FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Napnyugta és holdkelte a Balaton-felvidék legszebb panorámájával

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Délutáni–éjszakai geotúra a Halom-hegyi vulkán tanösvényen

 

Találkozó 2016. május 21-én (szombat) 15 órakor Mencshelyen, a Kossuth Lajos utca (Dörgicse felé vezető út) nagy kanyarja melletti Kőkertnél

A Halom-hegy tetején egy esztendeje újjáépített Kossuth-kilátó, valamint a körülötte létesült Vulkán tanösvény és kőpark a Bakony–Balaton Geopark egyik leglátványosabb helyszíne. A geológiai bemutatóhely szakmai tervezőjének kalauzolásával – egy éjszakába nyúló programmal – különleges geotúrában részesülnek az érdeklődők.

A település déli szélén kialakított Kőkert már a kezdésnél ízelítőt ad a térség változatos kőzetfajtáiból. Onnét egy rövid autózással jutunk el a vulkáni eredetű Halom-hegy lábához, majd utunkat gyalogosan folytatva, a Halomi-erdő szélén beereszkedünk egy völgybe. Az évszázados kőgátak anyagát szemlélve ismerkedünk meg a triász Sándorhegyi Formációval. A völgytalpon pannon édesvízi mészkő darabjait keresgéljük. Ezt követően – késő délutáni fényekben – egy hajdani lávafolyás kősáncain át kaptatunk vissza a hegyre.

Először néhány kőmakett révén tanulmányozzuk a vulkán felépítését, aztán bemerészkedünk a régi kőbánya katlanába is. A tanösvény mentén álló táblák tájékoztatnak az itteni növény- és állatvilágról. Kinézünk egy virágos rétre, majd bekukkantunk néhány kis kőfejtő udvarába.

A hegytetőre érkezvén az Időösvény kőtömbjei és magyarázó táblái végigvezetnek a környék földtörténetén, a Vulkán időfal pedig a térség tűzhányóinak működési idejét mutatja meg. A Balaton kőtérképe mellett megpihenhetünk a vulkáni tanúhegyek bazalt ülőkéin, majd a kilátó tornyából körültekintve az igaziakat is sorra vesszük.

Amíg a sötétedésre várakozunk, megidézzük a tűzhányók melegét és a kitörések látványát, miközben mindenki elfogyaszthatja a magával hozott vacsoráját. Az alkonyi fények már ismét a kilátón találnak bennünket: a nyugvó nappal szemben a kelő teliholdat keressük.

A túra zárásaként, zseblámpáink fénye mellett éjszaka is megnézzük a kőkatlan belsejét, a hegy északi oldalát, és végül a Balaton ezüstös tükrét övező települések mesterséges kivilágításában gyönyörködünk.A túrához bakancs, éjszakai meleg ruházat, széldzseki erősen ajánlott. A túra hossza 5 kilométer, a szintemelkedés összesen 150 méter lesz. A hegyen általában fúj a szél, ezért kendő, sapka is hasznos lehet.

Zseblámpát mindenki hozzon magával! 10 év alatti gyermekeknek nem javasoljuk a túra.

A visszaérkezés 22 óra körül várható.

Részvételi díj 1500,- Ft/fő

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen május 20-án délig kérem.

Információ a 30/446-7759-es számon.


Módosítás dátuma: 2016. május 16. hétfő, 16:03  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés