FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Demográfiai földprogram indul

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

 A Vidékfejlesztési Minisztérium célkitűzései között szerepel egy olyan 
új gazdasági kultúra kialakítása, melynek hatására megállítható a magyar vidék további leépülése. Ezért a társadalmi vitára bocsátott, és ősszel az Országgyűlés elé kerülő új vidékstratégia egyik meghatározó része a demográfiai földprogram elindítása lesz, ami nem jelent mást, mint hogy a fiatal gyermeket nevelő házaspárok állami tulajdonú termőföldekre tehetnek szert adott feltételek mellett. Az IKSZ Vidékért Munkacsoportja támogatja a kezdeményezést.

 

 

Az állami földekhez minden esetben nyilvános pályázat útján juthat majd hozzá a demográfiai földprogramban részt vevő fiatal házaspár. Azonban a pályázók csak akkor kaphatják meg 20-25 éves időszakra a termőföldet, ha minimum két gyermeket vállalnak, illetve életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, és az adott településen maradnak. A bérleti időszak természetesen a későbbiekben meghosszabbítható.

A programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával kívánja megvalósítani az állam. Ennek kivitelezéséhez azonban meg kell várni a Nemzeti Földalap jelentését, melynek határideje: 2011. augusztus 31. Ekkor fog kiderülni egyértelműen mindenki számára, hogy kik, és milyen feltételek mellett bérlik az állami tulajdonú földterületeket.  Ezt követően már lehet konkrét lépéseket tenni a bérleti szerződések újratárgyalásával kapcsolatban.

Ma az állami tulajdonú földterületek nyolcvan százalékát a múlt káros szereplőihez köthető 180 tőkeerős tőkés társaság bérli - nevetségesen alacsony áron. Ezek a társaságok az elvtelen alkuk korszakában a Bajnai-Gyurcsány-korszak idején pártállami, illetve szocialista kapcsolatrendszereinek köszönhetően ki tudták lobbizni, hogy ne kelljen megfizetniük bérleti díjként az állam számára a földpiacon elvárt bérleti díjat. Ezek a tőkés társaságok mindössze 50-100 Forint közötti összeget fizetnek bérleti díjként hektáronként az államnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium álláspontja szerint elfogadhatatlan, hogy a továbbiakban ez a helyzet fennálljon.

Az állam érdekelt abban, hogy felbontsa azokat a bérleti szerződéseket, melyek során kedvezőtlen feltételek mellett adták bérbe egykor a földterületeket. Ezenkívül 2011 októberében lejár kb. 400 hektár állami tulajdonú földterület bérleti szerződése. Ezen szerződések felbontása által az államnak minden lehetősége megvan arra, hogy az így felszabadult földterületek a demográfiai földprogram keretében kerüljenek felhasználásra. Ezekkel a földterületekkel olyan vidéken élő, illetve vidéken letelepedni vágyó fiatal házaspárok fognak foglalkozni, akik 2 vagy 3 gyermeket vállalva életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak.

A demográfiai földprogram csak sikeres lehet, mivel általa megállítható a fiatalok elvándorlása, és a vidék nem elöregedni, hanem fiatalodni fog. Valamint a biztos megélhetés vonzó lehet a most városban élő fiatal házaspárok számára is, akik vidéken nemcsak biztos megélhetést találnak maguknak, hanem tiszta levegőt, nyugodt légkört, ezáltal biztonságban lehet családot alapítani és felnevelni azokat a gyermekeket, akik a jövőt jelentik a vidéki Magyarországnak.

Harangi Fülöp

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 01. hétfő, 17:01  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés