FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

IKSZ: Erős identitás, versenyképes Európa

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség 2011. augusztus 29-én, a mohácsi csata és Budavár 16. századi oszmán elfoglalásának emléknapján az európai identitás és a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció védelmének szükségességéről emlékezik meg.

A 16. században az Oszmán Birodalom jelentette a legnagyobb fenyegetést a nyugati civilizáció számára. Az akkori Magyarország, mint a korábbi és későbbi évszázadokban is oly sokszor, anyagi és emberi erőforrásait nem kímélve Európa védőbástyája volt.

Mi, magyarok különösen nagy tapasztalattal rendelkezünk tehát az alapértékeinket elutasító, civilizációnkat veszélyeztető idegen hatalmak, birodalmak természetrajzát illetően. Különös felelősségünk van tehát abban, hogy az ilyen veszélyekre időben felhívjuk földrészünk vezetőinek figyelmét.

Változóban lévő világunkban csakis akkor adhatunk helyes választ a kor kihívásaira, ha stabil értékrenddel, szilárd identitással felvértezve, gyökereinket felvállalva veszünk részt a globális versenyben. Csakis egy stabil és egységes, belső sokszínűségét megőrző, de értékeiben egységes és közös gyökereit felvállaló, kulturális identitását őrző Európa lehet sikeres a világgazdaság más szereplőivel folytatott versengésben. Egy közös célok kitűzésére képtelen, kifelé bizonytalanságot, akaratgyengeséget mutató közösség ugyanis előbb-utóbb alulmarad a határozott identitással rendelkező, célratörő, egységes akaratú, olykor szélsőségek erők által irányított vetélytársakkal szemben.

Európa döntéshozóinak ezért kiemelt felelőssége a nyugati, keresztény gyökerű civilizáció értékei melletti határozott és bátor kiállás. Olyan alapvető értékeket, mint a szabadság, az emberi méltóság és a szolidaritás, csakis Európa őrizhet meg a világ számára. Az évezredes, sajátos európai fejlődés eredményeinek, a nyugati keresztény civilizáció értékeinek védelmében senki nem fog kiállni helyettünk.

A mai napon, amikor a katolikus egyház Keresztelő Szent János vértanúságáról is megemlékezik, ismételten fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy a nyugati világ vezetői nem hagyhatják szó nélkül, ha a világban bárhol üldöztetés, hátrányos megkülönböztetés ér keresztény embereket hitük megvallása miatt.

Mi, fiatal kereszténydemokraták meggyőződéssel valljuk, hogy a keresztény értékek és az európai civilizáció szilárd alapjain állva ma is megtalálhatjuk a leginkább megfelelő válaszokat korunk kihívásaira.

Budapest, 2011. augusztus 29.

Stágel Bence
IKSZ elnök, országgyűlési képviselő (KDNP)

Gaal Gergely
IKSZ elnökhelyettes

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés