FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

880 millióból épül naperőmű Szegeden

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Több mint 2700 napelemet telepítenek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) huszonnégy épületének tetejére - hangzott el a május 26-ai sajtótájékoztatón. A 880 millió forintos, uniós támogatásból megvalósuló beruházásnak köszönhetően a jövőben a villamosenergia-igény hét százalékát megújuló forrásból kívánja előállítani az SZTE.


Bencsik János klíma- és energiaügyi államtitkár az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában tartott sajtótájékoztatón elmondta, a hazai fotovoltalikus kapacitás 2010-ben 0,8 megawatt volt, a most telepítendő napelemek névleges teljesítménye pedig több mint 0,6 megawatt. A mintaprojektnek is tekinthető fejlesztés nem csupán a villamosenergia-termelés miatt fontos, az elkövetkező két-három évben azt is vizsgálják majd, miként árnyékolják a napelemek az épületeket, csökkentve ezzel a klímatizálásra fordított energiát. További járulékos előnynek tekinthető, hogy a fejlesztésnek köszönhetően évente több mint kétezer tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el. Az államtitkár közölte, ha a szegedi beruházás beváltja a hozzá fűzött reményeket, további állami és önkormányzati intézményeknél is elképzelhetőek hasonló fejlesztések.
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. május 26. csütörtök, 22:08  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A teljes hallgatói érdekképviselet felsorakozott régi-új elnöke mögött
Ünnepi tisztújító közgyűlésén a 2017-18-as év vezetőségéről döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibornak, a HÖOK elnökének további két évet szavazott meg a Közgyűlés. Az elnök, az elnökség és felügyelő bizottság megválasztása mellett az ülés ünnepi hangulatát emelte a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetségének (MEFESZ) megalakulásának 60., a HÖOK megalakításának pedig 20. évfordulója.
Bővebben...