FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zalaegerszeg - Tudományos Esték

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Zalaegerszeg - Tudományos Esték címmel tavaly ősszel indított közös előadássorozatot a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. A program idén folytatódik.

A sorozat célja, hogy a publikum tudományos igényű, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató ismeretterjesztő előadások keretében tudjon meg érdekes részleteket megyénk múltjáról, értékeiről.

Ennek jegyében előadói rutinnal rendelkező régészeket, történészeket, etnográfusokat kérnek fel egy-egy téma feldolgozására, a vetítéssel egybekötött programoknak a múzeum Kisfaludi Strobl terme ad otthont.

Marx Mária etnográfus
Fotó: Archív

Legközelebb február 8-án, jövő szerdán 17 órától várják az érdeklődőket, ekkor Marx Mária etnográfus-muzeológustól kapunk választ egy izgalmas néprajzi kérdésre: Miért nincs göcseji népviselet?

A folytatásban március 1-jén 17 órától dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész beszél Salláról (Zalalövő ókori elnevezése), a római kori regionális központról. Az előadó 35 éven át vezetett ásatásokat Zala megyében, Alsórajkon, Zalabaksán, Nemesnépen, de mindenek előtt Zalalövőn.

Március 22-én 17 órakor Béres Katalin történész-főmuzeológus várja a közönséget a Festetics Mária udvarhölgy kalandos élete Erzsébet királyné udvarában című előadással. A Söjtörhöz sok szállal kötődő grófnő életpályája rendkívüli volt, hiszen nem a szerepének megfelelő életutat választotta (férj és gyerekek), hanem állást vállalt, s Erzsébet királyné szolgálatában találta meg a hivatását.

Április 12-én ismét a régészeté lesz a főszerep, dr. Oross Krisztián fest képet Nyugat-Magyarország 300 generációval ezelőtti életéről.

Módosítás dátuma: 2017. február 01. szerda, 11:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az IKSZ félévzáró politikai estje

A nyáresti időpont ellenére, közel ötven IKSZ-es gyűlt

Megnyitó beszédében Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke számolt be a szervezet rohamos mennyiségi és minőségi bővüléséről, és rámutatott, hogy a csatlakozó fiatalok ösztönösen ráéreznek a kereszténydemokrata eszmeiségre.

A folytatásban Vida Zoltán, II. kerületi IKSZ elnök számolt be a Lengyel-Magyar Összetartozás programsorozatról. Megismerhettük a zarándoklatokat és országos rajzpályázatot is magába foglaló, nagysikerű program hátterében álló hatalmas szervezőmunkát, és szó esett az IKSZ-esek segítségnyújtásáról is.

Ezután Rétvári Bence államtitkár, az IKSZ volt elnöke baráti hangvételű előadásban beszélt a kormányzással kapcsolatos személyes élményeiről és meglátásairól, majd az elnökség részéről Stágel Bence, Törcsi Péter és Gaal Gergő mondott el vitaindító gondolatokat a fiatal kereszténydemokráciáról, a szervezeti működésünk aktivizálásáról, és helyünkről a jobboldali szövetségben.

A kialakult vita minden jelenlevőt megmozgatott és a program hivatalos lezárása után a késő esti órákba nyúlva folytatódott. Abban a legtöbb résztvevő egyetértett, hogy az IKSZ egyik küldetése, hogy integrálja a közéletbe beleszólni kívánó keresztény közösségeket, és egyben önmaga is integrálódjon az átfogó polgári és nemzeti szövetségi rendszerbe.

Utóbbit kompromisszumképesen, de a karakterünk megőrzése mellett kell tennünk, és az olyan értékek következetes képviselete mellett, mint a: családpártiság, a nemzeti összetartozás gondolata, az élet és a teremtett világ védelme. Nem szabad ugyanakkor elvesznünk a kereszténydemokrata eszmeiség fennkölt megfogalmazásában; a világnézetünknek továbbra is konkrét kezdeményezésekben, és általában az élet és a politika leggyakorlatiasabb dolgaiban kell megmutatkoznia.

Azbej Tristan
Észak-Magyarországi Régióért felelős alelnök