FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Diáknapi láz és Múzeumok Éjszakája Erdélyben

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 


HÉTVÉGI PROGRAMAJÁNLÓ: Diáknapi láz és Múzeumok Éjszakája


Szombat éjjel ingyenes a belépés számos erdélyi múzeumba, és több városban is diáknapok zajlanak.CSÍKSZEREDA

Csíkszeredában a szokásosnál jóval nagyobb a nyüzsgés a hétvégén – talán annak tudható be, hogy késve ugyan, de annál nagyobb szeretettel Székelyföldre is megérkezik a tavasz. A Sapientiás diákok a héten tartják az egyetemi diáknapokat: pénteken többek között focibajnokság zajlik, szombaton és vasárnap pedig Csíksomlyóra szerveznek kirándulást, az ott töltött éjszaka tábortűzzel és gitáresttel indul.

Tegnaptól a városban zajlik az Adatbank Café, ahol a legkülönbözőbb területek szakértőinek rövid, izgalmas ismeretterjesztő előadásait hallgathatod meg a Csíki Székely Múzeumban. Pénteken 13 és 19 óra között többek között a világító fehérjékről, a biokerámiákról és két politikai rendszer székelyföldi túlélési stratégiáiról tudhatsz meg többet.Fotó: Csíki Játékszín
Vasárnap este egy olyan előadást nézhetsz meg a színházban, ami nekünk nagyon bejött: a Parti Nagy Lajos A test angyala című kisregénye alapján született Ibusár-megállóhelyet. Benedek Ágnes Sárbogárdi Jolánt, a ponyvákból összefércelt álmait dédelgető vasúti jegykiadónőt játssza – fergeteges nevetésre számíthatsz, 19 órától a kamarateremben.


GYERGYÓSZENTMIKLÓS

A kedvenc kávés kiállításunk Gyergyószentmiklósra érkezett: A fekete leves május 13-ától a Tarisznyás Márton Múzeumban látogatható. Amellett, hogy kiderül többek között az is, ki volt az a székelyudvarhelyi születésű ezermester, akit az 1940-es, 50-es években Budapest egyik leghíresebb kávégép-készítőjeként tiszteltek, a múzeumban stílusosan egy kávézót is berendeznek a kiállítás idejére. A megnyitót május 13-án 18 órakor tartják.


KÉZDIVÁSÁRHELY

Egy helyen tekintheted át a kortárs Hargita megyei képzőművészek legfrissebb munkáit a Hargita Megyei Képzőművészek Tárlatán: hatvan alkotó negyvennégy munkáját válogatták ki a tárlatra. A megnyitót május 13-án tartják a Vigadóban, de siess megnézni, hiszen az előadás május 26-ától már Székelyudvarhelyre költözik.
Ugyancsak a Vigadóban nézheted meg Nagy Ignác és Parti Nagy Lajos Tisztújítás című darabját szombaton és vasárnap 19 órától, a Kézdivásárhelyi Városi Színház társulatának előadásában, Kányádi Szilárd rendezésében. „Kevés veszedelmesebb állapotot ismerek, mint a szerelmes nő. Mert, ha egy nő igazán szeret, akkor semmi nem tudja boldogulásának útját szegni” - áll az előadás ajánlójában – ezek után biztosan nem akarod kihagyni.


KOLOZSVÁR

Csak a szokásos, hipermozgalmas hétvégére számíthatsz: pénteken kezdődik az ETDK, rekordszámú résztvevővel. A diákkonferencia 27 szekcióban zajlik, ezek között garantáltan te is megtalálod azt, amely az érdeklődési köröddel (vagy a szakoddal) egyezik. A megnyitót május 13-án 14 órától tartják a BBTE főépületében, a teljes programot lásd itt.
És ha már az ETDK-n telebeszélték a fejedet, este az Obsessionben lazíthatsz: 22 órától a Parov Stelar Band lép fel, akik az elektronikus műfajokat vegyítik a hagyományos jazzdallamokkal – melléje pedig lenyűgöző hangú énekesnőkkel dolgoznak együtt, most éppen Gianna Charles a soros. A koncert (elméletben) 22 órakor kezdődik.
Szombaton alkalmad nyílik arra, hogy megismerd az egyik kevésbé ismert, de gyönyörű természetvédelmi területet, a Szénafüveket, a környék kiváló ismerőinek: a Zöld Erdély Egyesület tagjainak társaságában. A Biodiverzitás Napjának alkalmával egész napos (sőt, éjszakás) kirándulást szerveznek, amelynek célja egy 24 órás biodiverzitás-felmérés. Magyarán, azt próbálják kideríteni: hány állat- és növényfaj él a Szénafüveken – és lesz fotóverseny is.
Aki a sátor helyett mégis inkább az ágyában aludna, szombaton este benézhet a Művészeti Múzeumba, ahol a Múzeumok Éjszakája alkalmával 20 órakor Victor Boldâr Henri Cartier-Bressonról készített fotóiból nyílik kiállítás (és persze ingyenes a belépés). A világ leghíresebb fotósainak egyike többek között Olténiában is járt, a kirándulás alatt róla készült készített fotókat nézheted meg a kiállításon.
Ha pedig a teljes szombatot a városban töltöd, 11 órától Lázár Ervin-mesét láthatsz a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. A Négyszögletű Kerek Erdő című előadáson megláthatod, hogyan fújják el a gyerekek Bogdán Zsoltot a kivetítőről – arról nem is beszélve, hogy a kicsik szerint a mese még fordítás nélkül is élvezhető.
Estefelé pedig kicsiknek és nagyoknak a Farkas utcában a helyük, ahol több száz iskolás olvassa fel közösen Dsida Jenő Kéne valaki és Vers az utazásról című verseit a költő születésnapjának alkalmából – a hangzó csodát pedig a Misztrál együttes koncertje zárja.
Vasárnapra szintén gyerekprogramot, ráadásul szintén Lázár Ervint ajánlunk az Ecsetgyárban, 11 és 13 órától. A Váróterem Projekt ezúttal bábelőadással rukkol elő, a Szökevény szeplők című mese Hatházi András által dramatizált változatát adják elő. Kiderül majd, milyen vége lehet, ha egy kisfiú mindenáron meg akar szabadulni a szeplőitől.


MAROSVÁSÁRHELY

Talán díszlet- és jelmeztervezőként, talán képzőművészként már ismerős számodra Bors Eszter neve – de ha egyik sem ugrik be, sebaj. Május 13-án, 19 órától a G. Caféban megismerkedhetsz az alkotásaival, a megnyitó után pedig feltétlenül maradj kub_beat bulijára. Szombatra pedig újabb zenei csemegét, a Téglagyári Megálló félakusztikus koncertjét ajánljuk, 20 órától a VHR Pubban. Ha marosvásárhelyi vagy, valószínűleg találkoztál már a rockegyüttessel egy gólyabálon, motorostalálkozón, vagy simán csak valamelyik kocsmában.
A másodéves színis mesterisek friss, Antigoné című előadásukat játsszák május 15-én 19 órától a Stúdió Színházban. “Harsányi Zsolt rendező és a másodéves magiszteri színészhallgatók első közös munkájából olyan Antigoné előadás született, amely elementáris és egyetemes emberi vonásokra helyezi a hangsúlyt, mint a szeretni tudás, az ostobaság, a konokság, a gyávaság. A különleges látvány- és hangzásvilág a görög tragédiák sajátosan bizarr hangulatát, groteszkségét idézi” - ajánlják az előadást.
Szombaton éjjel a vásárhelyi múzeumokba is ingyenes a belépés a Múzeumok Éjszakája alkalmával. A Művészeti Múzeumban pedig még szombaton délután, 15 órakor Bozsó János magyarországi festőművész kiállítását nyitják meg.


