FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A látványdarázsgarázs

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A látványdarázsgarázs nem csak az egyik legegyszerűbb, de az egyik leglátványosabb természetvédelmi eszköz is egyben (Fotók: Orbán Zoltán).

A nem támadékony magányos méhek és darazsak védelmét szolgáló darázsgarázsok (méhecske hotelek) önmagukban is rendkívül érdekes természetvédelmi eszközök. Ha azonban azt is láthatóvá tesszük, hogy mi zajlik a fantasztikus kialakítású bölcsőkben, akkor még elképesztőbb dolgokat láthatunk - ehhez pedig csak néhány üveg kémcsőre van szükségünk!

A látványdarázsgarázs nem csak az egyik legegyszerűbb, de az egyik leglátványosabb természetvédelmi eszköz is egyben (Fotók: Orbán Zoltán).

MIT LÁTHATUNK ITT?

A darázsgarázsok lakói túlnyomórészt a magányos méhek közül kerülnek ki, az eszköz magyar neve mégsem méhgarázs. - Miért? Ennek elsősorban praktikus oka van, mégpedig az, hogy a "méhgarázs" kifejezés – különösen élő szóban – könnyen összetéveszthető lenne a "mélygarázs"-zsal, ami felesleges bonyodalmakat okozna. Ráadásul a darázsgarázs kifejezés könnyebben kiejthető és dallamosabb, játékosabb is magyarul. Ezeknek a mesterséges rovarbölcsőknek (amiket méhecske hoteleknek is hívhatunk) természetesen magányos darázs lakói is vannak – tehát a névadás szakmai szempontból is igazolható.

A látványdarázsgarázs annyiban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a rovarok itt olyan üveg kémcsövekbe költözhetnek be, melyek betekintést kínálnak az egyébként nem látható bölcsőkamrák világába.

Látványdarázsgarázs 2016. április 27-én a felhalmozott táplálékra ragasztott petével, … (Fotó: Orbán Zoltán)
Látványdarázsgarázs 2016. április 27-én a felhalmozott táplálékra ragasztott petével, …

… 2016. augusztus 8-án a bebábozódás előtt álló nagy lárvával, ... (Fotó: Orbán Zoltán)
… 2016. augusztus 8-án a bebábozódás előtt álló nagy lárvával, ...

... 2016. augusztus 22-én immáron bebábozódva, ... (Fotó: Orbán Zoltán)
... 2016. augusztus 22-én immáron bebábozódva, ...

... végül több mint fél évvel később, 2017. március 15-én, amint a frissen kikelt rovar éppen átrágja magát a lárvabölcsőt lezáró első sárdugón (Fotó: Orbán Zoltán).
... végül több mint fél évvel később, 2017. március 15-én, amint a frissen kikelt méh
éppen átrágja magát a lárvabölcsőt lezáró első sárdugón
(Fotók: Orbán Zoltán).

Amint arról az alábbiakban olvasni lehet majd, az eszköznek több változata is van. Ezek közül talán a leglátványosabb az az MME web boltjában beszerezhető látványdarázsgarázs-dobozka, amiben öt kémcső várja a lakókat.

Magányos méh lárvái látványdarázsgarázs-dobozban 2016. május 4-én (Fotó: Orbán Zoltán).
Magányos méh lárvái látványdarázsgarázs-dobozban 2016. május 4-én, ...

Majd a frissen kikelt méhek 2017. március 15-én (Fotó: Orbán Zoltán).
... majd a frissen kikelt méhek 2017. március 15-én. 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Szabóméh levéldarabokból készült látványos lárvabölcsője látványdarázsgarázsban (Fotó: Orbán Zoltán).
Az egyik ilyen dobozka kémcsőbölcsőjébe egy szabóméhfaj költözött be, ahol eddig
rejtett munkájának eredményét a maga teljes valójában csodálhatjuk meg.
3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A méheknek ez a legnépesebb csoportja arról ismert, hogy föld alatti járatokba, fali résekbe épülő lárvabölcsőjét pontos méretre szabott levéldarabokból készíti. Az akár arasznyi, a bejárat felé szűkülő építményben minden levéldarabnak a beépítés helyétől függően pontos mérete és alakja van. Már önmagában ezeknek a levéldaraboknak a mérnöki pontosságú kivágása is elképesztő teljesítmény (amihez mi, emberek számítógép-vezérelt vágógépeket használunk manapság). A nehézségeknek azonban ezzel még nincs vége, hiszen ezeket a darabokat, melyek mérete gyakran a rovarénak megfelelő, el is kell szállítani. Ehhez a méh a levéldarabot erős lábaival ívben meghajlítja, majd a teste alatt tartva elrepül a járathoz. Itt már "csak" be kell szuszakolnia magát a szűk járaton (ami alkalmanként be is omlik, amit ilyenkor ki kell takarítani), és máris jöhet a legfontosabb munka – a lárvabölcső újabb elemének beépítése.


Nézzük meg, miként is zajlik mindez a valóságban – lejátszáskor a minőséget
érdemes HD-ra állítani (Videó: Orbán Zoltán).

Szabóméh rágásnyoma (Fotó: Orbán Zoltán).
Szabóméh rágásnyoma – 5 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A magányos darazsaknál az elv hasonló, mint a magányos méheknél – a rovarok tartalék táplálékot hordanak a hosszú, csőszerű kamrákba, majd erre petéznek. A kikelő lárvák a felhalmozott élelem elfogyasztását követően bebábozódnak, majd kikelve elhagyják a menedéket. A különbség annyi, hogy a méhek virágport és nektárt, a darazsak bénító szúrással mozgásképtelenné tett, kifejlett ízeltlábúakat vagy hernyókat halmoznak fel. A kifejlett darazsak a lárvákkal ellentétben általában virágport és nektárt fogyasztanak, így a beporzásban is részt vesznek.

Mexikói fűdarázs látványdarázsgarázsban / Grass-carrying Wasp (Isodontia mexicana) in "See through bug hotel" (Fotó: Orbán Zoltán).
Ez a körülbelül 1,5 cm-es kaparódarázs egy Amerikából érkezett idegenhonos faj, a
mexikói fűdarázs (Isodontia mexicana) egyik példánya, a – 3 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)


Az állat magyar "fűdarázs" és angol "fűhordó darázs" (Grass-carrying Wasp) elnevezése egyből értelmet nyer a látványdarázsgarázsokban, melyek bepillantást engednek a bölcsők belsejébe.


A mexikói fűdarázs elsősorban tücskökre vadászik. Ez a példány csak pirregő
tücsköket hordott
a bölcsőkamrákba, egybe-egybe akár féltucatnyinál is
többet (Videó: Orbán Zoltán).

Az alábbi képek tanulsága szerint ennek a fajnak sokkal gyorsabb a fejlődése, mint a magányos méheké. A két felvétel között eltelt 10 nap alatt a petékből kikeltek a lárvák, melyek hossza ennyi idő alatt közel egy centimétert is elérte.


A felvétel külön érdekessége, hogy a felhalmozott táplálékból nem csak a fűdarázs,
hanem egy parazita légyfaj utódai is táplálkoznak. Ezek a milliméteres legyek
folyamatosan és nagy számban látogatták a bölcsőket, miközben a
darázs vadászni volt – ekkor helyezhették el a petéiket
(Videó: Orbán Zoltán).

A biztonságot nyújtó járatok nem csak a várt magányos méheket és darazsakat vonzzák, alkalmilag más ízeltlábúak, például pókok és hangyák is megtelepednek ezekben.

A látványdarázsgarázsba költöző pókok ilyen hálófalakkal zárják le a járatot (Fotó: Orbán Zoltán).
A látványdarázsgarázsba költöző pókok ilyen hálófalakkal zárják le a járatot – 4 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Ez a kis hangyakolónia ebben a látványdarázsgarázs-dobozkában (lásd később) gond nélkül átvészelte 2016/2017 harminc éve nem látott fagyokat hozó telét is (Fotó: Orbán Zoltán).
Ez a kis hangyakolónia ebben a látványdarázsgarázs-dobozkában gond nélkül
átvészelte 2016/2017 harminc éve nem látott fagyokat hozó telét is – 3 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

HOGYAN KÉSZÍTSÜK EL?

Ahhoz, hogy a rovarok elfoglalják ezeket a költőhelyeket, biztosítani kell számukra a kellő rejtettséget – azaz a kémcsöveket be kell süllyesztenünk valamilyen erre alkalmas anyagba. Az alábbiakban ezek közül ismerünk meg néhány megoldási lehetőséget.

Kémcső előkészítése látványdarázsgarázsnak (Fotók: Orbán Zoltán).
A dolog lényege a laboratóriumokban használatos, peremes üveg kémcső. A mellette
látható, drótból készült "bigyók" már a darázsgarázs-használat kisegítő
megoldását jelentik – 6 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A darázsgarázsok egyik fontos jellemzője, hogy a rovarokat vendégül látó járatok, furatok 3-20 mm között többféle átmérőjűek. A kémcsövekhez beszerezhetőek dugók (vagy ez is benne van az árban), amibe lyukat fúrva szabályozhatjuk a bejárati nyílás méretét. A gyakorlatban legjobban bevált 8 mm átmérőjű furat még éppen elfér a dugóban, a vékonyabbakkal viszont könnyebb dolgunk van.

A morzsolódó anyagú parafadugót egy ilyen hasadt farönkbe szorítva, könnyű akkumulátoros fúróval lehet satu nélkül a legegyszerűbben kifúrni (Fotó: Orbán Zoltán).
A morzsolódó anyagú parafa dugót egy ilyen hasadt farönkbe szorítva, könnyű
akkumulátoros fúróval lehet satu nélkül a legegyszerűbben kifúrni
(Fotó: Orbán Zoltán).

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a kémcsövek beszerezhetőségét és árát. A képeken látott, parafa dugós kémcsöveket (ára dugóval együtt bruttó 150 Ft 2016-ban) ebben a fővárosi üzletben lehet megvásárolni vagy megrendelni, de ha a "kémcső" keresőszóval megguglizzuk a kérdést, akkor számos beszerzési forrást találunk, ahonnan postai szállítással is rendelhetünk.

Tűzifa kugliba

A legjobb darázsgarázs-alapanyag az egész (nem hasított) tűzifa kugli. Ennek lapjába vagy oldalába mélyítsünk a kémcső teljes hosszának megfelelő mélységű lyukat. Ehhez barkácsboltban szerezhetünk be hosszú szárú gerendafúrót (ennek ára valamivel 2.000 Ft alatt van 2016-ban). Fontos, hogy ne pont a kémcső vastagságának megfelelő furatot készítsünk, mert ha a fa nedvesség hatására megduzzad vagy télen a fagyban összehúzódik, akkor a vékony falú kémcső a szűkülő lyukban eltörik.

A cikkben bemutatott, 16 mm átmérőjű kémcsövek számára 18 mm vastag gerendafúróval készültek a lyukak (Fotó: Orbán Zoltán).
A cikkben bemutatott, 16 mm átmérőjű kémcsövek számára 18 mm vastag
gerendafúróval készültek a lyukak – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán). 

Több állatcsoport érintő kedvező hatása miatt az egyik legjobb darázsgarázs létesítési hely a természetvédelmi farakás. Ennek változatos méretű rönkjeibe rengeteg méhbölcső-furat készíthető, amik között a kémcsőből készült látványdarázsgarázsok is elférnek.

Látványdarázsgarázs-kémcsövek természetvédelmi farakásban (Fotó: Orbán Zoltán).
Látványdarázsgarázs-kémcsövek természetvédelmi farakásban – 14 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Ha egy kisebb tűzifa kuglinak lábat készíthetünk, akkor ezt a látványos kinézetű eszközt ablakpárkányra, tornácra is kihelyezhetjük.

A tűzifakugli-látványdarázsgarázsnak lábat is készíthetünk, így ablakpárkányra, tornácra is állítható "darázsgarázs-malacot" kapunk (Fotó: Orbán Zoltán).
A tűzifa kugliból készült "látványdarázsgarázs-malac" – 4 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

A kémcső kívülre és belülre is kerülhet, itt éppen az ablak felé néz (Fotó: Orbán Zoltán).
Az előző képsorozaton látott, kisméretű kugli (láb nélkül) ideális látványdarázsgarázs
lehet az amúgy is számos állatot vendégül látó ablakgyíkváron – 7 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Nádszálba

Ha tudunk szerezni megfelelő vastagságú bambuszt, akkor ezt úgy méretre vágva, hogy a darabok egyik végén megmaradjon a szárat keresztben tagoló nodus (csomó), akkor mobil látványdarázsgarázsokat kapunk.


A perjefélék ("füvek") rokonságába tartozó bambusz üreges szárát a
növénycsoportra jellemző keresztfalak zárják le – 2 fotó, katt
a képre (Fotók: Orbán Zoltán).


Egyetlen hosszabb nádszál több kémcső befogadására is elegendő
szárdarabbal szolgálhat.

A könnyű, de erős, jó védelmet biztosító nádszálatak a kémcsövekkel egyszerűen be is szúrhatjuk a természetvédelmi farakás vékonyabb ágai közé (Fotó: Orbán Zoltán).
A könnyű, de erős, jó védelmet biztosító nádszálakat a kémcsövekkel egyszerűen
be is szúrhatjuk a természetvédelmi farakás vékonyabb ágai közé – 5 fotó,
katt a képre, ...

Különböző vastagságú nádszálakból készült darázsgarázs négy hagyományos és három kémcsöves lakókamrával (Fotó: Orbán Zoltán).
... vagy deszkára rögzítve szabadabban is mozgathatjuk – 6 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Egy barkácsolósabb megoldás

Ha kellően gyakorlottak vagyunk és megfelelő szerszámokkal is rendelkezünk, akár tetszetős dobozkát is készíthetünk a kémcsövek számára. 

Rétegelt lemezből készült, csúszó ajtós látványdarázsgarázs-doboz öt kémcső számára (Fotó: Orbán Zoltán).
Egy ilyen fadoboz verzió elkészítése már komolyabb felkészültséget és
felszereltséget igényel – 7 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

AJÁNDÉK IS LEHET!

A Madárbarát kert program eszközei ajándéknak is kiválóak, hiszen egy-egy mesterséges odú, téli madáretető vagy műfecskefészek ajándékozásával nem egy gyorsan megunható tárgyat, hanem évekig ható természetvédelmi és megfigyelési élményt adunk. Ezért is készítettük el az MME web boltjában beszerezhető látványdarázsgarázs-dobozkát, amivel nem csak ismerőseinket, rokonainkat ajándékozhatjuk meg, de magunk is gyorsan és egyszerűen, barkácsolás nélkül tehetünk szert rovarbölcsőkre. 

Habosított műanyagból készült, hat lakókamrás látványdarázsgarázs-dobozka oldalra elcsúsztatható ajtóval (Fotó: Orbán Zoltán).
A szerző által kifejlesztett és az MME-vel évek óta együttműködő Patkós Stúdió
által elkészített látványdarázsgarázs-dobozka.

Hat lakókamrás látványdarázsgarázs-dobozkák balra és jobbra elcsúsztatható ajtó változatban (Fotó: Orbán Zoltán).
Ennek oldalra elcsúsztatható ajtaja lehet "balos" (a képen balra) és "jobbos"
(középen és jobbra), hogy a rendelkezésünkre álló helynek megfelelőt
tudjunk választani.


Az ajtó nyomata is megválasztható, aszerint hogy óvodába (balra), iskolába (középen)
vagy otthonra vásároljuk meg (ajándékozzuk) az eszközt
(nagyításhoz katt a képre).

Hat lakókamrás látványdarázsgarázs-dobozka öt kémcső férőhellyel és alul egy különálló belső térrel, ahova nagyobb termetű vagy önálló sárfészket építő fajok költözhetnek be (Fotó: Orbán Zoltán).
A doboz ajtaja mögött öt kémcső férőhely és alul egy különálló belső tér található.
Utóbbiba a nagyobb termetű vagy önálló sárfészket építő fajok költözhetnek be.

A lakótérbe a doboz elejét lezáró oldalfalba fúrt lyukakon jutnak be az állatok (Fotó: Orbán Zoltán).
A lakótérbe a doboz elejét lezáró oldalfalba fúrt lyukakon keresztül juthatnak be
az állatok – 2 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A bejárati furatokat tartalmazó oldalpanel egy fenti és egy lenti csavar kicsavarásával eltávolítható, és ekkor a kémcsövek csere vagy takarítás céljából eltávolíthatóak (Fotó: Orbán Zoltán).
A bejárati furatokat tartalmazó oldalpanel egy-egy fenti és lenti csavar kicsavarásával
levehető, és ekkor a kémcsövek csere vagy takarítás céljából eltávolíthatóak. Erre
a megoldásra azért volt szükség, hogy elkerülhető legyen a kémcsövek
kicsúszása és eltörése a doboz mozgatásakor – 8 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

A felszerelés helyétől és a doboz irányától függően szék/bútor szegletvasat (balra) vagy szegletvasat (jobbra) használhatunk (Fotó: Orbán Zoltán).
A felszerelés helyétől és a doboz irányától függően szék/bútor szegletvasat (balra)
vagy szegletvasat (jobbra) használhatunk. Ezek a szerelvények, valamint a
csavarok részét képezik az MME web boltban vásárolt doboznak
– 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A többi darázsgarázshoz hasonlóan ezt az eszközt is érdemes csapadéktól védettebb helyre kitenni úgy, hogy bármikor könnyen hozzáférjünk, és az is jó, ha a tájolásának köszönhetően nem éri egész nap tűző napsütés.

Ezen a képen három ilyen helyre is látunk példát a vadszőlőben, az ablakgyíkvár oldalán és az ablakban (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezen a képen három ilyen helyre is látunk példát: vadszőlőben, ablakgyíkvár
oldalán és ablakban – 16 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Az eszköz panel lakóház emeleti erkélyére is kihelyezhető (Fotó: Orbán Zoltán).
Az eszköz panel lakóház emeleti erkélyére is kihelyezhető – 3 fotó, katt a képre, ...

Látványdarázsgarázs-dobozka mesterséges „D” odú oldalára rögzítve (Fotó: Orbán Zoltán).
... de akár mesterséges madárodú oldalára is felcsavarozható – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).


A látványdarázsgarázsok az élmény&világ kameráján keresztül
(Forrás: YouTube).

MEGFIGYELÉS, TAKARÍTÁS

A látványdarázsgarázs lényege éppen az, hogy meg tudjuk figyelni a bölcsőkben zajló eseményeket. Ezt akár naponta többször is megtehetjük, de mindig ügyeljünk arra, hogy kémcsövet ne tegyük ki tartós közvetlen napsütésnek, ne rázzuk meg, és ha végeztünk, a kémcsövet mindig tegyük vissza a helyére, a doboz ajtaját pedig csúsztassuk vissza.

A kémcsöveket nem kell takarítani – amennyiben nem bíbelődünk ezzel, érdekes megfigyelési élményt kínál annak nyomon követése, hogy a következő nemzedék méhei, darazsai miként teszik ismét lakhatóvá a használt lakóüregeket. Természetesen ha szeretnénk, a rovarok által elhagyott kémcsöveket ősszel kitakaríthatjuk.

Végül, de nem utolsó sorban azt javasoljuk, hogy a darázsgarázsoknak (amiből a lehető legtöbbet készítsünk) csak egy kisebb része legyen betekintést lehetővé tevő látványeszköz. Néhány kémcsővel vagy egy-két látványdarázsgarázs-dobozkával bőven elég megfigyelési élményhez jutunk.

"Bogárnézőket " is használhatunk a kertben

A Madárbarát kert gerinctelen lakóinak megfigyelését segítik az MME bolt által forgalmazott, az állatokat nem károsító természetbúvár eszközök is, amikkel gyerekek és felnőttek egyaránt közelről ismerkedhetnek meg az apró lények lenyűgöző világával.

"Bogárnézők" (Fotó: Orbán Zoltán).
"Bogárnézők" az MME bolt kínálatából (Fotó: Orbán Zoltán).
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

Orbán Zoltán

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés