FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Zalaegerszeg - Tudományos Esték

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Zalaegerszeg - Tudományos Esték címmel tavaly ősszel indított közös előadássorozatot a Göcseji Múzeum és a Zalaegerszegi Televízió. A program idén folytatódik.

A sorozat célja, hogy a publikum tudományos igényű, ugyanakkor izgalmas és szórakoztató ismeretterjesztő előadások keretében tudjon meg érdekes részleteket megyénk múltjáról, értékeiről.

Ennek jegyében előadói rutinnal rendelkező régészeket, történészeket, etnográfusokat kérnek fel egy-egy téma feldolgozására, a vetítéssel egybekötött programoknak a múzeum Kisfaludi Strobl terme ad otthont.

Marx Mária etnográfus
Fotó: Archív

Legközelebb február 8-án, jövő szerdán 17 órától várják az érdeklődőket, ekkor Marx Mária etnográfus-muzeológustól kapunk választ egy izgalmas néprajzi kérdésre: Miért nincs göcseji népviselet?

A folytatásban március 1-jén 17 órától dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész beszél Salláról (Zalalövő ókori elnevezése), a római kori regionális központról. Az előadó 35 éven át vezetett ásatásokat Zala megyében, Alsórajkon, Zalabaksán, Nemesnépen, de mindenek előtt Zalalövőn.

Március 22-én 17 órakor Béres Katalin történész-főmuzeológus várja a közönséget a Festetics Mária udvarhölgy kalandos élete Erzsébet királyné udvarában című előadással. A Söjtörhöz sok szállal kötődő grófnő életpályája rendkívüli volt, hiszen nem a szerepének megfelelő életutat választotta (férj és gyerekek), hanem állást vállalt, s Erzsébet királyné szolgálatában találta meg a hivatását.

Április 12-én ismét a régészeté lesz a főszerep, dr. Oross Krisztián fest képet Nyugat-Magyarország 300 generációval ezelőtti életéről.

Módosítás dátuma: 2017. február 01. szerda, 11:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről

Véleményezésen a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet módosításáról szóló Nemzeti Erőforrás Minisztériumi rendelet tervezete. A tervezet többek között tartalmazza a pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalását és az egyedi támogatások kérdéseit is.
Véleményezési határidő: 2011. április 21.

A tervezet a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet kis terjedelmű, a gyakorlati tapasztalatok miatt időszerűvé váló módosítását tartalmazza. A módosítás főbb irányai a tervezet szerint az alábbiak:

1. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsára és a Regionális Ifjúsági Tanács tagjaira vonatkozó módosítás.

2. A pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalása.

3. Az egyedi támogatási igényekre épülő rendszer megszüntetése.

4. A Wekerle Sándor Alapkezelő kijelölése pályázatokat kezelő szervként.

Az anyag letölthető a www.kormany.hu honlapról.

Előterjesztés állapota: egyeztetés alatt

Véleményezési határidő: 2011. április 21.

Véleményezésre szolgáló e-mail-cím: kristof.teglasy@nefmi.gov.hu

OrientPess Hírügynökség