FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nagyhatalom leszünk bioetanolban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

60 százalékos kapacitásbővítést hajt végre dunaföldvári üzemében a Pannonia Ethanol, amivel Európa legnagyobb bioetanol gyártójává válik - állítja magáról a cég. A 33 millió eurós fejlesztéssel a teljes beruházás összege eléri a 200 millió eurót.

Az írországi székhelyű és Magyarországon, valamint Macedóniában beruházásokkal rendelkező Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL) tulajdonában álló társaság a 33 millió eurós fejlesztést a Magyar Export-Import Bank 25 millió eurós beruházási hitelével valósította meg. A fejlesztés finanszírozásában részt vállalt a kanadai Cordiant Capital is.

A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme 2012 tavaszán kezdte meg működését, az eddig évente 280 millió literről a bővítés eredményeként 450 literre nő a megtermelt bioetanol mennyisége. A Pannonia Gold névre hallgató csúcsminőségű, fehérjében és ásványi anyagokban gazdag takarmány évente előállított mennyisége 200 ezer tonna volt, ez a szám a fejlesztéssel 325 ezer tonnára növekszik. A Pannonia Ethanol működésének kezdete óta évente 275 millió euróval, a kapacitásbővítés hatására pedig majd évi 450 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez.

“Büszkék vagyunk arra, hogy meg tudtuk valósítani azokat az üzleti célokat, melyeket 2010-ben, az üzem építésének kezdetén kitűztünk, hogy sikerült szervesen kapcsolódnunk a helyi közösségekhez, és hogy közvetlenül és közvetve hozzájárulhattunk csaknem 2000 új munkahely megteremtéséhez” – foglalta össze Reng Zoltán, a Pannonia Ethanol vezérigazgatója.

A Pannonia Ethanol a bioetanolt és a csúcsminőségű takarmányt 20 országba exportálja, amivel a hazánkban megtermelt kukoricából az ország határain belül teremt a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket. A Pannonia Ethanol teljes tevékenysége hozzájárul Magyarország mezőgazdasági potenciáljának kiaknázásához. A gyártáskor alkalmazott technológia gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, ezzel szolgálva a klímavédelmet.

A bioetanol alkalmazása a közlekedésben azt jelenti, hogy 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, mintha ugyanilyen mennyiségű energiát fosszilis üzemanyagokból kéne előállítani. Ez a jelenleg elérhető leghatékonyabb technológia a kibocsátás érdemi csökkentésére úgy, hogy közben a lakosság érdekei a közlekedési szektorban ne csorbuljanak.

A Pannonia Ethanol kizárólag génmódosítástól és hormonkezeléstől mentes kukoricát vásárol, amivel garantálni tudja az élelmiszerbiztonságot, a kiegyensúlyozott kereslettel pedig erősíti a helyi mezőgazdasági közösségeket.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/energia/2014/12/11/bioetanol/

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Gyermekvédelmi Napok 2011

3 napos bemutatkozási lehetőség projektek és szervezetek számára.

Gyermekvédelmi Napok 2011
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben

Országos Gyermekvédelmi Konferencia

- Gyermekvédelmi Börze; Segítők segítése szekció -

Helyszín: Pesterzsébeti Csili Művelődési Központ

2011. május 12-13-14-én kerül megrendezésre a Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben országos gyermekvédelmi konferencia, ahol közel 500 szakember vesz részt a három napos rendezvényen. A konferencia ideje alatt szeretnénk a résztvevő szakemberekkel mintaértékű programokat, projekteket és az azokat vezető, szervezeteket és intézményeket megismertetni.

Bővebben...