FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

KOLOZSVÁRI MAGYAR NAPOK·2016. augusztus 11.

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Programok sokaságával várjuk hétvégén az érdeklődőket

Három nappal a hivatalos megnyitó előtt, már augusztus 12-én, pénteken előrendezvényekkel várja látogatóit az augusztus 21-ig tartó Kolozsvári Magyar Napok. 18.00 órától Markó Károly és követői. Az ideális táj a 19. századi magyar festészetben címmel szerveznek kiállítást a Bánffy-palotában található Szépművészeti Múzeumban.
Markó Károly (1793–1860), a magyar tájképfestészet megteremtője, akinek a művei megtalálhatók többek között a bécsi, pozsonyi, kassai, barcelonai, koppenhágai és mexikóvárosi közgyűjteményekben is. A kolozsvári kiállítás anyagát Hessky Orsolya válogatta nagyrészt a Kovács Gábor Gyűjtemény anyagából, amelyet a kolozsvári Szépművészeti Múzeum három műve, illetve a Magyar Nemzeti Galéria festményei és grafikái egészítenek ki.
túrát is. Ez utóbbin való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a Szabadság napilap szerkesztőségében, vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. és a 0723/400-496-os telefonszámon (Branea Róbert), a gyalogtúrákkal kapcsolatos információkért pedig a 0727/192-841-es telefonszámot (László Györgyi) hívhatják. Minden egyéb tudnivalót (a túrák pontos útvonalát és az indulás idejét is) megtalálják a Kolozsvári Magyar Napok honlapján.
Szintén szombaton 17.00 órától 100 éve Kolozsváron az 500 éves csíksomlyói Mária-kegyszobor címmel kiállítás-megnyitót, valamint ehhez kapcsolódó könyvbemutatót tartanak a Ferences kolostor refektóriumában, 18.00 órától pedig a Bocskai-ház Óváry-termében a Kincses Kolozsvár Kalendáriumát mutatják be.
Vasárnap 10.00 órától a 7. Kolozsvári Magyar Napokat megnyitó ünnepi szentmisére és ökumenikus istentiszteletre kerül sor a Szent Mihály-templomban, melynek bejáratánál 11.00 órától A közösség szolgálatában címmel szabadtéri kiállítás nyílik Márton Áron püspökről. Születésének 120. évfordulója alkalmából 2016-ban a Nemzetpolitikai Államtitkárság Márton Áron-emlékévet hirdetett. A Kolozsvári Magyar Napok több programmal kapcsolódik az emlékévhez, egyik ilyen esemény a vasárnap nyíló kültéri kiállítás.
Vasárnap ugyancsak 11.00 órától Máthé János amatőr fotóművész kiállítás-megnyitójára várják az érdeklődőket a törökvágási református templomban, míg 12.00 órától a Boldogasszony című tárlatot nyitják meg az Agapé Szálloda konferenciatermében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet a csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor ötszázadik évfordulójának ünnepére létrehozott kiállítása a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő, kiemelkedő kortárs magyar művészek munkáit mutatja be. Szobrászok, festők, képzőművészek, grafikusok és textilművészek különféle oldalról világítják meg a Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kitüntetett kapcsolatát.
A Szabók bástyájában 15.00 órától a régi kincses Kolozsvárról láthatnak fotókat, 16.00 órától pedig EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában „Amit szívedbe rejtesz, szemednek tárd ki azt…” címmel lesz látható a pécsi Míves Mag Műhely kiállítása. A megnyitót kézműves műhely követi. A Bánffy-palotában 17.00 órától válogatott kortárs magyar művek kiállítására kerül sor, 18.00 órától pedig a Tranzit Ház nagytermében Kolozsvári portrék: Király László. Gulyás Gyula: Király László vallomásai, I—II. rész címmel tartanak filmvetítést.
Augusztus 14-én, vasárnap este 8 órától a magyarfenesi Arkhai Szoborparkban a KFT zenekar rendkívüli koncertjével indul a 7. Kolozsvári Magyar Napok koncertprogramja. Az idén fennállásának 35. évfordulóját ünneplő együttes először lép fel a Kolozsvári Magyar Napok keretében. Olyan híres és közkedvelt dalok is felcsendülnek majd, mint az Afrika, az Elizabet vagy a Balatoni nyár. A szervezők buszokat biztosítanak mindazoknak, akik Kolozsvárról mennének a koncertre. Indulás: a Fenesi úton található Billa előtti buszmegállóból, este 6 órától. Jelentkezni a 0744/ 688-601-es telefonszámon lehet. Az út ára 5 lej, és 10 lejért oda-vissza jegyeket is lehet vásárolni. A buszok a helyfoglalások számától függően, félóránként illetve óránként közlekednek majd.
A Kolozsvári Magyar Napok sajtóirodája
Forrás: https://www.facebook.com/notes/kolozsv%C3%A1ri-magyar-napok/programok-sokas%C3%A1g%C3%A1val-v%C3%A1rjuk-h%C3%A9tv%C3%A9g%C3%A9n-az-%C3%A9rdekl%C5%91d%C5%91ket/1149737918382311
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus
Az Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák és szakmák közötti diskurzus erősítését és az ifjúságügy integratív megközelítésének elősegítését kívánja szolgálni. Teret kíván adni az ifjúságügy: az ifjúságszociológia, pedagógia-kultúraközvetítés, ifjúsági szociális munka, ifjúságpolitika legújabb innovációinak bemutatására. Emellett hozzáférési lehetőséget kíván biztosítani a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos nóvumok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.
Bővebben...