FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lenne tervük a csernelyi kastéllyal

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A csernelyi kastély
A csernelyi kastély - © Fotó: Marosréti Ervin
Csernely – A tulajdoni lapon szereplő széljegyzet gátat szab a csernelyi kastély felújításának, hasznosításának.

A hegyháti falu egyik, ha nem a legpatinásabb épülete a főút mentén található kastély. Időnként felmerül az estleges hasznosításának a lehetősége, de egyelőre az önkormányzat nem tud érdemben lépni az ügyben.


Nem szeretnénk, ha végleg az enyészet martalékává válna a kastély.

Borsodi László

A százszázalékos tulajdon ellenére egy széljegyzet akadályozza meg települést a nagyobb tervek megvalósításában. Még korábban bejegyeztek egy magánszemélyt fenntartással történő eladásra, így amíg ő nem egyezik bele az esetleges változtatásba, addig semmit nem tehetnek a kastéllyal.

Bírósági ügy lehet

– Már hónapokkal ezelőtt léptünk az ügyben, mert nem szeretnénk, ha végleg az enyészet martalékává válna a kastély – tette hozzá Borsodi László, Csernely polgármestere. – Az illetőt ügyvéd által kerestük meg, de mind a mai napig nem reagált semmit, úgyhogy vélhetően bírósági ügy lesz belőle. Nagyon sajnálom, mert a hónapok, az évek csak telnek, emiatt lecsúszunk a pályázati lehetőségekről, folyamatosan elszalasszuk az esélyeket. Több konkrét terv, elképzelés megfogalmazódott már a hasznosítással kapcsolatban. Akár konferenciatermeket is ki lehetne alakítani benne, de idősek otthonának is tökéletes lenne az épület. Előbb azonban ténylegesen meg kell szereznünk, majd fel kell újítanunk a jelenleg elhagyatott kastélyt, majd ezután kell döntetünk az új funkciójáról. Bízom benne, hogy most már felgyorsul a folyamat, hiszen az idő bennünket is sürget, szeretnénk megmenteni az értékes épületet.

ÉM-ME

Forrás: http://www.boon.hu/lenne-tervuk-a-csernelyi-kastellyal/3414482

Módosítás dátuma: 2017. március 19. vasárnap, 20:43  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI