FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gazdag metropolis lehetett a feltárt város

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Gazdag római várost tárnak fel Erdélyben, Hunyad megyében, Várhely (Sarmizegetusa) közelében.

Ulpia Traianát a Kr. u. 98. és 117. között uralkodó Marcus Ulpius Traianus római császár alapította, miután legyőzte 106-ban a dákokat – olvasható a Popular Archaeology régészeti hírportálon. Virágkorában, a 2-3. században a tartományi főváros harminchektáros területet foglalt el, és 25 ezer embernek adott otthont. Hatalmas fóruma, amfiteátruma, gladiátoriskolája volt, és számtalan templommal, szentéllyel büszkélkedett. Az egykor gazdag település a rómaiak 3. századi kivonulása után a népvándorlás viharának esett áldozatul.

Az első feltárásokat 1924–36-ban végezték, majd a hetvenes évek elején a régészek egy rövid időre ismét visszatértek a helyszínre. Ulpia Traiana nagyszabású feltárásai azonban csak a közelmúltban kezdődtek kanadai és román régészek összefogásával. „A város területének eddig csupán 15 százalékát tártuk fel” – ismertette Andre Gonciar professzor, az expedíció társvezetője.

Mint kifejtette, az eddigi leletek arra engednek következtetni, hogy egy „gazdag és kozmopolita metropolisról” van szó. Az ásatások 2012 nyarán folytatódnak, amikor a fórumot és a városközponthoz kapcsolódó adminisztratív és üzleti épületek feltárását végzik el. A tervek között szerepel a lakónegyedek feltérképezése, ahogy beazonosítják Ulpia Traiana ősi temetőit is.

MTI,Index.hu
Módosítás dátuma: 2011. december 31. szombat, 21:37  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Eurodesk hálózat bővítés
Az Eurodesk egy olyan, az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információ-szolgáltató hálózat, mely jelenleg szinte minden európai országban, összesen kb. 3000 partner irodával működik. Az ezekben az irodákban dolgozó szakemberek fiataloknak és a velük foglalkozóknak nyújtanak telefonos, e-mailes és személyes információ-szolgáltatást az európai oktatási, képzési és kulturális kérdésekről.
Bővebben...