FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új szemléletformáló és újrahasználati központok

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Mérföldkőhöz érkezett az uniós támogatásból megvalósuló két szemléletformáló és újrahasználati központ építése a főváros XV. ÉS XVIII. kerületében

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése” címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként a XV. és XVIII. kerületben két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ épül.

Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése projekt előre haladásáról tartott sajtóbejárást 2015. október 9-én a XVIII. kerületi építkezés helyszínén, a Besence utcában.

A projekt elsődleges céljai a fővárosban keletkező hulladék korszerűbb feldolgozása és az újrahasznosítás arányának további növelése a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével, valamint a lakosság környezettudatosságának növelése. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával a Kohéziós Alapból biztosított támogatást, melynek összege 8,431 milliárd forint.

A beruházás szorosan kapcsolódik a korábbi, ugyancsak uniós forrás bevonásával sikeresen megvalósult fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetéséhez, hiszen a most megépülő létesítmények egy része közvetlenül hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok feldolgozásához.

2015. november végéig épül meg két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ a XV. és XVIII. kerületben edukációs, hulladékudvar és újrahasználati központ funkciókkal, melynek kivitelezése mérföldkőhöz érkezett. Mostanra az épületek szerkezetkész állapotban vannak, hamarosan a belső munkálatok is befejeződnek.  A Szemléletformáló és Újrahasználati Központ területén létesül egy szabadtéri játszótér ahol az egyes játékeszközök újrahasznosított anyagból készülnek. A játszótér, a külső útburkolatok kialakítása és a környezetrendezési munkák befejeződnek az átadásig.

A Szemléletformáló és Újrahasználati Központok a jelenlegi hulladékudvarok sémáján alapulnak, melynek célja, hogy a lakosság részére lehetőséget biztosítson, hogy a háztartásokban keletkező – nem kommunális – hulladéktól környezettudatosan megváljon. Ugyanakkor egy teljesen új funkcióval is gazdagítja a fővárost, újrahasználati központként is üzemel majd, ami azt jelenti, a feleslegessé vált használati tárgyakat tulajdonosa leadhatja és az arra rászorulók ezt jelképes összegért átvehetik.
Az edukációs szemléletformálás célja, hogy főleg a fiatalok körében elősegítse a környezettudatos gondolkodás elterjesztését minél szélesebb körben. Ez azért fontos, mert a technológiai fejlesztések és a modern géppark beszerzése mellett nagy jelentősége van a lakossági együttműködésnek is, ugyanis a fenntartható fejlődés e kettős cél egyre magasabb szintjére emelésével biztosítható.

A projektelem eredményeként:

- A beruházás biztosítja a hulladékgazdálkodási rendszer hosszú távú fenntarthatóságát.

- A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek létesülnek.

- A főváros meglévő hulladékgazdálkodási rendszere új, korszerű technológiákkal egészül ki.

- Az utóválogatást igénylő szelektíven gyűjtött hulladékok zöme a projekt keretében kerül feldolgozásra.

  Az újrahasznosítás növekedésével csökken az elsődleges nyersanyagok felhasználása.

- Az új eszközök és technológiák használata magasabb hatékonyságot eredményez.
 

  

Módosítás dátuma: 2016. február 20. szombat, 19:17  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A párbeszéd újraindult! - Korszakos felsőoktatási együttműködés az új nemzedék érdekében

A megállapodás értelmében a felek a jövőben folyamatos párbeszédet folytatnak a felsőoktatást érintő kérdésekben és a közös célok elérése érdekében. Az együttműködés három kiemelt területre koncentrálódik: - Az Ifjúság a Nemzet jövője - Demokráciában való aktív részvétel - Ifjúság ágazati struktúrában való megjelenése Mihalovics Péter véleménye szerint a megállapodásra azért volt szükség, mert az elmúlt években nem létezett átgondolt stratégia az ifjúságot érintő ügyek kezelésére. A miniszteri biztos álláspontja szerint ennek tudható be, hogy kevés fiatal vesz részt a szavazásokon és tevékenykedik a közéletben. A megegyezés értelmében a munkaerőpiac és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közötti kapcsolatot is szorosabbra szeretnék fűzni a jövőben, de szükségesnek tartják egy olyan egységes stratégia mielőbbi kidolgozását is, amely a tömegsport-rendezvényekre vonatkozik majd. Ezeken a problémákon a kormány a közeljövőben úgy kíván változtatni, hogy egy ifjúságpolitikai konzultációt hív életre, amelyben a HÖOK szervezeteinek is jelentős szerepet szán, de más közös eseményeket, megmozdulásokat is szerveznek a felek. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint az együttműködés akkor lesz eredményes, ha a szakmájukhoz értő, demokratikus társadalom alapértékeit magukénak valló értelmiségiek itthon tudnak érvényesülni. Beszédében kiemelte: “Mi vagyunk a jövő értelmisége, a jövő állampolgárai. Fontos, hogy kivegyük részünket a demokráciából, ezért örülünk a kétirányú kommunikációnak”. Siófok, 2011. április 8. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MTI Zrt.