FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A nagyevők gyakrabban drogoznak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A nagyevő, köztük a falásrohamokkal küzdő gyerekek gyakrabban szoknak rá a marihuánára és más kábítószerekre, derült ki abból a kutatásból, amely során közel tizenhétezer fiatalt kérdeztek ki. A falásrohamokhoz több ízben társul depresszió és elhízás is.
„Az orvosoknak és a szülőknek tisztában kellene lenniük azzal, hogy a fokozott étvágy és a falánkság igen gyakori a kamaszok körében, ráadásul egyéb problémák, például a droghasználat kockázatát is növelik – mondta dr. Kendrin Sonneville, a kutatás vezetője, a Bostoni Gyermekkórház munkatársa. – Minél korábban ismerik fel a bajt, annál könnyebb megelőzni a további negatív következményeit.” Dietetikus és pszichológus bevonásával a kockázat mérsékelhető.

A kutatócsoport 16 882 gyermek és tinédzser adatait elemezte a 9-15 éves korosztályból, akik 1996 és 2005 között évente, illetve kétévente töltöttek ki egészségügyi kérdőíveket. A fiúk 1, a lányok 3 százaléka jelezte, hogy időnként evési rohamok törnek rá. A kontrollálható, de fokozott étvágy pont fordított arányban jelentkezett a két nem körében. Az eredményekről a Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine tett közzé cikket.

A kutatás időtartama alatt a résztvevő fiatalok 41 százaléka kezdett el használni marihuánát, 32 százalékuk pedig egyéb illegális szereket. Akik túlevést jeleztek, azok 2,7-szer gyakrabban nyúltak kábítószerhez, a rohamokban jelentkező evéskényszer esetében pedig 1,9-szeres volt ez az arány.

Korábban úgy vélték, hogy az evés közbeni kontrollvesztés hajlamosíthat más impulzív viselkedésformákra is, mint amilyen a kábítószerezés, árulta el dr. Sonneville, a kutatás eredményei azonban azt mutatták, hogy a fokozott táplálékbevitel az önszabályozás megléte mellett is együtt jár a gyakoribb droghasználattal. Az okok egyelőre tisztázatlanok. Akik nem veszítik el az önuralmukat túlevés során, azoknál nem találtak kapcsolatot a jelenség és az elhízás között. Dr. Sonneville ezért hangsúlyozta, hogy a túlzott étvágy utalhat más problémákra, és hogy a túlsúly nem az egyetlen jele annak, hogy gond van a gyermek táplálkozásával. „Könnyű átsiklani felettük normál testtömeg esetében. Már a tömegváltozás előtt figyelni kell a gyermek szokásait, és észben tartani, hogy kockázati tényezőt jelenthet más elváltozások szempontjából is” – vélekedett a kutató.

Forrás:
Betegszoba.hu
Módosítás dátuma: 2012. december 29. szombat, 21:09  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés