FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

IV. Növények Nemzetközi Napja a Mezőgazdasági Múzeumban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az idei évben negyedik alkalommal hirdette meg az Európai Növénytudományi Szervezet (EPSO) a Fascination of Plants Day – A Nemzetközi Növény Napot, melyhez múzeumunk is csatlakozik. 
Május 18-án három díjmentes foglalkozással várjuk az óvodásokat és általános iskolásokat a Mezőgazdasági Múzeumban és a Vajdahunyadvárnak otthont adó Széchenyi-szigeten. A foglalkozásokon való részvétel regisztrációhoz kötött.

1. Fűben-fában orvosság

Nem véletlen, hogy a Növények napja nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében. A növények életünk számos területén nélkülözhetetlenek. A Fűben-fában orvosság című múzeumpedagógiai foglalkozásunk témája ezúttal a növények gyógyító erejére hívja fel a gyerekek figyelmét.

Hajdanán, ha valaki megbetegedett, a füvesasszonyhoz fordultak segítségért. A gyógynövények ismerete, gyűjtése nagy hozzáértést igényelt, nem foglalkozhatott vele bárki. A javasasszonyok pontosan ismerték a gyógynövények lelőhelyeit, a szedés, begyűjtés időpontját, felhasználásuk módjait. A mesékben sok mesés gyógyulással találkozunk: Csipkerózsika a királyfi csókjától ébredt fel álmából, a a lánykígyó forrasztófűvel kenegette, az élet vizével locsolgatta Rózsa királyfit , a vadász pedig hasműtéttel szabadította ki Piroskát és a nagymamát. De Ludas Matyi már gyógyfüvekért szalajtotta az udvar népét, hogy kikúrálja Döbrögi uramat.

Mi ugyan nem leszünk udvari felcserek, de néhány gyógynövényt megvizsgálunk közelebbről, és abból készítünk gyógyteát. Egy–egy teafiltert haza is vihetnek a gyerekek az általuk összeválogatott gyógynövényekből.

A múzeumpedagógiai foglalkozás célcsoportja: középső- és nagycsoportos óvodások.

További információ:

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

2. A Vajdahunyadvár és a Városliget természeti értékei – természetismereti séta Kitaibel Pál munkásságának szellemében

A program célja, hogy bemutassa a várost mint élőhelyet, az épített környezet és a városi parkok élővilágát. A séta során megismerkedünk a Vajdahunyadvár kialakulásával, történetével, az építőanyagok, a felhasznált kőzetek érdekességeivel, az épített környezet élőlényeivel, madaraival. A ligetben sétálva megismerjük annak történetét, megcsodáljuk növényvilágát, a park fáinak, bokrainak különféle fajait és az azokon élő élőlényeket. A Városligeti tónál megismerkedünk az állóvizek élőlényeivel, a hazai termálvizekkel és a Széchenyi-fürdő történetével. A túra során végigkísér minket a híres polihisztor, Kitaibel Pál szelleme, megismerjük életútját, tudományos munkásságát.

A természetvédelmi és környezetvédelmi sétát az általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai számára ajánljuk.

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

3. Fibonacci Nünüke - portré

Természetvédelmi és környezetvédelmi drámapedagógiai műhely az általános iskola alsó és felső tagozatos diákjai számára.

A természetes környezet ritka érték. Nünüke, a piciny rovar saját történetével hívja fel a figyelmet a környezettudatosságra és a biológiai sokféleségre. Megismerkedünk az erdő szintjeivel, a fa információhordozóival, az évgyűrűkkel, a madarak, a csigák és a gombák különleges világával, a Városliget flórájával és faunájával, a Városligeti tó vízminőségével, valamint az ujjlenyomatunk titkaival. Megvizsgáljuk, hogy a dolgok miként növekednek és sokszorozódnak aszerint, ami már bennük van. Ez a fejlődés tükröződik vissza a fák ágaiban, a virágok formáiban és a páfrányok kitárulásában. Az összes jelenség – a végtelenül parányitól a határtalan nagyig – a növénynövekedés,és a kristályok szerkezete is speciális geometriai struktúrával rendelkezik. A műhely a növényvilág művészi formavilágának struktúrája mellett arra hívja fel a gyermekek figyelmét, hogy napjaink környezeti válságokkal terhelt világának gondjain környezettudatos életmód gyakorlásával segíthetünk.

E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Jelentkezés

A foglalkozások ezen a napon díjmentesek. Választható időpontok mindhárom foglalkozás esetén: 
10.00 – 11.20 
11.40 – 13.00 
13.20 – 14.40

Programjainkra előzetes jelentkezés alapján várjuk az érdeklődő csoportokat. A jelentkezési lap az alábbi linkről letölthető. Kérjük, hogy az előzetes telefonos időpont-egyeztetés után a jelentkezési lapot a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.  e-mail címre szíveskedjenek elküldeni.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Szakmai napot tartott a Diáktanács - az új köznevelési törvényről is tájékozódtak a fiatalok

A tavaly októberben megalakult Diáktanács első ízben tartott szakmai napot. A rendezvény két fő témája az új köznevelési törvény és az Új Nemzedék Jövőjéért Program volt. A délelőtti programon a Diáktanács tagjai vettek részt, a délutáni fórumra pedig meghívást kaptak a Székesfehérváron működő felsőoktatási intézmények Hallgatói Önkormányzatai és az oktatási intézmények diákönkormányzatainak tagjai is. 
Bővebben...