FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Interjú a kolozsvári áthallgatókkal

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Interjú a kolozsvári áthallgatókkal

November 7-én érkezett Szegedre 11 kolozsvári hallgató, hogy belekóstoljanak az SZTE életébe. Kiss Kató Kátya, és Csoboth Adél válaszoltak a kérdéseinkre.

Mikor érkeztettek a Szegedre? És meddig maradtok nálunk?
Kiss Kató Kátya: November 7-én érkeztünk a városba, és 26-ig maradunk, tehát kb 3 hétig.
Hol szállásoltak el benneteket?
Csoboth Adél: A Mérnöki Kar kollégiumában kaptunk szállást.

Hogy tetszik Szeged, és milyennek találjátok a szegedi egyetemi életet?
Cs.A.: Nekem Szeged mint város nagyon tetszik. Kedvelem az építkezési stílust, azt, hogy sok a biciklis, nyugodt a közlekedés, bátran lehet az utcán járni, nem úgy mint Kolozsváron. Tetszik a diákélet, hogy ilyen sok rendezvényetek van, és ennyire figyeltek a diákok igényeire.
K.K.: Először járok Szegeden, és nekem is nagyon kedvemre való a város. A diákélet tényleg nagyon pörgős, mi is rengeteg rendezvényt látogathattunk meg.

Milyen szervezett programokon vettetek részt?
K.K.: Hú, nagyon sok mindent szerveztek nekünk. Volt borkóstoló, voltunk az Anna-fürdőben csoportosan, irodalmi estéken vehettünk részt.
Cs.A.: Meglátogattuk a Móra Múzeumot, ezenkívül voltak hétvégi kirándulások Kiskunhalason és Szentendrén. Valamint tervben van még a Szegedi Vadaspark, a Reök-palota, és egy nagy, közös bográcsozás.

Volt olyan program esetleg, ami saját kútfőtökből pattant ki, és nem volt előre tervezve?
K.K.: Igen, mi például Tisza-szigethez mentünk el, és voltaképpen az Anna-fürdőzés is a mi kezdeményezésünk volt.


A kolozsvári hallgatók a JATE Klubban

Az áthallgatás egyik lényeges pontja, hogy megismerkedhettek az oktatással, ti is részt vehettek órákon. Milyen impulzusok értek az órákon?
Cs.A.: Nagyon kedvesek voltak velünk mindenhol. Az egyik órán a tanár megkért bennünket, hogy mutatkozzunk be a csoportnak, és jó volt látni, hogy a többi hallgató is pozitívan viszonyul hozzánk.
K.K.: Én a jogi karon voltam előadásokon, gyakorlaton nem, mivel a azokat előre kellett volna egyeztetni a tanárokkal. De azok az órák, ahová be tudtam surranni tetszettek, érdekesek voltak.

Milyen tapasztalatokkal gyarapodtatok az áthallgatás során? Miért is jó ez az áthallgatósdi?
Cs.A.: Első alkalommal veszek részt ilyenben, de szerintem mindenképpen megéri. Egy új várost, új embereket ismerhetsz meg, új lehetőségek tárulnak eléd, sok új programmal találkozol. Az itteni más oktatási rendszer betekintést nyújt nekünk, gondolkozhatunk azon, hogy mivel jobb vagy rosszabb ez, mint a romániai. Egy jó kirándulás, ami mellett még sokat is tanulhatunk.
K.K.: Nekem is ez az első áthallgatásom. Szerintem amellett, hogy belelátsz egy másik egyetem életébe, fontosak a kapcsolatok, amiket kiépíthetsz. Nagyon jó barátságok kötődnek, amiket fenn lehet tartani bármikor. A másik fontos tapasztalat, amit észrevettem, amit sokan kérdeznek az az, hogy milyen magyarnak lenni Romániában? Tehát megvan az a csöppnyi kíváncsiság, hogy hol húzódik az a határ magyarok és magyarok között, és ezt érdekes látni. Azt, hogy itt hogy tekintenek ránk, és azt is, hogy sok mindent még nem tudnak rólunk.

Módosítás dátuma: 2011. december 06. kedd, 17:56  

Newsflash

Cseresnyés Péter: a fiatalok jó szakmáért küzdjenek

A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára november 23-án A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron címmel rendezett szakmai konferencián. Cseresnyés Péter a város önkormányzata, a Fehérvár Anno és Ma Szociális Szövetkezet, valamint a Fejér Megyei CIC (civil információs centrum) rendezvényén kiemelte: az iparilag fejlett városokban, mint Székesfehérvár, nagyon komoly gondot okoz a munkaerőhiány, a jövő ennek megoldásán múlik. Úgy vélte, a probléma kezelésének elsődleges bázisa a szakképzés átalakítása és a hazai munkaerőpiac minőségi igényeihez igazítása.

Bővebben...