FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vizeket kortyoló Bakony

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 

Geotúra a Tési-fennsík működő víznyelőinél

 

 

Találkozó 2017. február 4-én (szombat) 9:30 órakor Várpalotán, a buszpályaudvar alatti Penny áruház parkolójában

Hétvégi túránknak azt a címet is adhatnánk: Télből a tavaszba… – ugyanis a meteorológiai előrejelzések szerint gyors és jelentős felmelegedés jön.

Itt van tehát a nagyon ritka alkalom, hogy saját szemünkkel lássuk; miként tűnik el az olvadó hótakaró a fennsík híres víznyelőiben. Felejthetetlen élmény, amint a fagyott szántóföldekről hatalmas víztömeg ömlik a sziklás torkú barlangszájakba.

Többek közt látogatást teszünk a Csipkés-zsombolynál és a Tábla-völgyi-barlangnál. Útközben szó lesz az aknabarlangok kialakulásáról és az általuk feltárt rétegsorokról, valamint megismerkedünk a Tési-fennsík földtani felépítésével is.

Gondolatban követjük a víz föld alatti útját és délután megnézzük az elnyelődött vizek felszínre bukkanását. Autókkal leereszkedünk a Várpalotai-medence nyugati peremére és egy újabb gyalogos kört teszünk.

Túránk az e héten ünnepelt Vizes élőhelyek világnapjához is kapcsolódik, hiszen megkerüljük a Péti-víz méltatlanul magára hagyott karsztlápját. Felkapaszkodunk a Péti-sziklák dolomitgerincére, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a Keleti-Bakonyra.

Levezetésként mésztufa konkréciókat keresgélünk a patak árterületén, és elbeszélgetünk e különös képződmények keletkezéséről.

A túra zárásaként, a Kikeri-tó sok tonnás kváderkövekből álló kőgátjánál megvitatjuk, hogy vajon a középkorban vagy még a rómaiak idejében készült-e ez a monumentális építmény?A túra közepes nehézségű, hossza mintegy 7 km lesz, az összesített szintemelkedés pedig mindössze 50 méter körüli.

Bakancs vagy sár- és vízálló lábbeli, valamint napszemüveg ajánlott. Gyerekek esetén csak a 14 év felettieknek javasoljuk a túrát.

A visszaérkezés az autókhoz 15-16 óra körül várható.

Részvételi díj 2000,- Ft/fő. Családi kedvezmény 20%.

A túra min. 10 fő jelentkezése esetén indul.

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen mielőbb, de legkésőbb február 3-án (péntek) délig kérem. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.


Módosítás dátuma: 2017. január 31. kedd, 22:32  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

200 milliárd forint segíti a fiatalok elhelyezkedését 2014 és 2020 között

A 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban Magyarország a foglalkoztatási célokra rendelkezésére álló 600 milliárd forint egyharmadát a 15-24 éves fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítására szeretné fordítani, és ezzel mintegy 150 ezer fiatal munkába állását segíti majd - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken Budapesten.

Bővebben...