FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Beszámoló a MIT Hun táboráról

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Hunok foglalták el Besenyőt

Az elmúlt hét derekán közel száz hun harcos vette birtokba a Sepsibesenyői Művelődési Otthont és annak udvarát. Ezzel el is kezdődött a Magyar Ifjúsági Tanács és az Ikafalvi Református Egyházközség által szervezett Hun tábor. Öt hun törzs, név szerint a Tik hunok, a Kuszu hunok, a Dzsong hunok, a Kiang hunok, illetve a Hujen hunok verték fel jurtáikat és készültek fel az előttük álló hét kihívásaira. A hunok Erdély egész területéről jöttek, sőt Erdély határain túlról csángóföldről is érkezett egy tucatnál több résztvevő.

 

Kihívásban, kalandban, élményekben bőven volt részük, hiszen másnap a vezérek tanácsa úgy döntött, hogy kiterjesztik birodalmuk határait és a szomszédbeli településre küldenek felderítő csapatokat. A feladatot minden törzs róvásírással írt levélben kapta kézhez és már indultak is Maksa, Eresztevény és Angyalos felderítésére.

Ezt követően a Székely vágta elnevezésű hadgyakorlaton vettek rész a hunok, ahol megtekinthették a környékbeli népek lovas és népi kultúráját. A hun törzsszövetségek meglepetésére egy „kis” égi áldás hatására szétszaladt a hadgyakorlat közönsége, de a hun harcosoknak semmi baja nem esett, sőt ép és száraz bőrrel megúszták a vihart, mert egy műanyag terítő alá húzódtak be és az égi zendülés ideje alatt ott költötték el ebédjüket. Az ebéd végeztével dalra fakadtak, és így várták az égi színjáték végét. Így lehetett érdekes színfoltja a Vágta közönsége számára a műanyag terítő alatt éneklő hunok látványa.

A terepszemle és a seregszemle, a hadgyakorlat után a lelkiek felé terelődött a figyelem, hiszen minden igazi hun harcos tudja, hogy a lélek egészsége nélkül képtelen lenne az élet kihívásaival megbirkózni. Megtapasztalhattuk azt is, hogy mennyire fontos, hogy tiszteletben tartsuk a régi törvényeket, hogy minden hun harcos felelős minden hunért, és, hogy a nagy védi – és nem „veri”, mint ahogy sok esetben napjainkban történik – a kicsit.

A táborozás ideje alatt minden hun harcos megismerkedett a hunok írásával olyannyira, hogy a tábor végén már szinte mindenki tudott róni és olvasni a hunok írásával. Hihetetlennek tűnt számomra is, de a tábor legkisebb résztvevője, aki most fejezte be az óvodát ez alatt a pár nap alatt megtanult róvásírással írni és olvasni, tehát az ősszel úgy megy az első osztályba, hogy kivétel nélkül ismeri az ősi betűket.

A készülődés után elkezdődtek a vetélkedők a törzsek között, amiben a Szilárd vezér által vezérelt Hujen törzs kerekedett felül. A vetélkedők, és a tábor célja az volt, hogy a hun korszak eseményeit átélve életrevalóságra, felelősségre, pontosságra tanítsuk az eljövendő idők hunjait. A tábor végeztével Csaba vezér visszaküldte hunjait az őrhelyeikre, hogy ott használják mindazt, amit megtanultak.

Jóreménység szerint egy év múlva az Adj, király, katonát ifjúsági csoportvetélkedő döntőseit újra összehívja a vezér, hogy folytassa a kiképzést az élet nagy harcaira. Köszönjük a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Civil Alapprogram illetve Kovászna Megye Tanácsának támogatását, akik segítettek minket az érték közvetítésben. A program a  Magyar-magyar ifjúsági kapcsolatápolás az Ifjúsági Caritas Egyesület és az ODFIE szervezésében című pályázat segítségével (NCA-NK-11-A-0581) együttműködésben valósult meg.

Bardócz Csaba táborvezető

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 08. hétfő, 23:13  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúságpolitikai kerekasztal Henri Malosse-szal
Az Európai Szociális és Gazdasági Bizottság elnöke, Henri Malosse háromnapos budapesti tartózkodása során szakított időt arra is, hogy magyarországi ifjúságpolitikai szereplőkkel folytatott kerekasztal beszélgetésen informálódjon a magyar fiatalok kilátásaival, problémáival kapcsolatban. November 5-én, a Terror Házában megrendezett eseményen Popper Eliza képviselte Nemzeti Ifjúsági Tanácsot. A találkozón a magyar ifjúság problémái kerültek terítékre különböző megközelítésekből: munkanélküliség, a fial generáció szerepvállalása – vagy éppen inaktivitása – társadalmi szinten, valamint a nemzeti és európai identitások viszonya a magyar állampolgárok szemszögéből.
Bővebben...