FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

„Magyarnak lenni jó, székelynek lenni kötelességünk!”

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

homorodszentpeter istentisztelet_b

Kedves barátaim!

Nemzeti ünnepünk alkalmával, jókívánságaim kifejezése mellett, figyelmetekbe/figyelmükbe ajánlom a Duna Televízióban látható ünnepi istentiszteletet, amelyet Székely Kinga Réka homoródszentpéteri lelkésznő tartott az elmúlt vasárnap. A felvétel a Duna Televízió főcsatornáján március 15-én délben kerül műsorra (anyaországi idő szerint 11 órától, Erdélyben 12 órától). A Duna World csatornán 13 óra 20 perctől kezdődően megismétlik...
Az alábbi újsághír ezzel kapcsolatos.
Éljen a magyar szabadság és függetlenség!
 Barátsággal: Szabó Laci

„Magyarnak lenni jó, székelynek lenni kötelességünk!” „Magyarnak lenni jó, székelynek lenni kötelességünk!”

Homoródszentpéterre tekint a világ magyarsága március 15-én. A Duna Televízióban csütörtökön, romániai idő szerint 12 órakor kerül adásba  a vasárnap rögzített istentisztelet és az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező műsor.

A homoródszentpéteri templom önmagában is szép jelkép: különálló tornya középkori védemlék. Az évszázadok során többször átépített istenháza megmutatja a szépet szerető és Istenhez ragaszkodó falu népének hitét. Vasárnap a település apraja-nagyja és vendégeik székely ruhát öltöttek, és a harangszóra díszsorfalat állt a közelmúltban alakult Homoród menti huszárbandérium. A helybéli gyermekek szemében csillogott a rendkívüli nap öröme és izgalma.

„Magyarnak lenni jó, székelynek lenni kötelességünk” – vallotta meg imában Székely Kinga Réka unitárius lelkésznő. „Őseink túl nagy árat fizettek, sokat szenvedtek, hogy mi még mindig szülőföldünkön és magyarul mondhassunk köszönetet. Emberül mondunk hálát az évszázadokért és azokért, akik értünk éltek. Tarts meg, erősíts meg! A földi élet rövid, de arra elég, hogy az ember otthont teremtsen és kinyilváníthassa: a tisztesség és a szeretet a legfontosabb.” Ezért szólt a közös Miatyánk, a templomi énekek, majd az igehirdetés után Ballók Emőke óvónő és Székely Gyöngyvér tanítónő irányításával a helybéli óvodások és általános iskolások március 15-ei műsora. Szavalatok hangzottak el és a huszárok két újonnan tanult énekkel hajtottak fejet a jeles nap hősei előtt.

Mucsányi János, a műsor szerkesztője kérdésünkre elmondta: a Duna Televízió vallási szerkesztőségének tudatos törekvése, hogy arányaiban megtartsa a határon túli istentiszteletek közvetítését olyan kis falvakból is, ahova ritkán jut el televízió.

Homoródszentpéteren az istentisztelet és megemlékezés után szeretetvendégséget tartottak a templom körül. Mi pedig buzdítjuk olvasóinkat: csütörtökön, ha tehetik, nézzék meg, mit üzen a nagy múltú kis falu március idusán!

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/amagyarnak-lenni-jo-szekelynek-lenni-kotelessegunka

Módosítás dátuma: 2012. március 14. szerda, 23:14  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés