FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Otthoni kártevők elleni védekezés

Olvasóink értékelése: / 11
ElégtelenKitűnő 

Napjainkban megszámlálhatatlan mennyiségű és fajtájú rovarölő, vagy riasztó szert kapni a boltokban, amelyekről viszont legkevésbé sem tudjuk, hogy hogyan hatnak, illetve milyen hatása van az emberi szervezetre.

Az engedélyező hatóság adatai alapján több otthoni használatra árusított rovarirtószerben olyan hatóanyagok is fellelhetők, melynek rákkeltő minősítése az elhíresült DDT-vel azonos. A veszélyes szerek szakszerűtlen használata tovább növeli a kockázatot, mivel vannak, akik egy fél doboz sprayt kifújnak pár szúnyogra. Így a veszélyes szerek szakszerűtlen használata nagy kockázattal jár, mivel ma már bizonyítható, hogy a rovarirtókra vonatkozó következetlen és hiányos hazai szabályozás és engedélyezés miatt egyes cégek Nyugaton már eladhatatlan, káros hatású szereket forgalmaznak hazánkban. Az engedélyezett szerek között találtunk olyan anyagokat, amelyeket negatív egészségügyi hatásaik miatt az egész Európai Unióban kitiltottak a növényvédelemből. Olyan anyagok is előfordultak, amelyeket I-es vagy II-es forgalmi kategóriába soroltak növényvédőszerként – azaz ezeket csak szakember használhatja a veszélyei miatt. Találtunk valószínűleg rákkeltő, illetve hormon és immunrendszert károsító anyagokat, és ami nehezen magyarázható, olyan anyagokat is engedélyeztek beltéri használatra, amelyekre a szabadban munkaegészségügyi várakozási időt írnak elő (azaz se ember, se állat nem mehet be a kezelt területre adott ideig). Ez a kitétel azért is kiemelendő, mivel lakásokban a hatóanyagok lebomlása egészen máshogy alakul (általában sokkal hosszabb), mint szabadföldön. E szabadon vásárolható mérgek címkézése is igen hiányos. „Bio”-nak neveznek el szintetikus mérgeket; nem jelzik, hogy mennyit szabad belőlük használni. Ráadásul ezeket a mérgező szereket illatosítják és ezáltal még fokozottabb használatra serkentenek. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy létezik számtalan, az emberi egészségre nem, vagy lényegesen kevésbé ártalmas rovarirtó és rovarriasztó szer. Tehát van lehetőség arra, hogy elkerüljük a felesleges használatot, vagy keressünk természetes alternatívákat. Ha mégis feltétlenül szükséges szintetikus szert használnunk, tájékozódjunk annak egészségügyi hatásáról (angolul megtalálható a http://www.pesticideinfo.org/ címen; a magyar adatbázis felállításán dolgozunk), és keressük a legkevésbé ártalmas szert.

A kártevők ellen számos dolgot tehetünk otthonunkban, anélkül, hogy mindenféle vegyszert szórnánk szét. Ha csak a legegyszerűbbeket vesszük, étkezés után seperjük össze a morzsákat, öblítsük le a tányérokat, ne hagyjunk eleséget a kártevőknek. Mosogassuk el az újra felhasználható konzervdobozokat is. A maradék ételt tegyük zárható tárolókba, szemétládánkat és a konyhai komposztot naponta ürítsük ki. A rovarok vonzódnak a vízhez, ezért javítsuk meg a csepegő csapokat, és a mosogató alatt szivárgó csöveket. Tehát az alapstratégia a megelőzés. Azonban, ha már befészkelték magukat otthonunkban, nézzünk néhány lehetséges kiűzési vagy ártalmatlanítási alternatívát a különböző nem kívánatos lakótársak ellen:

Csótányok

Ha a babérleveleket csak a levesek vagy párolt ételek ízesítésére használjuk, elszalasztjuk a növény természetes gyógyhatásának és egyéb hasznos tulajdonságainak előnyeit. Például, ha a lakásban rohangáló csótányoktól akar megszabadulni, szórjon szét néhány elmorzsolt levelet a konyhában, mivel illóolajában található vegyületnek, a cineolnak csótányriasztó hatása van. Ugyanakkor emellett egészségügyi megőrzésre, illetve javításra is kiválóan alkalmas. Forrázata nyugtató hatású, a fürdővízbe téve segít a relaxációban és az elalvásban, azaz kiváló stresszoldó hatása van. Galenus, római orvos szerint a babér különösen alkalmas az izületi gyulladások kezelésére és a menstruáció előrehozatalára. Fertőzésgátló, olaja, elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és gombákat. Kisebb háztartási balesetek esetén (vágások, karcolások) a friss növényt külsőleg használhatjuk.

Zsizsik, lisztmoly

Ha apró bogarak, lepkék szállnak ki a konyhaszekrényből, amikor kinyitjuk az ajtaját, az, minden bizonnyal a zsizsik vagy lisztmolyfertőzés jele. Ilyenkor sajnos ki kell öntenünk a száraz élelmiszereket vagy fagyasztóba kell tenni egy időre a fertőzött termékeket, mert lehet, hogy a molyok petetét raktak le közéjük. A zsizsik nem fertőzi meg a lisztet, rizst, hüvelyeseket, ha egy babérlevelet teszünk közéjük. Így szemes termés és bab közé tett babérlevél hatásos védekezés lehet a zsizsik ellen is. Hatékonyan megszabadulhatunk a kártevőktől, ha neljlon zacskóba zárva az fertőzött élelmiszert 24 órára a mélyhűtőbe rakjuk. Fagyasztás után szobahőmérsékletre melegedésig ne bontsuk ki a nejlont, mert a páralecsapódás károsíthatja az élelmiszert.

Hangyák

Aki családi házban lakik, az biztosan észlelte már a hangyák megjelenését a kertben, és a lakásban egyaránt. Egy-egy eltévedt hangya még nem okoz gondot, de amikor már oszlopokban masíroznak a lakásban az igen csak kellemetlen. De mit is tehetünk ellenük? Ma már nagyon jó hangyairtószerek vannak forgalomban, csakhogy senki sem szeretne a lakásában mérgeket szétszórni. Különösen nem, ha kisgyermek van a családban. Szerencsére vannak házi praktikák (bio-módszerek) is, amelyek éppolyan hatékonyak, mint a bolti forgalomban kapható hangyairtószerek. A hangyákat rendszerint az ételmaradékok, morzsák csalogatják a lakásba, ezért a legjobb védekezés ellenük a tisztaság. De ne bántsuk őket, ha nem jönnek be a házba, mert a kertben hasznos szolgálatot tehetnek, míg nem szaporodnak túlzottan el. Ha azonban a fészkük közel van a házhoz, figyeljük meg, hogy a hangyák milyen útvonalon hordják zsákmányukat és zárjuk el a bejáratokat parafin- vagy levendulaolajba mártott vattacsomóval, vagy 1 rész kámfort és 9 rész alkoholt keverjünk össze, s öntsük be a fészek nyílásaiba (ezek gyógyszertárban kaphatók).
Ezen kívül a hangyák nem szeretik a fokhagyma, a boróka és a levendulavirág illatát. Ha ezeket úgy helyezzük el, hogy útjukban legyenek, reménykedhetünk az eltávozásukban.

További változatai is vannak a házilag készített hangyacsapdáknak: keverjünk össze egy rész bóraxot egy rész porcukorral. A keveréket szórjuk egy edénybe a boly közelében. Vagy keverjük össze 7,5 g szárított borsmentalevelet, 35 g cayenne-i bors port és 30 g bóraxot és a keveréket hintsük el mindenhol, ahol a hangyák bemászhatnak a házba. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.

Egy másik megoldás lehet, ha borsmenta-, fodormenta- és citronellaolajat keverünk össze és kis vattapamacsokra csepegtetve, elhelyezzük azokat oda, ahol hangyákat látunk. A vattapamacsokra kétnaponta tegyünk friss olajkeveréket, hogy az illatuk erős maradjon.

Továbbá a hangyákat és rovarokat távol tarthatjuk, ha a ház bejárati helyeihez egész szegfűszeg darabkákat helyezünk el. Ha citromkarikát teszünk a hangyák vonulási útjába, azzal megállíthatjuk őket. Éppúgy hatásos a fahéj és a sütőpor is. Egyszerű, olcsó és környezetbarát megoldás a hangyák irtására a ház körül, ha valamilyen kis tálba, a lakás különböző pontjain vaníliás cukrot és sütőport teszünk. A hangyák imádják az édes dolgokat, így szépen elhordják a vaníliás cukrot és pechjükre a sütőport is. A sütőpor azonban folyadékkal keveredve gázképződést indít el, így a hangyák felpuffadnak, és ettől elpusztulnak pár órán belül. Ez a megoldás tökéletes helyettesíti a különböző rovarirtó szereket.

Egy másik hatásos módszer, ha egyenlő arányban teszünk cukrot és bóraxot egy tálba, a hangyák nemcsak, hogy felfalják, hanem beviszik a bolyba, és ezzel táplálják az utódokat, így valamennyien elpusztulnak. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk.

Távoltartásuk érdekében tehetünk még paradicsomtövet az ablakpárkányra, az ajtóküszöbre pedig csöpögtessünk levendula olajat. A hangyák nem szeretik a szagukat, ezért inkább kívül maradnak.

A ház köré ültetett levendula, borsmenta és baradicskóró elűzi a hangyákat. Ültessünk ilyen növényeket az ajtó melletti földbe, és apró cserepekben tegyük az ablakpárkányra.

Ezek a módszer sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes.

Svábbogarak

A 2 evőkanál lisztből, 2 evőkanál kakaóporból ás 4 evőkanál bóraxból készített keverék odavonzza és megöli a svábbogarakat. Az így kapott keveréket helyezzük el egy lapos tálba és tegyük be a konyhaszekrénybe, a mosogató alá vagy bárhova, ahol svábbogarakat sejtünk. A bórax lenyelve mérgezést okozhat, ha gyerek hozzáférhet, ne alkalmazzuk. Valamint a svábbogarak ki nem állják az eukaliptusz vagy rozmaring illatát. Néhány csepp illóolajat csepegtessünk vattalabdacsra, és tegyük oda, ahol bogarakat láttunk. Kétnaponta itassuk át friss olajjal, hogy az illat erős maradjon.

Csapdába ejthetjük ezeket a kellemetlen betolakodókat, ha fél túlérett banánt és fél liter sört befőttesüvegbe teszünk, majd az üveg száját belülről petróleumgéllel vastagon bekenjük, és az üveghez támasztunk egy 25 mm széles keménypapírcsíkot. Így a svábbogarak könnyedén bele tudnak mászni az üvegbe, de onnan kikecmeregni már nem.

Legyek

A legyek még ma is számtalan, emberre és állatra egyaránt veszélyes betegséget terjesztenek. Petéiket előszeretettel rakják romlott húsra és más hulladékra, gyorsan szaporodnak, különösen forró nyári napokon. Elsősorban tegyünk meg mindent azért, hogy a legyeknek eszükbe se jusson bejönni a házba, például a szemetesvödröt mindig tartsuk lefedve, az ajtónyílásokba tegyünk fülfüggönyt, hogy a nyitáskor ne repülhessenek be a legyek rajta. Tartsuk az élelmiszereket és a szemetet is zárt tárolókban. A szemetesvödröt rendszeresen és alaposan mossuk ki, különösen nyáron. A komposzt és a trágya vonzza a legyeket, lehetőleg ne lakóházak közelében tároljuk.  Ha mégis bejutottak a hagyományos légycsapó hatásos lehet.
A tálkába tett friss narancs- és citromhéj száraz szegfűszeggel keverve elűzi a legyeket. Ha rutát és baradicskórót ültetünk az ajtó mellé, a legyek nem röppennek be a házba.

A legyek nem kedvelik a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillatot. Ezek közül valamelyik olajat tegyük aromaterápiás párologtatóba, vagy vattára csepegtetve rakjuk a házba. Vagy néhány csepp olajat öntsünk kis üvegnyi forró vízbe, amelyből az illat szétterjed a szobába.

Házi légypapírt is készíthetünk. Élénk sárga kartoncsíkra kenjünk melaszt. A csíkot lógassuk le az ajtóról vagy fektessük a konyhaszekrényre, vagy akárhova, ahol problémánk akad a legyekkel.

Általában jó szolgálatot tesz az enyvvel vagy más csalogatószerrel bekent légyfogó. Szereljünk fel szúnyoghálót az ajtókra és az ablakokra. De a legyek ellen sikeresen védekezhetünk szegfűszeggel megtűzdelt citrommal vagy szárított orgonavirággal is.

Molyok

Mielőtt az apró, ezüstszínű molylepkék kora ősszel elpusztulnak, lerakják petéiket pamut és gyapjú anyagokba vagy szőrmékbe, ami a kikelő lárváknak élelmül szolgál. A molyok kedvelik a port és a piszkot. Tisztítsuk ki a ruhákat, az ágyneműt és a bútorhuzatokat, mielőtt hosszabb időre félretennénk őket. Rendszeresen húzzuk ki a fiókokat, rámoljuk ki a ruhásszekrényeket, komódokat és vizsgáljuk meg a ruhákat nem találunk-e rajtuk molylepke nyomokat. A gyakran viselt ruhaneműbe ritkábban fészkelik be magukat. A molyok a ruhák mosásával, levegőztetésével, napoztatásával könnyen elpusztíthatóak. A gyapjú, angóra és más állati szőr, valamint étel és izzadságfoltok vonzzák a molyokat. Ruháinkat mindig tisztán tegyük el. A molylárvák a friss levegőn, napfényben elpusztulnak. További védekezés: tegyünk néhány csepp cédrus vagy eukaliptusz illóolajat gyapjúholmi mosáskor az utolsó öblítővízbe, és áztassuk benn körülbelül 30 percig. A fagyasztás a molylárvák és peték ellen is hat, csomagoljuk be nejlonba a gyapjúholmit és tegyük a mélyhűtőbe 24 órára.

Az eukaliptusz, levendula és borsmenta elriasztja a molyokat. Tegyünk a szekrénybe szárított levendulát, a szőrme mellé mosószappant. A molyok ki nem állhatják az illatát. Tegyünk egy maréknyi száraz növényt pamut zsebkendőbe, és szalaggal kössük át, majd rakjunk több helyre is, szekrénybe, fiókba. Minél erősebb az illat, annál inkább menekülnek a molyok és a szaga is kellemesebb a mérgező naftalinénál. Fiókjainkba pár csepp pacsuli illóolajjal átitatott vattapamacsokat is tehetünk. Cseréljük ki, ha az illat elillan. Továbbá a cédrus is kiváló molyriasztó. Állatkereskedésekben kapható a cédrusforgács, de vehetünk cédrustuskókat is, amelyek természetes molyriasztók. A cédrustuskókat néhány havonta dörzspapírral csiszoljuk át, hogy illata felfrissüljön, vagy cseppentsünk rá pár csepp cédrus illóolajat.

Bolhák

A bolhák a kedvenceink szőrén ugráló apró, barna rovarok. A kutyák hasát, nyakát és hátát szeretik megszállni, a macskáknak a fejére, fülére, nyakára, hátsójára és farkára telepszenek. A háziállatainkon élősködő bolhák ugyan nem élnek meg emberen, de csípnek és ezt szívesen meg is teszik. Kedvenceinket rendszeresen vizsgáljuk át, hogy bolhásak-e, mert a bolhák bőrgyulladást és férgességet okozhatnak. Állatainkat kezelhetjük természetes anyagokkal is: áztassunk vízben diófaleveleket egy éjszakán keresztül és mossuk át vele az állat bundáját. Hagyjuk megszáradni, majd alaposan keféljük ki.

Fésüljük ki a bolhákat. A bolhafésűk nagyon finom, sűrű fogazatával naponta kifésülhetjük kedvenceink szőrét. Fontos, hogy azonnal öljük meg a bolhákat, különben visszaugrálnak az állatra. Készítsünk a kezünk ügyébe meleg, szappanos vizet és abba mártogassuk a fésűt, így a kifésült bolhák vízbe fúlnak.

A bolhák remekül elűzhetők fokhagymával. A kutyák általában szeretik az ízét, így 4,5 kg-onkénti testsúlyra számítsunk naponta egy frissen aprított fokhagymagerezdet kutyáknak, vagy keverjünk ételébe szintén 4,5 kg-onkénti testsúly szerinti 1-2 tabletta vagy kapszula fokhagymakivonatot. A legtöbb macska utálja a nyers fokhagyma ízét, de a szárított kivonat is hatásos. Minden nap keverjünk a macska ételébe fél kapszula fokhagymakivonatot.

Továbbá a sörélesztő is hatásos lehet. A sörélesztő tele van B-vitaminnal, amely elősegíti a bolhák elűzését. Kutyáknak 4,5 kg-nyi testsúlyra számítva adjunk naponta fél teáskanál sörélesztőt, macskáknak pedig keverjünk napi élelmükbe fél teáskanál élesztőt.

A természetes, rovarirtó tulajdonságú eukaliptusz illóolaj kiöli és elriasztja a bolhákat. Lefedett edényben forraljunk 4 evőkanál szárított eukaliptuszlevelet 1,25 liter vízben öt percig. Hűtsük szobahőmérsékletűre, szűrés után öblítővízként használhatjuk állataink fürdetésénél.

Természetes bolhaport készíthetünk 225 g kovaföldből, 2 evőkanál eukaliptusz illóolajból, 2 evőkanál citromfű illóolajból és 2 evőkanál levendula illóolajból. A kovaföld apró tengeri algák mikroszkopikus csontvázából őrölt pora szétvágja és megöli a bolhákat. Kertészeti szakboltokban megvásárolhatjuk, vigyázzunk, mert az úszómedencékhez kaphatókat finomra őrlik, ez a fajta roncsolhatja állataink tüdejét. Ez az alternatíva kismacskákra nem alkalmazható!

Bolhaűző permetet ½ teáskanál eukaliptusz illóolajból, ½ teáskanál citromfű illóolajból és 1 teáskanál levendula illóolajból, valamint 250 ml desztillált varázsdióból készíthetünk Naponta egyszer kedvenceinkre szórva távol tarthatjuk a bolhákat, azonban vigyázzunk, hogy nehogy az állat szemébe kerüljön. Ezért nagyon fontos, hogy a szórást mindig a nyaknál kezdve lefelé végezzük, különben minden bolha az állat fejére menekül.

A bolhairtás azonban csak akkor lesz hatásos, ha a bolhákat az otthonunkból is kiűzzük. A bolhák és petéik elpusztulnak, ha hetente egyszer forró vízben kimossuk kutyánk, macskánk ágyneműjét, és felmossuk a padlót, kiporszívózzuk az összes szőnyegeket, bútorokat és függönyöket. Fontos azonban, hogy a nagytakarítás után a porszívó porzsákját kidobjuk elkerülve ezzel az újrafertőződést. Amennyiben ez sem elég, mert a kitartó bolhák hónapokig is megélnek a kárpitokban és ránk, és állatainkra ugrálhatnak.

Szúnyogok

Szúnyogriasztó növények a babér - levendula - menta - fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - szivarfa és a citromfű is. Ha körbe vesszük magunkat ezekkel az illatos  fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré akár a kertben, akár az ablakokba, vagy az ajtó közelébe helyezve. Valószínűleg akad majd olyan kevésbé jól tájékozott egyed, amelyik nem tudja, hogy ettől neki illenék továbbállni, de abból biztos kevesebb van.

Védekezés a házimoly ellenTinea pellionella L.
(ötszörös nagyításban)
Minden évben fölbecsülhetetlen, sok millióra menő kárt okoz az emberiségnek néhány jelentéktelennek látszó kis lepkefajta, a házimoly. A kárt ugyan még hernyó korukban okozzák, amikor megrágják a gyapjúból készült ruhaneműt, szőnyegeket, szőrrel ruganyosság tömött bútorokat, tollat s általában a lakásban található minden állati eredetű anyagot. Ha zavartalanul működhetnek, valósággal fölfalják azt az anyagot, amelyet megtámadtak.

A kár mellett még nagy bosszúságot okoznak, mert a gondos háziasszonyok a molylepkék röpködése, rajzása idején nagy molyirtást rendeznek, agyoncsapkodják a molylepkéket s megkönnyebbülve lélegeznek föl: nincs már több moly a lakásban! Az öröm azonban teljesen indokolatlan, mert a molyhernyók tovább pusztítanak a lakásban.

Az ajánlott s állítólag bevált molyirtó háziszerek, levendula, dohánylevelek, naftalin, kámfor, benzin, feketebors, terpentin, karbolsav szintén alig vagy egyáltalán nem szoktak segíteni. Hogy milyen szívós a moly, arra nézve jellemző a következő eset. Egy angol tudós laboratóriumában a sósavgáz és a klór sokszor annyira megrontotta a levegőt, hogy az ember számára is veszedelmes volt. A molynak azonban nem ártott, ami akkor derült ki, amikor egyszer megvizsgálta a laboratóriumban lévő néhány kitömött állatot, amelyeket egészen belepett és csaknem teljesen elpusztított a moly.

A molykár okozója három különböző molylepkefajta: a 4-9 milliméter hosszú, szalmasárga ruhamoly, a hasonló nagyságú, de sötétebb, csaknem barna s felső szárnyain több sötét ponttal ellátott szőrmoly és a körülbelül másfélszer nagyobb tapétamoly, amelynek felső szárnya fönt piszkos sárgásfehér, egyébként barnás-fekete, feje fekete, alsó szárnya kékesszürke. Mind a három házimoly-fajta az igazi molyok lepkecsaládjába tartozik. Apró lepkefajták alkotják ezt a lepkecsaládot s a házimolyok között a ruhamoly a leggyakoribb, egyébként az életmód táplálkozás, szaporodás nagyjában azonos mindhárom fajtánál.

A házimolyok alaptermészetüknél fogva az úgynevezett hulla-állatok azon fajtájához tartoznak, amelyek a természet nagy, csodálatos háztartásában igen fontos munkát végeznek: részt vesznek az elhullott emlősállatok és madarak eltakarításában, a csontok kivételével fölfalják azt, amit a legyek, dögbogarak meghagynak, elsősorban a szőrzetet s a tollakat, de a kiszáradt húsmaradványokat és inakat is. Melegebb vidékeken házimolyainknak mindhárom fajtája feltalálható a szabadban is. Nálunk azonban legföljebb a tapéta-moly lárvája, hernyója él a szabadban is, rendesen a ragadozó-madarak állatszőrrel bélelt fészkeiben. A mi házimolyaink valóban háziállatok lettek s csak a lakásokban élnek. Régen ezek is szabadban élő lepkefajták voltak, amikor fáradságosan keresték meg táplálékukat, küzdve ellenségeikkel s az időjárás viszontagságaival. Az emberi kultúra azonban a lakásokba csalogatta őket, ahol a gyapjúruhákkal s prémekkel telt szekrényekben, a lakás állati eredetű anyagaiban bőséges élelmet és kényelmes életet találtak.

