FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Krokodil - a heroin orosz alternatívája

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 

A szegényebb régiókban a heroint használók fele átállt a krokodilra

Míg Dr. Zacher tapasztalatai szerint itthon jelentősen visszaesett a toxikológiát megjáró heroinhasználók száma, de növekszik a dizájner drogokat használók tábora, addig Oroszországban a heroin mellett a vény nélkül vásárolható opiát származékokból előállított szerek vannak terjedőben.

Ahogyan azt a moszkvai látogatásunk nyomán megjegyeztük, „az utóbbi években az oroszországi illegális drogpiac nagy átalakuláson ment keresztül: míg korábban a házilag kotyvasztott opium-készítmények és a heroin dominálták, addig ma már a legtöbb fogyasztó a legális gyógyszeriparról származó szereket vásárol és ad be magának intravénás úton”. 

Ezek közül az egyik legelterjedtebben használt szer mára a dezomorfin lett, melyet a köznyelvben krokodilnak neveznek, amiért az injekció helyén a bőr zöldes színűvé és érdessé válik. A szer könnyen előállítható a gyógyszertárakban vény nélkül kapható kodein és néhány könnyen beszerezhető alkotóelem segítségével. Becslések szerint 2010-ben 0,5-1 millió személy használt dezomorfint Oroszországban, míg az ENSZ adatai szerint összesen mintegy 5 millió regisztrált kábítószer használó él az országban, ebből nem hivatalos becslés szerint 2 millióra tehető a heroint használók száma, akik közül egyre többen ismerkednek meg a krokodillal.
Magyar nyelven a Posztinfo oldalán olvashatunk bővebben a jelenségről.

Az Independent beszámolója szerint a krokodil tizedannyiba kerül, mint a heroin, miközben jóval potensebb is annál. Emiatt – bár a két szercsoport meglehetősen különböző tulajdonságokkal bír – talán nem túlzás a párhuzam, hogy míg az amerikai kontinensen a kokain helyett a crack (és Brazíliában újabban az oxi), addig Oroszországban a heroin helyett a dezomorfin a szegények drogja. Sokan azért állnak át ideiglenesen a dezomorfinra, mert nincs elég pénzük a heroinra, ha viszont megengedhetik maguknak, visszatérnek a heroinhoz. A szegényebb régiókban rosszabb a helyzet, hiszen pénz híján csak a krokodil jöhet szóba.
Az Independentnek nyilatkozó használó szerint, aki szúráskor elhibázza a vénáját, annak egy tályog keletkezik a bőrén, de a rendszeres használóknak szinte szó szerint lerohad a hús a csontjairól.  Bár a szert csak négy éve kísérletezték ki (a Time magazin szerint a dezomorfin már nyolc éve felbukkant Oroszországban), az aktív komponens, a kodein vásárlása az utóbbi öt évben több mint a tízszeresére nőtt, ami jól jelzi a dezomorfin használatának terjedését. Egy nyugat-szibériai drogterápiás központ arról számolt be, hogy míg két évvel ezelőtt szinte az összes kliensük heroint használt, addig mára már több mint a felük dezomorfint fogyaszt. Egy másik központ doktora pedig megjegyezte, hogy szemben a heroin 10 napos elvonási tüneteivel, a krokodil használatával felhagyva akár egy hónapon át tartó, elviselhetetlen fájdalmakkal, lázzal és rohamokkal kell számolni, melyeken csak extra erős nyugtatókkal lehet enyhíteni.

Az orosz kormány mindeközben nem sokat tesz a opiát használók megmentéséért. Továbbra is tudománytalannak ítéli és akadályozza az ártalomcsökkentő szolgáltatásokat és csak néhány drogterápiás központot működtet a több millió opiát használó számára. Ezzel szemben a pünkösdi keresztények több mint 500 központot működtetnek kormányzati támogatás nélkül, amivel ők Oroszország legjelentősebb rehabilitációs szolgáltatást nyújtó közössége.

Kardos Tamás
Drogriporter

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 02. kedd, 12:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés