – a kormány ígéretével ellentétben – továbbra is nehezen átlátható módon, több helyről érkeznek, holott az Alap tavaly őszi felállításának pont az volt az egyik legfőbb indoka, hogy a párhuzamos pénzmozgásokat kiküszöböljék.

Szávay kritikáját megerősítette az Állami Számvevőszék jelenlévő osztályvezetője, aki zárszámadási jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az elszakított területek támogatását több költségvetési fejezet is tartalmazza, így a korábban elfogadott kormányhatározatot, amely ezeket egy csatornába terelte volna, továbbra sem hajtják végre. A pályázatok átláthatóságát az LMP-s Dorosz Dávid is bírálta, és jelezte, hogy erről szeretne egy összefoglaló táblázatot kapni. Szávay István végül arra kérte a bizottság elnökét, Potápi Árpádot, hogy hívjon össze zárt bizottsági ülést, amelyen tisztázzák a BGA működésével kapcsolatos problémákat és visszásságokat.

Répás és Lélfai a Nemzeti Összetartozás Bizottsága előttRépás és Lélfai a Nemzeti Összetartozás Bizottsága előtt

A barikad.hu kérdésére a jobbikos képviselő a bizottsági ülés után kijelentette, azért javasolta a rendkívüli ülés összehívását, mert „érdekes mendemondák terjengenek arról, hogy miért mondott le a Bethlen Gábor Alap korábbi vezetése, hogyan működött az igazgatóság, mely külhoni magyar szervezetek milyen alapon, kiknek a közbenjárására kaptak támogatást. Annak szeretnénk utánajárni, hogy valóban korrekt és politikamentes volt-e a pénzosztás, ennek megállapítása érdekében a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetje már dolgozik egy összefoglaló háttéranyagon. Megmondom őszintén, hogy erős kétségeink vannak” - nyilatkozta portálunknak Szávay.

A bizottság több konstruktív indítványt is elfogadott: Szili Katalin javaslatára a Nemzeti Összetartozás Bizottsága ősszel találkozni fog a hazai nemzeti kisebbségek vezetőivel, Szávay István felvetésére pedig megfontolják, hogy a bizottság meghallgathassa a szomszédos országokba, valamint a jelentős magyar emigrációval rendelkező államokba kinevezendő nagyköveteket és főkonzulokat.

Bencsik János

barikad.hu


 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A NIT Elnökségének közleménye

A Nemzeti Ifjúsági Tanács tisztújító Közgyűlésére 2016. december 17-én került sor, amelyen a tagszervezeti képviselők Kaszás Andrást - a Tudatos Ifjúságért Alapítvány elnökét - választották meg a NIT új elnökének. A Nemzeti Ifjúsági Tanács ezúton is köszöni Janzsó Ádám leköszönő elnöknek a szervezetért végzett 4 éves munkáját.

A tagszervezetek képviselői megválasztották a szervezet Elnökségének 2 alelnökét - Hegedüs Zoltánt, Papp Kristófot - és további 3 tagját - Kölkedi Krisztiánt, Nedeczky Lillát, és Papp Zoltánt. Egyúttal sor került a 3 fős Felügyelő Bizottság tagjainak megválasztására is. A Közgyűlés ismételten bizalmat szavazott Kósa András Csaba és Nemes László FEB tagoknak, valamint megválasztotta Hegedűs Imrét. Az Elnökség tagjai 2 évig töltik be mandátumukat.

Bővebben...