A molypillék irtása semmit sem használ, mert ezek rendesen hímek, igen ritkásan olyan nőstények, amelyek már lerakták petéiket. A molypillék nőstényei, alighogy kibújnak gubóikból, a peterakáshoz kezdenek, ami 10-20 napig tart. Apró (1/4-1/2 milliméter hosszúságú) fehér petéket lazán helyezi k el a szöveteken. Igen ügyesen belopózkodnak a legrejtettebb zugokba is, hogy ivadékaiknak zavartalan helyet biztosítsanak. Egy nőstény átlag 100 petét rak, legföljebb 230-at. A peterakás után hamarosan elpusztulnak. A petékből szobai hőmérsékleten körülbelül 14 nap múlva kelnek ki a piszkos sárgásfehér színű lárvák, hernyók. Magasabb hőmérséklet mellett jóval korábban kelnek ki. A parányi, üvegesen átlátszó hernyók szabad szemmel alig vehetők észre. A kikelés után hozzákezdenek a faláshoz s gyorsan nőnek. Az összerázott szőr- és tollanyagokból orsó alakú pihenő és védőtokot készítenek maguknak, amely mindkét végén nyitott s néha 15 centiméter hosszú. Rendesen azonban jóval kisebb, és mert a megtámadott anyag színével egyszínű, alig tűnik föl, úgyhogy a moly után kutató háziasszony nem tudja mint vélekedjék róla s valami szemétnek nézi. A molyhernyók tehát a védőtokból előbújva, vígan lakbározhatnak. Fő táplálékuk az állati sző, gyapjú és a toll. Alkalomadtán az állatbőrt, kiszáradt húst, elhullt rovarokat, a kazein nevű fehérjeanyagot, sőt néhány növényi anyagot is megesznek. Általában véve azonban a pamut, len, műselyem és szövés-fonásra használt más anyagok nem megfelelő táplálékok számukra. Ha nagyon éhesek megtörténik, hogy ezen anyagokat is összerágják, de megemészteni nem tudják. Egyébként a molyhernyók egészen fiatal korukban, 8 és fél hónapig is elélnek minden táplálék nélkül. Teljes kifejlődésének ideje elsősorban a táplálék mennyiségétől függ. Rendesen 80 napig, tehát majdnem három hónapig tart a teljes kifejlődés, de eltarthat több évig is. A kifejlett hernyó 1 centiméter hosszú s a bebábosodásra gubót készít magának, amely mindkét végén zárt és sűrűbb szövésű, mint a védőtok, egyébként hasonlít ahhoz. Bábállapotban nem táplálkozik, éppúgy, mint lepkekorában sem. A bábállapot 1-2 hétig tart a hőmérséklet szerint.

Elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű táplálék mellett jól fűtött helyiségben, különösen központi fűtés esetében egy év alatt 3-4 molynemzedékre lehet számítani. Rendesen azonban csak két nemzedékük van, kétszer fejlődnek ki a molyhernyókból lepkék tavasszal és ősszel, amit a molypillék rajzása mutat. A molylepkék tavaszi rajzása nincs semmi összefüggésben a hársfák virágzásával, mint azt a közhiedelem tartja. A molyok nem kívülről, a szabadból jönnek be, hanem a lakásban szaporodnak tovább. Nagyon gondos ellenőrzés mellett is akad néhány molyhernyó, amely a padló nyílásaiban meghúzódva, megél a porkefe kihullott szőrszálaiból, a szőnyeg apró hulladékaiból vagy a kamrában tengődik el valami sarokba dobott posztódarabon. És ezzel már a moly további szaporodása a lakásban biztosítva van.

A moly petéi, hernyói és bábjai a rendes rovarirtó szerekkel szemben nem mutatnak nagy ellenálló képességet, de igen nehéz velük hozzájuk jutni. A hernyók bent élnek a megtámadott anyagban, behúzódnak tokjaikban, a bábokat pedig a gubó védi. A szokásos kábítószerek ezért rendesen hatástalanok rájuk.

Olyan szer vagy mód, amellyel könnyen meg lehetne szabadítani a szobákat, vagy egész lakásokat, a molytól, tulajdonképpen nincs is. Azért a megtámadható anyagokat kell megvédeni velük szemben. A moly nem szereti a bolygatást, háborgatást. Az állandóan használt ruhadarabok, bútorok, szőnyegek nem is molyosodnak mag soha. A gyakori és alapos kefélés, porolás igen kitűnő eszköz a molytalanításra, mert ilyenkor a lazán odatapasztott peték eltávolítódnak a veszélyeztetett anyagokról. A másik biztos módszer a moly ellen a ritkán használt ruhadarabok elzárása a mindenütt vásárolható, úgynevezett molyzsákokba, helyesebben molyzacskókba, amelyek vastag papírból készülnek és szorosan lezárhatók. Régen nagyanyáink a molyládát használták erre a célra, jól csukódó nagy faládák, amelyet belül cinkbádoggal gondosan kibéleltek. Ez is jó védelmet nyújt a moly ellen. Tanácsos a molyzacskóban vagy molyládában megőrzésre eltett ruhanemű közé naftalint is hinteni, hogy ennek az elpárolgása megölje ez esetleg még a ruhában maradt molylárvákat. Naftalin helyett használható hexaklórethan vagy paradiklórbenzol (globol), de bőségesen adagolva, körülbelül ½ kilogrammot számítva egy köbméterre. A kámfor, feketebors és más párolgó anyagok nem olyan hatásosak, min az előbb megjelölt három anyag. Az újságpapír nyomdafestékének semmi hatása nincs a molyra. A gyakran nyitogatott ruhaszekrényekben a gőzölgő anyagok, sem a naftalin sem más háziszer nem öli meg a molyokat, mert csak zárt helyen s több nap múlva fejtik ki ezek ölő hatásukat.

A forró víz gyorsan és biztosan megöli a molyokat a belemártott ruhadarabban, de ez a módszer csak akkor használható, ha a forró víz hatásától nem kell féltenünk magát a ruhát is. Az erősen tűző napfény is jó szer a molyirtásra. Az a molyirtó vállalatok forró vízgőzzel, száraz meleggel vagy mérges gázokkal molytalanítanak erre a célra készült, jól zárható kamrákban. Németországban több mint tíz évvel ezelőtt föltaláltak egy molytalanító vegyszert. A vele bevont szöveteket valóban nem támadja meg a moly, de alkalmazása körülményes, szakértést követel.

Szobák és egész lakások gyors és biztos molytalanítását az ablakok és ajtók gondos, légmentes elzárása mellett mérges gázokkal végzik. Legalkalmasabb és legolcsóbb erre a célra a széndiszulfid vagy a kéndioxid. Ezek a folyadékok gyorsan párolognak s kellemetlen szagúak, fojtó gőzük 24 óra alatt megöli a molyokat. De a molyírtásnak ezt a módját csak szakavatott ember végezheti, mert ezen gőzök már égő szivartól is felrobbannak és igen mérgezők is.


Horváth Tamás
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

forrás:
http://www.lakberendezes.hu/iras/mutat.php?id=314

Összegezve: Kristályos molyírtó a leghatásosabb védekezés... Beszerezhető a legtöbb háztartási boltban, illetve interneten itt rendelhető:
http://www.cemolker.t-online.hu/index.html

Módosítás dátuma: 2011. október 25. kedd, 22:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Megalakult az IKSZ XIII. kerületi alapszervezete

 

Az IKSZ "Szólj bele a közéletbe!" országos kampánya keretében 2011. július 15-én megalakult az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség  XIII. kerületi alapszervezete. Az alakuló ülésen részt vett Azbej Tristan Közép-Magyarországi Régióért felelős alelnök és Kovács Péter szervezetépítésért felelős alelnök is.

Miután az alelnökök ismertették a megalakuláshoz szükséges tudnivalókat és felvázolták az IKSZ felépítését az új tagoknak, a résztvevők Bordács Bálint elnökjelölt beszédét hallgathatták meg, melyben ismertette a  XIII. kerülettel kapcsolatos jövőbeli terveit, az összefogás fontosságát, majd átadta a szót Nyitrai Zoltán és Kiss Zsófia alelnökjelölteknek, illetve Izsó Borbála titkárjelöltnek. Miután a tagok meghallgatták a jelöltek bemutatkozását, következő programpontként a szavazás következett. Egyhangú szavazással a XIII. kerületi IKSZ elnöke Bordács Bálint lett. A résztvevők alelnöknek választották Nyitrai Zoltánt és Kiss Zsófiát, az alapszervezet titkára pedig Izsó Borbála  lett. Ezután az este jókedvű beszélgetéssel, politizálással folytatódott.