FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Vince-napi „szőlőjós” geotúra a bazalthegyen

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A téli Badacsony


Találkozó 2017. január 22-én (vasárnap) 9:30 órakor a badacsonyi hajókikötő autóparkolójában

Az újesztendő kezdő Futó-geotúráját egy népi hagyományhoz kötjük, mely több változatban is ismeretes:

Hogyha fénylik Vince, megtelik a pince; Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.

A túra során majd kiderül, hogy melyik jóslás válik be…? Mindenesetre friss téli idő – kissé havas tájjal, befagyott Balatonnal – és kihűlt bazaltláva biztosan lesz.

Bemelegítésként a Kisfaludy-háztól felkaptatunk a Rózsa-kőhöz, ahonnan remek kilátás nyílik a Balatonra és a fonyódi hegyek kettős kúpjára. Ezután a tomaji bányaudvar erdei fenyvesén átvágunk a hegy északi oldalára, ahol a Kőkapu impozáns bazaltbástyája fogad bennünket. Onnét kitekintünk a Gulács és a Tóti-hegy vulkáni süvegére, majd a hegytető Kisfaludy-kilátója következik.

Az ottani vörös salakbombáktól átballagunk a déli hegyperem Egry József-kilátóhelyéhez. A Ranolder-kereszt melletti megálló után leereszkedünk a Bujdosók-lépcsőjén. Közben ingatag bazalttornyok és lejjebb óriás kőtörmelék lejtők alatt haladunk tovább.

Utunk itteni szakaszán – a szőlőültetvények mentén – már jóslásokba bocsátkozhatunk az idei termést illetően…

A túra zárásaként, hagyománytiszteletből igyekszünk felmérni a borospincék teltségének J állapotát…A túra közepes nehézségű, hossza mintegy 6 km lesz, az összesített szintemelkedés pedig 250 méter körüli.

Bakancs, túrabot és meleg ruha erősen ajánlott. Gyerekek esetén csak a 14 év felettieknek javasoljuk a túrát.

A visszaérkezés az autókhoz 15 óra körül várható.

Részvételi díj 2000,- Ft/fő. Családi kedvezmény 20%. Teleautós lehetőség Veszprémtől 4 fő részére!

A túra min. 10 fő jelentkezése esetén indul.

Túravezető: Futó János geológus

A jelentkezéseket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen mielőbb, de legkésőbb január 20-án (péntek) estig kérem. Érdeklődni a 30/446-7759-es számon is lehet.

 


 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ZALAEGERSZEGEN IS MEGNYÍLT AZ ÚJ NEMZEDÉK IRODA
Zalaegerszegen is megnyílt az Új Nemzedék Kontaktpont a Bíró Márton utca 26. szám alatt. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester és Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. Jelen volt továbbá Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, ifj. Sándor Dénes György, az Ifjúsági és Sport Albizottság vezetője, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, Fentősné Belléncs Andrea ifjúsági szakreferens és több, a helyi ifjúsági életben dolgozó kollégánk.
Bővebben...