FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A fába szorult gipszkristályok

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
 A herendi miocén rejtelmei…

 

Találkozó 2016. július 31-én (vasárnap) 9:30-kor Herenden, a Porcelánium előtti parkolóban

A herendi majolikagyár környékének árnyas erdőiben csillogó bányatavak és csobogó patakok várják a kirándulót. A földtan iránt érdeklődők ráadásul valóságos geológiai csemegékkel is megismerkedhetnek ezen a különleges túrán:

– mocsári széncsíkos „tortaszelet”

– láperdei fatörzsek a miocénből

– gazdagon díszített csigaházak

– napfényben csillogó gipszkristályok

– óriáskavicsok az oligocénből

– kavicskő sziklaormok

– konglomerátumban képződött barlang

A Herendi-medence ÉNy-i csücskében Magyarország egyik régi külfejtéses szénbányája rejtőzik. A nemrégiben újra feltárult mocsári szenes rétegsor látványosan mutatja a gyorsan változó földtani viszonyokat.

Terepi időutazásunkat azonban először az oligocén korral kezdjük. A Csatkai Formáció itteni speciális kifejlődése, a Szolimánhegyi Konglomerátum Tagozat meszes padjai lépten-nyomon szemünkbe ötlenek. A Királyfa-árok patakjának kanyarogva bevésődött medrét követve jutunk el egy bővizű forráscsoporthoz.

A réten átvágva felkapaszkodunk a Farkas Pálné-oldal szikláihoz, majd egy ereszes barlangnál pihenünk meg. Útközben látunk ősöreg bükköket, savanyú talajon fejlődő tölgyerdőt, patakparti sűrű égerest, évszázados vadkörtefát.

A túra fénypontja (szó szerint) a csillogó gipszkristályok és a tornyos csigák keresgélése lesz, miközben fény derül a címben szereplő mondat értelmére is.A túra közepes nehézségű, hossza 6-7 kilométer, de az összesített szintemelkedés közel 200 méter lesz.

Az útvonal néhol sáros erdei utakon és patakparton vezet, ezért bakancs vagy erős cipő, lábszárvédő ajánlott.

10 év alatti gyerekeknek nem javasoljuk a túrát.

A visszaérkezés 15 óra körül várható.

Részvételi díj 1500,- Ft/fő.

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen mielőbb, de legkésőbb július 30-án (szombat) délig kérem. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.


 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés