FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kalcittal dúsított habos láva

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Szezonkezdő geotúra a Káli-medence Kopasz-hegyén

Találkozó 2015. február 28-án (szombat) 10-kor Mindszentkálla temploma melletti téren

 

Az idei geo-étlapon szereplő vulkáni tanúhegyeink között igazi ritkaságnak számít a Káli-medence ÉNy-i sarkában magasodó Kopasz-hegy. Első ránézésre nem is annak tűnik, de az oldalait végigbarangolva érdekes piroklasztit sziklák mutatják a hajdani tufagyűrű emlékét. A tetején pedig bazaltdombok árulkodnak igencsak sajátos vulkáni szerkezetéről. Az igazi csemege azonban maga a kőzet; sehol másutt nem látható, lyukacsosan könnyű, megszilárdult lávahab, amit hófehér kalcitos ásványerek járnak át.

Túránk során ezek kialakulására keressük a magyarázatot, miközben pazar körkilátásban gyönyörködünk: a lábunk előtt fekvő Káli-medencén túl Tihany felé, míg átellenben a Badacsonyt és társait látjuk egészen szokatlan nézőpontból.

Utunkat rögtön egy történelmi emlékkel kezdjük: a hegy lábán bazaltból áll a középkori Kisfalud templomromja. Innét egy szekérúton lépdelünk az egykori szőlőművelést idéző kősáncok mellett. Az útbevágásban a hatalmas robbanások nyomán kiszóródott vulkáni törmelékeket és a közéjük keveredett idős kőzetdarabokat látjuk.

A hegytető felé kanyarodva bejutunk a felhagyott bányaudvarra, ahol összesült, jókora bazaltdarabok hevernek. Az erózió feltárta számunkra a lávabombák egybeforrott csomóit és a repedéseket, üregeket kitöltő kalcitos ásványkiválásokat. A kopár felszín miatt szinte egy kősivatagban érezzük magunkat…

A hegycsúcs zászlaja mellől körbepillantva kipróbálhatjuk tudásunkat: ki hány hegyet ismer név szerint a tágabb környéken? (a verseny minden résztvevője ajándékot kap). A szomszédos bazalthalmokra fel is gyalogolunk, majd egy eldugott völgybe ereszkedve piroklasztit feltárások sorát járjuk végig. Ezután a vulkánt alkotó salakos bazaltot nem csak kívülről, hanem belülről is alaposan megnézzük, ezért lámpát mindenki hozzon magával.

E bónusz meglepetés programpont után lelépcsőzünk a hajdani kőbányászok útvonalán a faluba. Onnét rövid autózással megközelítjük a Sanyarú-Kő-hegy pannon kőtengerét. Ha még marad időnk, akkor bekukkantunk a Kerekikáli-templomromhoz és a szomszédos, kipreparálódott diatréma-maradványhoz.

Az útvonal hossza a kisebb kitérőkkel együtt sem éri el a 6 km-t. A szintemelkedés összesen 250 méter körüli lesz, tehát ez egy igazán kímélő, bemelegítő geotúra.

 

Részvételi díj nettó 2000,- Ft/fő (családi kedvezmény 50%). Minimum létszám: 10 fő. A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen mielőbb, de legkésőbb február 26-ig kérem. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.

Üdvözlettel: Futó János

Módosítás dátuma: 2015. február 23. hétfő, 23:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

NIT előkészítő "Hálózatépítő Napok" az Európai Ifjúsági Fórum szervezésében
Az alábbiakban az október 11-14. között megrendezésre kerülő Hálózatépítő Napokra (Networking Days) szóló felhívást olvashatjátok. Az eseményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) támogatásával valósítjuk meg. A képzés nagy része angol nyelven folyik majd, így kérünk benneteket, hogy angolul folyékonyan beszélő képviselőt küldjetek. A jelentkezési határidő nagyon közel van, erre kérjük figyeljetek oda. Köszönjük!
Bővebben...