FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tarka kövek, színes homokok Ünnepi geotúra Szent István király földjén

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Találkozó 2016. augusztus 20-án (szombat) 9:30-kor Hajmáskér 8-as út melletti benzinkútjánál

A Bakony e kevéssé ismert délkeleti peremvidéke csodálatos panorámát nyújt és igazán gazdag látnivalókkal vár bennünket.

Hajmáskér határában piciny pannon édesvízi mészkőfolt csücsül a triász dolomitplató fölött. A Veszprém felől érkező bővizű Séd medre itt réseli át magát déli irányba.

Sóly falu méltán büszke történelmi és földtörténeti nevezetességeire. Ezer évesnél öregebb templomát Szent István király alapította, feltehetően a Koppány vezérrel itt vívott sorsdöntő csata emlékére. Ezt jelképezi a fatörzsből faragott óriás kard is, ami nemrég még a település szélén magasodott. Mindkettőt útba ejtjük.

A kelet felé kivezető út réges-régi kőhídja után található a tarkaságáról elhíresült, 240 millió éves „sólyi márga” geológiai alapszelvénye.

Geotúránk másik célpontja, Királyszentistván történelmi neve önmagáért beszél… A falu mögött rejtőző miocén homokbánya különös színeit csak a Séd völgyét keresztező dolomitgyepek virágpompája múlja felül.

Itt fut a Litéri-feltolódás cikkcakkos törésvonala, így ezen a sajátos túrán egy geológiai léptékű küzdelemnek is tanúi leszünk; meglátjuk majd, miként győzedelmeskedik a kis Séd vize a hatalmas dolomithalmok fölött. A gigantikus erők óriási vetőkarcok formájában tükröződnek. A dolomitszirteket hajdan karsztos forrásvizek lyuggatták és a jégkorban süvöltő szelek csipkézték.

Az ünnepi túra zárásaként megszámoljuk, hogy a régi kőfaragó mesterek hányféle követ használtak a sólyi Kálvária-domb keresztjének készítéséhez. A legügyesebb geotúrázók pedig még azt is kitalálhatják, hogy a Bakony melyik részéről kerültek ide e díszes kőzetek…A túra közepes nehézségű, hossza mindössze 4 kilométer, az összesített szintemelkedés csak 50 méter lesz.

Az útvonal egy része viszont kőtörmelékes szakaszon halad, ezért bakancs vagy erős cipő és hosszú nadrág ajánlott. 10 év alatti gyerekeknek nem javasoljuk a túrát.

A visszaérkezés 15 óra körül várható, így lesz még idő eljutni a tűzijátékra is J

Részvételi díj 1500,- Ft/fő.

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen mielőbb, de legkésőbb augusztus 19-én (péntek) délig kérem. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.


 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A gyermekvédelem több figyelmet és forrást érdemel

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára szerint a gyermekvédelem a jelenleginél több figyelmet és több forrást érdemelne.
Soltész Miklós csütörtökön, a pestszenterzsébeti Csili Művelődési Központban tartott szakmai konferencián arról beszélt, hogy a kormányzat a gyermekek érdekében akarja „minden lehetséges eszközzel” megerősíteni a családokat és azokat a fiatal párokat, amelyek családalapítás előtt állnak.

Bővebben...