FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Internetes adatbázisba rendezték az erdélyi magyar népzenei és néptáncgyűjtéseket

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Romániai Magyar Néptánc Egyesület az interneten elérhető adatbázisba rendezte a számára felajánlott erdélyi magyar népzenei és néptáncgyűjtéseket - tájékoztatta az MTI-t Deák Gyula, az egyesület elnöke. 

(A képre kattintva bejön az oldal)

A Mozdulatokba vésett gyökerek című projekt keretében az egyesület több mint 200 óra hang- és videofelvételt digitalizált, rendszerezett és tett közzé a folkmedia.ro honlapon, amelyen a hagyományokat megőrző település és az adatközlő neve alapján is keresni lehet a felvételeket. 

Deák Gyula elmondta, a felvételeken elsősorban falusi idős emberek mutatják be saját hagyományaikat. A műkedvelő vagy professzionális tánccsoportok színpadi produkcióinak felvételeit nem vették be a gyűjteménybe. Hozzátette: az adatbázis azoknak a gyűjtéseit tartalmazza, akik úgy döntöttek, hogy közkinccsé teszik az általuk rögzített anyagot, és díjmentesen felajánlották ezt. A gyűjteményeiket saját tulajdonnak tekintő gyűjtők felvételei egyelőre nem kerülhettek be az adatbázisba. 

Az egyesületi elnök szerint csupán a romániai magyar kisebbség kulturális szellemi örökségének digitális megőrzésére vonatkozó, a norvég alap által támogatott projekt járt le augusztus végén; a gyűjtő munka tovább folytatódik. A 247 ezer lej értékű projekt költségeinek 90 százalékát biztosította a norvég alap. Deák Gyula hozzátette: ha sikerül újabb gyűjteményeket megszerezni, ezek digitalizálására és feldolgozására újabb pályázatot nyújtanak be.

Az egyesületi elnök elmondta, az adatbázis ezáltal bárki által tanulmányozható, aki kíváncsi rá. Hozzátette: elsősorban a néptánccal foglalkozó szakmabeliek érdeklődésére számít, akik tanulni szeretnének az archivált felvételekből. Azt is megjegyezte, hogy a cigány közösség által megőrzött népzenei és néptánckincs elválaszthatatlan a magyartól, így az adatbázis cigányok körében készített felvételeket is tartalmaz. (mti)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés