FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Átfogó vidéki energiastratégiát kezdeményez az EP

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Átfogó vidéki energiastratégiát kezdeményez az EP

Az Európai Parlament február elején felhívással fordult az Európai Bizottsághoz, hogy Az éghajlat- és energiapolitika 2030-ra szóló keretének részeként dolgozza ki a vidék energiastratégiáját. Erre azért van szükség, hogy megvizsgálják azokat a sajátos kihívásokat, amelyekkel a szigetszerű energiarendszerek felhasználói szembesülnek, és szakpolitikai ajánlásokat határozzanak meg a tagállamok részére.

Az Európai Parlament a vidéki térségekre vonatkozó széles körű energiastratégia megalkotására vonatkozó felhívásával hatalmas lépést tett a tisztább és energiahatékonyabb vidék felé. A felhívást Az éghajlat- és energiapolitika 2030-ra szóló keretéről egy saját kezdeményezésre készített és a felhívással egy napon elfogadott jelentés tartalmazza.

Lambert van Nistelrooij európai parlamenti képviselő, a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja elmondta: „A vidéki területek energetikai helyzetének fejlesztése szempontjából a vidék energiastratégiája valóban fontos mérföldkövet jelenthet”. A szavazás eredményeire reagálva hozzátette, hogy „az EU szakpolitikai célkitűzéseinek köszönhetően elterjedő tisztább és hatékonyabb megoldások érzékelhetően át fogják alakítani a vidéki közösségek energetikai arculatát”.

A környezeti, társadalmi és gazdasági célok elérése szempontjából kulcsfontosságú a vidéki térségek integrálása az Európai Unió hosszú távú tervezésébe. Az európai vidék termékeny talaja a tisztább energia előállításának, amely még mindig nem magától értetődő választás a vidéki térségekben, és az elavult épületek fejlesztése is hatalmas energiahatékonysági lehetőségeket rejt. Az EU-nak olyan problémák kezelésére is megoldást kell találnia, mint az energia megfizethetősége vagy a szilárd és folyékony fűtőanyagok nagy szénlábnyoma.

„Az Európai Parlament, mint az európai polgárok hangja és lelkiismerete felismerte, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a vidéki térségek, miközben hatalmas potenciállal is rendelkeznek. A vidék energiastratégiája az EU számára valós lehetőséget biztosít a kihívások kezelésére, illetve arra, hogy 2030-ra vonatkozóan egy teljes egészében integrált energiatervet hozzon létre, amely a vidéki területek mellett a városi térségek igényeit is tartalmazza” – mondta Andrew Ford a FREE kezdeményezés képviselőjeként. Ez a civil szervezeteket tömörítő és több európai parlamenti képviselő támogatását bíró kezdeményezés hisz abban, hogy a vidéki lakosok jelenlegi energiahelyzete megváltoztatható szakpolitikai intézkedésekkel, köztük a 40 százalékos kötelező energiahatékonysági célkitűzéssel, széndioxid-kibocsátás 2030-ra előirányzott 40 százalékos csökkentésével, valamint a 2020-ra kitűzött, a vidéki épületek évi három százalékának felújítására vonatkozó céllal. A FREE éppen ezért rendkívül üdvözölte a ma közzétett jelentésben szereplő, két kötelező érvényű célkitűzésre vonatkozó erőfeszítést, illetve bátorítja a Bizottságot, hogy az energiahatékonysági irányelv idei évi felülvizsgálatakor vegye figyelembe az Európai Parlament felhívását egy kötelező érvényű energiahatékonysági célra.

Forrás: www.rural-energy.eu

Módosítás dátuma: 2014. március 11. kedd, 21:26  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ÚJ NEMZEDÉK KÖZÖSSÉGI TÉR ZALAEGERSZEGEN

Az Új Nemzedék a nemzeti ifjúságpolitika szakmai-szolgáltató háttérintézményeként működik. Tevékenységünket a fiatalok igényeihez igazított új, innovatív stílusban népszerűsítjük és tesszük elérhetővé. Az Közösségi Tér elsősorban fiataloknak ad ingyen teret ahhoz, hogy szabadidejüket töltsék itt, programokban vegyenek részt akár napi, heti vagy havi rendszerességgel.

Kapacitásunknak és lehetőségeinknek megfelelően a Közösségi Teret elérhetővé szeretnénk tenni civil szervezetek számára is. Civil közösségek előzetes egyeztetés alapján lehetőséget kaphatnak különböző szabadidős és művelődési tevékenységek gyakorlásáraz Új Nemzedék Közösségi Térben.

Bővebben...