FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Pályázzon egyszerűen! - Bemutatkozik az Európa a polgárokért és a Kreatív Európa program

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Pályázzon egyszerűen! - Bemutatkozik az Európa a polgárokért és a Kreatív Európa program

Az Európa Pont Tájékoztató Szolgálata információs napot szervez a Kreatív Európa – Kultúra alprogram és az Európa a polgárokért programokról.

A rendezvényre civil szervezetek képviselőit, önkormányzatok munkatársait, önkormányzatokat képviselő non-profit szervezetek munkatársait, oktatási, kulturális, kutatási (non-profit) szervezetek képviselőit, és ifjúsági szervezetek képviselőit várnak. A tájékoztató napon részt vesznek a két pályázat magyarországi programkoordinátorai.

Időpont: 2017. november 7. (kedd)
Helyszín: Európa Pont (1024 Budapest, Lövőház u. 35.)


Az információs napon szó lesz az Európa a polgárokért és a Kreatív Európa programokról, azok felépítéséről, prioritásairól, valamint a legfontosabb változásokról, továbbá bemutatjuk a két program közös pályázati felületét is. A résztvevők megismerhetik a pályázáshoz szükséges regisztráció menetét, valamint a pályázatbeadás folyamatát és pénzügyi hátterét. Az esemény során bemutatunk nyertes projekteket is.

Program:

9:30 – 10:00 Regisztráció
10:00 – 10:20 Megnyitó
10:20 – 11:00 Az Európa a polgárokért program
11:00 – 11:30 A Kreatív Európa program
11:30 – 12:00 Projektpéldák – meghívott projektkoordinátorokkal
12:00 – 12:15 Kérdések, válaszok
12:15 – 12:45 Ebédszünet (szendvicsebéd)
12:45 – 13:00 Pénzügyek – Európa a polgárokért program
13:00 – 13:15 Pénzügyek – Kreatív Európa
13:15 – 14:00 A pályázás menete
14:00 – 14:30 Kérdések, válaszok
14:30 – 14:45 Zárás

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Részvételi szándékát kérjük, 2017. november 3-ig jelezze neve, szervezete és e-mail címe megadásával a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen. A regisztrációról visszaigazolást küldünk.

Az Európa a polgárokért programjának célja, hogy segítse a polgárokat az Unió közös történelmének, sokszínűségének és működésének alaposabb megismerésében, az uniós szakpolitikák és döntéshozatali folyamatok megértésében, miközben aktív szerepvállalásra és demokratikus részvételre ösztönzi őket.

A Kreatív Európa az Európai Unió kulturális és kreatív ágazatok támogatására irányuló programja. A program átfogó célkitűzése az európai kulturális sokszínűség és örökség előmozdítása, illetve a kulturális és kreatív ágazatok versenyképességének növelése. A Kultúra alprogram támogatja a kulturális és kreatív szervezeteket nemzetközi együttműködések megvalósításában, a kulturális művek határokon átívelő áramlását és a kulturális szereplők mobilitását.

Ha további, részletes információkat szeretne hallani az Európa a polgárokért programról, vegyen részt a programról szóló információs napokon is:

Időpont Helyszín
2017. november 22. Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.)
2017. december 5. Tempus Közalapítvány (1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.)

További részletek ezekről a rendezvényekről hamarosan az alábbi linken olvashatóak: www.tka.hu/rendezvenyek

Módosítás dátuma: 2017. október 30. hétfő, 22:53  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel