FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Tihany, a kezdet és a vég

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Bakony-Balaton_Geopark_Partner_logo_Loczy_I_web.jpgTörténelmi- és geotúra június 27-én, 10 órától

Útvonal:  Kis-Erdő-tető - Régi levendulás - Nyereg-hegy - Külső-tó – Óvár – Barátlakások – Kálvária -

András és Anasztázia szobra az apátsági templomnál (lásd a térképvázlaton a barna pontokat)

Az út hossza 10 km, időtartama 6-7 óra. Találkozás: a Kis-Erdő-tető alatti parkolóban (lásd a térképvázlaton kékkel)

Túravezető: Lóczy István

Részvételi díj: 1000- Ft / fő

Jelentkezés: 26-án este 8-ig,

emailen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy telefonon a 30 642 7559-es számon (ezen csak jún. 19-től)

A túráról bővebben: a www.loczy.hu honlapon

Szükséges felszerelés: megfelelő ruházat, élelmiszer, személyenként legalább 1 liter innivaló.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

A hun fejedelem, Attila kardját Tihanyban őrizték egy ideig, majd az apátságot alapító András özvegye, Anasztázia ajándékozta el. Számunkra ma már persze sokkal inkább maga az apátság az, amely őrzi a magyar államalapítás és egyházszervezés sodró eseményeinek emlékét. És jelképesen a történelmi Magyarország évezredes történetének vége is Tihanyhoz kapcsolódik: 1921-ben IV. Károly királyt itt tartották őrizetben, sikertelen visszatérési kísérlete után.

Különleges, kivételes hely volt Tihany már a kezdetektől: a bencés apátság közelében békésen élhettek a Barátlakások ortodox szerzetesei, miközben az ortodox és a katolikus egyház vezetői éppen kölcsönösen kiátkozták, kiközösítették egymást az igaz keresztények köréből.

A félszigeten a földtörténet korszakait is megismerhetjük: itt törtek ki az első balatoni vulkánok, a Pannon-tó partvidékébe berobbanó kitörések jellegzetes kőzeteket hagytak hátra. A vulkánokat követő hőforrások lerakódásaiból változatos alakú sziklák keletkeztek, a Pannon-tó kagylói pedig mindmáig megmozgatják az emberek képzeletét, mivel kecskekörömre hasonlítanak. Az itteni vulkánkitörések sajátosságainak köszönhetően még a föld alá is belátunk: a mélyben bekövetkezett robbanások a felszínre röpítették az „út közben” talált kőzetek darabjait, amelyeket máskülönben csak bonyolult fúrásokkal lehetne megtalálni.

Tihany volt az egyik legelső idegenforgalmi célpont a Balatonnál: a balatonfüredi forrásoknál gyógyuló vendégek kifejezetten kirándulni jöttek ide, egyre nagyobb számban. De maga Balatonfüred is rengeteget köszönhet a területet egykor birtokló tihanyi apátok bölcs belátásának, amiért nem gátolták a fürdőélet kifejlődését.

Tihany a hazai természetvédelem terén is élen járt, bár ennek voltak kárvallottjai is! A védelem alá helyezés napja FEKETE VASÁRNAPKÉNT került a szomorú tihanyi gyerekek naptárába – mert innentől nem áshatták kedvükre a kecskeköröm-kereső gödröket, ami bizony a zsebpénzük jelentékeny csökkenésével járt.

Tihany lett volna az első magyarországi skanzen is, a település szépsége és építészeti értékei miatt. Ehhez a teljes lakosságot ki is telepítették volna, hiszen milyen skanzen az, ahol laknak is? A probléma egy Magyarországon másutt is ismerős okból oldódott meg: végül nem volt rá pénz.  

Innen indult a balatoni levendula szédületes karrierje, hála egy makacs vállalkozónak.

Szóval – tarts velem, ismerjük meg együtt a félsziget természeti és történelmi adottságait egy kellemes séta keretében.

Lóczy István, túravezető

Módosítás dátuma: 2015. június 23. kedd, 19:42  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Palkovics: rossz a bolognai rendszer hazai megvalósítása

Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett október 18-ai budapesti konferencián. A bolognai rendszer átgondolatlan bevezetése után elkerülhetetlenek a változtatások, a képzés tartalmának átfogó reformja - fogalmazott az államtitkár. Szerinte szükség van a vizsgaszabályzat szigorítására, a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálatára és arra, hogy az egyetemek saját hatáskörben felvételiztethessenek.

Bővebben...