FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Google és a Murányi Vénusz

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A magyar könyvek rosszul járnak a Google Books-on.

A Google e-könykereskedése (eBookstore) tegnaptól elérhetővé tett jelentős magyar nyelvű állományt. A bővítés is folyamatos a projktleírás szerint. Ez nagyszerű és természetesen üdvözlendő.

A Google azt tűzte ki célul, hogy szinte a világ teljes nyomtatott könyvtermését digitalizálja. A projekt része, hogy nem csak elérhetővé, de kereshetővé is teszi a szövegeket. A művekben való böngészés túlmutat a szokásos bolti forgalmazáson, és természetesen a hagyományos könyvtári szolgáltatásokon.

A Google Books, azaz a Google Könyváruháza már 2010 eleje óta működik. Sajnos csak az USA polgárok részére volt elérhető a szolgáltatás. A könyv ekoszisztémának (ecosystem) nevezett komplexumban egy platformba vonja össze a Google a különböző szakmai szereplőket: a Google Books-ban együtt dolgoznak a fejlesztők, a kiadók, a kreatívok, a kereskedők. Mint egy manufaktúrában, minden folyamat egy kézben fut össze.

A Google most elérhetővé tette könyves projektjét az Egyesült Királyság területén is. A műveket a lehető legszélesebb platform-választékban nyújtják. Az olvasó eszközökben is óriási a kínálat: mobiltelefontól a táblagépekig, az e-könyv-olvasó készülékektől a PC-és internet olvasásig minden lehetséges. A Google jelzi, hogy a független kiadók, azaz a szerzői kiadással (self-publishing) foglalkozó portálok anyagát is kínálja.

Más források beszámolnak róla, hogy a következő Google Könyvkereskedések Ausztráliában és Kanadában nyílnak meg. A The Bookseller (www.thebookseller.com) beszámol róla, hogy Google belső források alapján úgy tudja, hogy nem angol nyelvű területek felé az elérhetőség csak 2011 után várható.

A magyar olvasó számára a változás mégis szembetűnő: a brit áruház http://books.google.co.uk/ebooks webcíme megnyitható Magyarországról is, keresni is lehet benne. Mi több, web-alapon, tehát közvetlen olvasásra magyar nyelvű ingyenes könyvek elérhetők.

A Könyváruházról teljes áttekintés: http://books.google.co.uk/help/ebooks/overview.html

Az előnyök mellett szólni kell a hátrányokról is.

A legegyszerűbb, ha az ember kézbe vesz valóságosan egy könyvet, és teszteli, hogyan is néz ki az adott mű a Google virtuális állományában.

Az előző bejegyzésemben már említettem, hogy első látásra is feltűnő, hogy a címek és szerzők nevei gyakran tévesen szerepelnek a web-es címlapon. Ez alapkérdés. Nyilván a gépileg szkennelt címlapokból generál a rendszer webes felvezetést: ha a szkennelés hibás, a borító is az lesz. Vörösmarty minden munkáiból így lesz mindeu munkái, Petőfi Sándor életrajza helyett Petőfi Sándorélectrjza.

A szkennelésen kívül leküzdhetetlen akadálynak tűnik az á és az ő betű is. Petőfi például gyakran S℗andor Petőfi-ként jelenik meg. Pech, ha éppen Gyulai Pál Petőfi életrajzáról van szó, így mindkét érintett személy csúnya bakival látható (P℗al Gyulai). Ugyanakkor van, amikor hibátlanul jelenítik meg halhatatlan költőnk nevét.

Látható az is, hogy nem tud következetes lenni a Google a szerzők keresztnév és családi név sorrendiségének kérdésében sem. Teljesen véletlenszerűen szerepelnek a változatok, hol a keresztnév van elől, hol a vezetéknév. Nem tudtam rájönni, hogy a szkennelt oldal névvariációját miért cseréli fel a rendszer. Miért nem teszi be egy táblázatba úgy, ahogy a címlapon olvasható. Ha katalógizálásról lenne szó, akkor érthető, hogy szelektál a szoftver, hiszen ott minden esetben a szerző vezetéknevének kell elől állnia. De itt gépi keresés van, teljesen mindegy, milyen sorrendben jönnek a nevek, a lényeg, hogy ott legyenek, és helyes formában, mégha az angol ábécében nem szereplő betűk is alkotják a név egyes elemeit.

De nézzünk konkrétan egy könyvet. Gyöngyösi István: Mársal társalkodó Murányi Vénus. Az 1674-ben íródott mű 1767-es Landerer kiadása alapján vetem össze a virtuális verziót. A Google könyv is a Landerer kiadás alapján lett szkennelve, ez kiderül már a könyv felvezetéséből. Maga a cím majdnem pontos, egy ékezethiba még elmegy (Vénus helyett Venus). A szerző neve is helyes. Az meglepő, hogy megadja az oldalszámot: 110 lap a terjedelem. Csakhogy ebben a könyvben nincs oldalszámozás. Még a hagyományos őrszó segíti az olvasót a tájékozódásban. (A lap alján olvasható a következő oldal első egy-két szava.). Mit tehettem, megszámoltam kézzel: stimmel, címlappal és egy latin nyelvű versezettel a végén pontosan 110. Valami azért megbicsaklik: ha a könyvet a monitoron olvassuk, látjuk, hogy a 104. oldalon fejeződik be. Na, most akkor hova tűnt hat oldal? Azért fonák: 110 oldal terjedelmet ad meg a Google, és maga a gépi lapozás hat oldallal kevesebb. Ha nem lapozunk, hanem a csúszkát használjuk, megáll a skála a 104. lapnál. Nem tűnt fel, ebből az látszik: személyes ellenőrzés nincs, gépek számolnak. Mindegyik a maga módján.

Nagyobb hiba – és ez talán magyarázat lehet az eltűnt oldalakra –, hogy az elektronikus könyv nem az elején kezdődik. Kimarad a címlap és az ajánlás. Szegény hajdani szerző, ha a Google-on keresztül küldte volna meg művét a szponzoroknak, lemaradt volna a támogatásról, hiszen a művet maguknak a szereplőknek ajánlja egy egész oldalban. A végén ez áll: „Tekéntetes és Nagyságos Gróf Rimai Szétsi Mária asszonynak. Az ő Nagysága szerelmes Házastársának. Az én kegyelmes Úramnak, és Asszonyomnak. Egészséges hoszszú életet kívánok alázatossan.”

Az olvasó a szkennelt oldalt látja, ebből kiviláglik, hogy elég rozzant példányból dolgoztak. Sok helyütt az oldalak javítottak, ragasztottak. A címlap helyett a bevezető az első oldal. Ott nagy stemplivel rajta: Staatsbibliothek München. Az utolsó oldalon másik pecsét: Erdélyi Múzeum, 1788.

Első borító

Kalandos példány. Nem lett volna egyszerűbb egy magyar könyvtári állományból venni a kötetet?

A két képen a különböző kezdő oldalak láthatók, fent az eredeti címlap.

A következő bejegyzésben a Google Books-hoz kapcsolódó szolgáltatásokat tesztelem.

Forrás:  Kerekes Pál http://konyvkonnektor.hu/?p=1186
Módosítás dátuma: 2011. október 12. szerda, 07:56  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Regionális információs és tanácsadó nap ifjúsági célú pályázatokról
Az NCSSZI-Mobilitás Országos Ifjúsági Igazgatóság Nyugat-dunátúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodája 2012. április 19-én, Szombathelyen Regionális információs és tanácsadó napot szervez, ahol az ifjúsági célú, valamint ifjúsági célra is fordítható forrásokról kapnak tájékoztatást a résztvevők.

A rendezvény:

Időpontja:  2012. április 19. (csütörtök), 13,30 óra  
Helyszíne:  Polgármesteri Hivatal, Szombathely, Kossuth u. 1-3.

Bővebben...