FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

ETNIKAI TÉRKÉPEK TRIANON ÁRNYÉKÁBAN

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az etnikai térképezés múltja, jelene és jövője

 

Felhívás

A Mika Sándor Egyesület Jelenkori Munkacsoportja az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékével együttműködve sok szeretettel hív minden érdeklődőt a 2017. április 20–21-én megrendezendő Etnikai térképek Trianon árnyékában – Az etnikai térképezés múltja, jelene és jövője elnevezésű térképtörténeti műhelyébe. A kétnapos szemináriumra az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának Könyvtárában kerül sor, emellett meglátogatjuk a HIM Hadtörténeti Térképtárat is, amely a Kárpát-medence leggazdagabb, közel félmillió térképészeti dokumentumot őrző térképészeti közgyűjteménye.

A közelgő trianoni centenárium apropóján előtérbe került kutatások magukkal hozták a különböző nemzeti térképészeti vállalkozások iránti érdeklődés megélénkülését is.

A szeminárium egyedülálló lehetőséget kínál történész, geográfus és térképész PhD-hallgatóknak, valamint alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók számára hazánk egyik legösszetettebb történeti eseményének számító Trianoni-kérdéskör földrajzi-térképészeti aspektusainak legújabb megközelítések mentén, eredeti térképek segítségével történő tanulmányozására, bepillantást nyújtva az etnikai térképészet módszereibe, korábbi és mai törekvéseibe, valamint a téma térképtári- és levéltári kutatási lehetőségeibe is. A műhelymunka mellett a résztvevők előadásokat hallgathatnak a téma elismert szakembereitől, továbbá térképtári látogatáson vehetnek részt.

A program fővédnöke Klinghammer István akadémikus, professor emeritus (ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék). A workshop munkanyelve magyar, a műhelymunkában legfeljebb 15 fő vehet részt. A szeminárium Budapesten lesz, de szívesen látunk kollégákat a vidéki, illetve határon túli egyetemekről is. A részvétel ingyenes, a vidéki hallgatóknak a szervező Mika Sándor Egyesület szükség esetén szállást és útiköltség-hozzájárulást biztosít

Ha a program felkeltette az érdeklődését, kérjük, hogy a mellékelt jelentkezési űrlapot töltse ki és küldje vissza a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre legkésőbb 2017. április 3-áig.

Budapest, 2017. március 13.

Bartos-Elekes Zsombor

Segyevy Dániel Zoltán

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...