FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Csirkék a kertben

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Agostyáni ökofalu, csirkealom a tyúkudvarban

Fedezzük fel az összefüggést a szárnyasok és a konyhakert között. Mi fontosabb a csirke vagy a kert? A sikeres csirkenevelés és a csirketartás kéz a kézben járnak. Ebből adódik a helyes válasz arra, hogy mi kell a sikeres konyhakerthez: nevelj néhány csirkét! Itt olvasható, hogy miért.

A kert haszna a csirkékből

Koratavasszal, majd koranyáron – a csirkefalka szétszéledve a kertben kapirgál, futkározik, feldúlja a kertet. A csirkéket ki kell zárni a kertből! Vagy mégsem?

csipegető csirkék a kertbenNem bizony! Az előnyök száma végtelen. A csirkék minimumon tartják a rovarpopulációt. Nem csak a kifejlett imágókat csipegetik fel, hanem a kapirgálással a földből előkerült lárvákat, amelyek, ha kifejlődnek, bizony nagy pusztítást végezhetnek növényeink között.

A csirkék természetes gyomelnyomók, hiszen rengeteg gyom magvat fogyasztanak kapirgálásuk során. A gyom magvakat felcsipegetve tisztán tartják a kertet.  Ezért, ha körülkerített területen is tartjuk őket, a nap egy bizonyos szakában engedjük őket kedvükre kapirgálni a kertben.

A csirketrágya javítja a komposzt minőségét. Önmagában frissen nem használhatjuk fel, mert „megégeti” a növényeket, ezért komposztálnunk kell. A portalanított, szecskázott, “használt”  szalma alom azonban a komposzt fontos alkotórésze. Nitrogénben gazdag, segít a megfelelő C/N (szén/nitrogén) arány kialakításában, és segítségével jó minőségű komposzt képződik. A komposzt optimális C/N aránya: 25-30. A baromfi trágyáé, amely sok nitrogént tartalmaz: 10-15. Ha ezt használnánk fel, a felesleges nitrogén a talajból elillanna ammónia formájában. A szalma, amely kevés nitrogént, de sok szén tartalmú vegyületet tartalmaz, C/N aránya: 60-100. Ha sok a szén vegyület a komposztban, a  szerves anyag lebomlása igen lassú lesz, vagyis a szalma önmagában nehezen komposztálódna, kevés, a növény számára hozzáférhető nitrogént tartalmazna. A kettejük keverékéből adódó használt alomból készült komposzt C/N aránya azonban pont megfelelő lesz!  A magas nitrogén tartalom segíti a hőmérséklet növekedését a komposzt halomban, ezzel gyorsítva a komposzt érését. A gyakran forgatott komposzt 5-6 hónap alatt megérik.

érett csirketrágya komposztHa külön készítünk csirketrágya komposztot, egyszerű a dolgunk.  Az összegyűjtött almot tegyük komposztládába vagy gyűjtsük halomba, forgassuk át hetente. A komposztálódás ideje 6-9 hónap. De a biztonság kedvéért várhatunk vele egy évet is. Felhasználása megegyezik a komposztéval. A komposztot ősszel a termő- és díszfák töve köré, facsoportok, bokrok alá, a veteményes felszínére juttatjuk nagyjából 8 cm vastagon. Ilyenkor valójában mulcsként funkcionál. Talajjavítási céllal be is áshatjuk, ezzel elősegítve a lebomlását.  kb. 10 cm mélységbe dogozzuk be a talajba.

készül a komposzt tea

A csirketrágya komposztot komposzt tea készítésére is felhasználhatjuk.

Töltsünk meg egy vászonzsákot, pl. párnahuzatot egyharmadáig komposztált csirketrágyával, és préseljük össze nagyobb tégladarabokkal vagy kövekkel belülről. Kössük össze a zsák száját.

  • Majd tegyük műanyag szeméttartóba, kukába. A kukát töltsük fel vízzel úgy, hogy a zsák belemerüljön, csak a szája látszódjon ki. A kukát ne fedjük le, csak állítsuk napos helyre.
  • Egy hétig érleljük. A zsákot hetente többször emelgessük ki-be a vízből, hogy minél több oxigénhez jusson az ázalék. A tea akkor jó, ha a színe a citromos teáéra emlékezet. Majd emeljük ki a zsákot és csöpögtessük ki alaposan. A szilárd rész mehet a komposztba.
  • Három rész teához töltsünk egy rész esővizet. Öntsük permetező edénybe, és levéltrágyaként használjuk hetente egyszer virágzásig. Gyökér- és levélzöldségekhez ne használjuk. Használata után alaposan mossunk kezet. A maradék teát nem szorosan lezárva tartsuk a szabadban.

A csirkék haszna és a kertből

növényi hulladék a csirkeudvaronAmennyi hasznot hajtanak ezek a tollas jószágok a kertnek, annyi hasznot hajt a kert nekik. A sorok tisztítása, a növények szezonális felszámolása során a zöld egy részét szívesen elfogyasztják, ezzel is tovább gazdagítva tápanyagellátásuk minőségét. Amit a kertben elfogyasztanak, nyugodtan táplálék kiegészítőnek tekinthetjük. A kert tehát karban tartja őket, a tojás minősége javul, a tojáshozam növekszik. Arról nem beszélve, hogy az elfogyasztott csirketáp mennyisége kevesebb lesz, így a pénztárcánkat is kíméli. Csirkéing egészségesebbek lesznek, minek hasznát nem kell ecsetelni.

A csirkék a kert talaját többféleképpen is hasznosítják. Zúzájuk megfelelő működéséhez kőtörmeléket is fogyasztanak, ezzel segítve emésztésüket. A szárazfürdő, amit a porban vesznek, tisztán tartja őket, és távol tartja az atkákat.

Forrás:http://kertlap.hu/csirkek-kertben/

homeguides.sfgate.com

oldworldgardenfarms.com

Módosítás dátuma: 2015. június 16. kedd, 11:56  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Megnyitotta kapuit az Új Nemzedék Ház Budapesten

Új Nemzedék Ház elnevezéssel ifjúsági központot nyitott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szombaton Budapesten a nemzetközi ifjúsági világnap alkalmából. Navracsics Tibor, a tárca vezetője az átadáson arról beszélt, hogy az államreformhoz kötődően szeretnének egy intézményi kultúraváltást is megalapozni, a jövő Magyarországát kinyitni és barátságosabbá tenni.

Navracsics Tibor (fotó: Burger Zsolt)

Bővebben...