NAGYVÁRAD

Olyan újságíróval, riporterrel, tévés műsorvezetővel találkozhatsz, aki bejárta a fél világot, és egy asztalhoz ültette a kukást a miniszterrel: a magyarországi Kepes András május 13-án 19 órakor a Moszkva Kávézóba látogat. Később, 21 órától a miskolci Bohemian Betyars együttes lép fel ugyanitt, akik magyar, cigány és balkáni népzenei motívumokat kevernek punk, alternatív, ska elemekkel.
Ha pedig szombaton is a Moszkva felé van utad, 21 órától Cserey Csaba, Harry Tavitian dobostársának szólókoncertjét hallgathatod meg. Vagy nézd meg a Szigligeti Társulat legújabb, Közellenség című előadásának bemutatóját 19 órától. A darab Heinrich von Kleist Kohlhaas Mihály című novellájának feldolgozása, ugyanazé a történeté, amelyből A lócsiszár virágvasárnapja is született. Tasnádi István drámáját testvére, Tasnádi Csaba rendezte. Akinek pedig marad energiája, benézhet a Körösvidéki Múzeumba, ahol szombaton éjfélig tartanak nyitva, ráadásul a belépés is ingyenes.
Vasárnap elkezdődik az egyhetes Festum Varadinum rendezvénysorozat. Reggel megnyílik a harmadik Eurofotoart nemzetközi fotószalon, délután pedig Bartók Termi Zenei Esték következő koncertjén és a Szigligeti Társulat Fekete Péter című előadásán vehetsz részt. A Festum Varadinum egyébként május 22-éig zajlik.


SEPSISZENTGYÖRGY

A legújabb Nagy Kopeczky Kálmán rendezte bábelőadás, a Fülenagy, a kíváncsi kiselefánt bemutatóját pénteken 17 órakor tartják a Cimbora Bábszínház stúdiójában. Az afrikai történet egy olyan kiselefántról szól, aki azt várja: nőjön már ki az ormánya, de addig is folyamatos kérdezgetéssel kergeti az őrületbe a felnőtteket – nagyon aranyosan hangzik.
A Múzeumok Éjszakáját a Székely Nemzeti Múzeum is megünnepli május 14-én – igaz, az éjszaka helyett napközben. A rendezvénysorozat 11 órakor, játékos kiállításvezetéssel kezdődik, később kézműves foglalkozásokat és bogárpreparálás-bemutatót is szerveznek, a belépés persze itt is ingyenes.
Közben pedig zajlik a Háromszéki Diáknapok, pénteken déltől egészen vasárnap estig. A csapatvetélkedőn közel háromszáz iskolás vesz részt, akik többek között vasárnap délelőtt mutatják meg, mit tudnak a város lakóinak a központban. A teljes programot megtalálod a honlapjukon.


SZATMÁRNÉMETI

A szatmári múzeumok sem feledkeztek meg a Múzeumok Éjszakájáról: szombaton 12 és vasárnap 10 óra között ingyenes a belépés a megyei és a művészeti múzeumba is. Szombaton 18.30 órától a Művészeti Múzeumban A kis herceg című, nemzetközi kiállítást nyitják meg, ahol gyerekektől hivatásos képzőművészekig számos alkotó munkáit láthatod. Este pedig Dorel Găină kolozsvári fotográfus tart happeninget – mi jó fejnek ismerjük.
Az Északi Színházban újra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégszerepel, a színház névadójának Énekes madár című színjátéka alapján született, A csoda című előadással. Vasárnap 15 és 19.30 órától is megnézheted a Bocsárdi László rendezte előadást.


SZÉKELYUDVARHELY

Jó hétvégéjük van az udvarhelyi iskolásoknak is: a héten zajlik a XIX. Székelyudvarhelyi Diáknapok. Szombaton többek között extrém versenyeket és boxermaratont szerveznek, 20 órától a Strings of Rockandroll, 21 órától pedig a Kistehén koncertezik a Patkóban. Vasárnap a Tea Pubban szerveznek levezető relaxációs délutánt a résztvevőknek.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az ifjúság jövője nemzetstratégiai ügy

Olyan Magyarországnak kell lerakni az alapjait, ahol a fiatalok úgy gondolkodnak: én igenis törődöm az országgal, mert látom, hogy az is törődik velem - jelentette ki Mihalovics Péter a készülő ifjúságpolitikai stratégiáról szólva, a fidesz.hu-nak adott interjújában. Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a hazai fiatalság számára az önálló egzisztencia megteremtése jelenti a legnagyobb kihívást.

Bővebben...