FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Madárcsicsergős geotúra Bakonyjákó ismeretlen tájain

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Kőpad a Bittva felett

 Találkozó 2016. március 14-én (hétfő) 9:30-kor Bakonyjákó északi végén, a focipálya melletti füves parkolóban

A címben szereplő földrajzi nevek alapján már sejthető, hogy ismét valami izgalmas geo-helyeket járunk végig – egy kis ízelítő a kínálatból:

– löszpiramis

– szfinx szikla

– kőeresz

– hasadékbarlang

A Bittva völgyének erdőszéli turistaútjáról egy szűk vízmosás márgás kőzetbe vágódott alján kapaszkodunk felfelé. A tektonikus csúszásnyomok után az Ugodi Mészkő szirtje következik. A hegytetőn csodálatos panoráma fogad: szerencsés esetben a hófödte Schneeberg és a Kárpátok gerince is látszik. Innét leereszkedünk egy újabb völgybe, ahol idős bükkfák állnak a löszpiramisok fölött. A botanikát kedvelőknek: moha, páfrány és májvirág.

A borókás hegyhát abráziós konglomerátumból áll, oldalában vízszintes vetőkarcok vésődtek a kőre. A hegynyereg tisztásán öreg tölgyfa tövében pihenünk, majd nekivágunk a Kőpad eocén mészkőből álló sziklasorozatának. Kőeresz, magányos kőtornyok, oldott üregek és hasadékbarlang következnek a hegyoldalban. Az újabb tisztásról Döbrönte várromja tűnik fel. Alattunk kettémetszett szikla és szélcsiszolta nummuliteszek várnak.

A Táncsics kilátó maradékánál a ’48-as időkre emlékezünk, majd a virágzó sombokrok mellett a tenger gyalulta fennsíkon ballagunk egy újabb kilátópontra. Lábunk előtt a Bittva kanyarog, ahová rövidesen leereszkedünk. A kis vízesésekkel csobogó patak mentén sétálva zöldellő fűzfák kísérnek, míg a túloldalon egy homokbánya sárga foltja virít.

Ráadásként, autóval még „elugrunk” egy felhagyott kőfejtőhöz, ahol a Polányi Márga és két különböző korú kavicskő formáció rétegeinek egymásra települését tanulmányozhatjuk.A túra az átlagosnál helyenként (törmeléklejtő, meredek árok) nagyobb nehézségű, viszont hossza alig 6 kilométer, az összesített szintemelkedés pedig 250 méter körüli lesz.

Az útvonal egyes szakaszai sáros erdei utakon, vadcsapásokon és kőtörmelékes völgyoldalakon vezetnek, ezért bakancs vagy erős cipő ajánlott. 10 év alatti gyerekeknek nem javasoljuk a túrát.

A visszaérkezés 16 óra körül várható.

Részvételi díj 1500,- Ft/fő

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen március 12-én estig kérem.

Információ a 30/446-7759-es számon.


 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés