FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Emlékművet állítanak Kiss Ernő aradi vértanúnak Délvidéken

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Emlékművet állítanak Kiss Ernő honvéd altábornagynak a délvidéki Eleméren, azon a településen, ahol az aradi vértanú nyugszik - számolt be róla szerdán a Magyar Szó című újvidéki napilap.


Az október 6-i vajdasági megemlékezések központja minden évben a közép-bánsági Elemér, ahol az idei megemlékezésre a magyar kormány támogatásából felújítják a helyi templom belterét, a templomkertben pedig felállítják Kiss Ernő emlékművét. 
    
Kiss Ernő Temesvárott született, apja viszont a bánsági Elemérről származott. A szabadságharc idején Kiss Ernő is a Bánságban harcolt Damjanich János mellett. A forradalom kitörésekor ezredével éppen az észak-bánsági Nagykikindán állomásozott, így azonnal részt tudott venni a szerb felkelők elleni harcokban, és már szeptemberében elfoglalta a szerbek perlaszi táborát, ami az első jelentős délvidéki győzelemnek számított. 
    
1849-ben Kiss Ernőt golyó általi halálra ítélték, és több újratemetés után végül az általa építtetett eleméri templomban helyezték örök nyugalomra, a család kastélyát ugyanis már korábban lerombolták. 
    
1906-ban Nagybecskereken szobrot emeltek az altábornagynak, 1918-ban azonban azt a szerbek összetörték, azóta nincs emlékműve a Vajdaságban. Az új szobor a tervek szerint fémből és betonból, a korábbi műalkotás mintája alapján készül. 
    
A Vajdaságban az aradi vértanúk közül Damjanich Jánosnak, Lázár Vilmosnak, Schweidel Józsefnek és Leiningen-Westerburg Károlynak van emléktáblája vagy szobra.
[MTI]
Forrás: http://itthon.ma/karpatmedence.php?cikk_id=14933
Módosítás dátuma: 2016. augusztus 18. csütörtök, 17:50  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés