FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Óránként 200 hullócsillagot láthatsz, szemeket az égre

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A Perseidák az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja, a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeiként is szokták emlegetni. Első említése Krisztus után 36-ból való, a raj éves megjelenését 1835-ben fedezték fel – áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján közölt tájékoztatásban. Harminc évvel később azt is megállapították, hogy a raj vélhetően a 109P/Swift-Tuttle üstökös “mellékterméke”.

A Perseidák mindig bőséges csillaghullást hoz. Már most érdemes az eget kémlelni, mert egy-egy felvillanást már el lehet csípni, de a csúcs augusztus 12-re esik. Az Earthsky cikke szerint idén különösen sok hullócsillagot ígér a raj: akár 200-at is megfigyelhetsz egy óra alatt az északi féltekén, ami a duplája a megszokott értéknek.

A Magyar Csillagászati Egyesület azt írta, hogy a Föld augusztus 12-én 0 és 4 óra között halad át a meteorraj legsűrűbb részén, ekkor lesz látható majd a legtöbb felvillanás. Az észlelést a Hold sem fogja zavarni, mivel égi kísérőnk augusztus 10-én lép az első negyedbe.

Forrás: http://lajk.startlap.hu/2016/08/04/orankent-200-hullocsillagot-lathatsz-szemeket-az-egre/
Módosítás dátuma: 2016. augusztus 08. hétfő, 18:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

SZABADIDŐ SZERVEZÉS MEGÚJÍTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI, ESZKÖZEI A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN PEDAGÓGIAI FEJLESZTÉSRŐL SZÓLÓ RENDEZVÉNY

MEGHÍVÓ

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA Zrt.) és a Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) tisztelettel meghívja Önt a 2014. december 1-jén, 9:30 órakor kezdődő, A szabadidő-szervezés megújításának lehetőségei, eszközei a pedagógusképzésben címmel a Kisközösségi ifjúságnevelés támogatása című, TÁMOP 5.2.8-12/1-2013-0001 számú kiemelt projekt keretén belül szervezett rendezvényre.

A rendezvény helyszíne: BGA Zrt., Magyarság Háza, 1014 Budapest, Szentháromság tér 6.

Bővebben...