FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Elvándorolt szegedieket csábít vissza az NNG

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Demény Alpár

Szeged szívében, a Klauzál téren rendezi be főhadiszállását a hosszú távon 200 új munkahelyet ígérő, az iGO autónavigációs szoftvereket fejlesztő NNG. Már fejlesztési vezetőjét is megtalálták – a szegedi születésű Fritz Zsombor munkája miatt hagyta el a várost, s most ezért tér vissza.

– Az első ötven Szegeden dolgozó munkatársával még az idén aláírhatja a szerződést az NNG – írtuk két hónapja. Hol tartanak most, hányan dolgoznak ma a tíz évvel ezelőtt 4 fővel indult társaságnál? A kérdést Demény Alpárnak, az NNG szegedi fejlesztőközpontjának vezetőjének tettük fel, aki nem mellesleg Indiában is verbuvált már csapatot.

– Több tucat aláírt szerződésünk van már Szegedre, év végére pedig az NNG létszáma el fogja érni a 700 főt. Jó példa vagyunk arra, nem kell elmenni Magyarországról a karrier érdekében, esetünkben a mozgás inkább fordított irányú – mondta. „Tárgyalási interjú szakaszban vagyunk több, jelenleg külföldön élő szakemberrel is, és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az általunk kínáltakkal már korábban is sikerült visszacsábítanunk tehetséges fejlesztőket az országba." 

Ebbe a Klauzál tér Kárázs utca sarkon álló palotába költözik az NNG. Fotó:Karmnok Csaba
Ebbe a Klauzál tér Kárász utca sarkon álló palotába költözik az NNG.
Fotó: Karnok Csaba
Demény Alpár az NNG szegedi fejlesztőközpontjának vezetője. Alpár felel a szegedi központ szakmai és technológiai szempontból történő integrálásáért és beindításáért. Korábban a Knorr-Bremse fékrendszerekhez kapcsolódó diagnosztikai szoftverfejlesztési kutatás-fejlesztés központjában dolgozott, ahol legutóbb fejlesztési vezetőként két helyszínen – Budapesten és Kecskeméten – egy közel 80 fős kutatás-fejlesztési csapat eredményességéért és irányításáért volt felelős. Ezt megelőzően aktív szerepet vállalt a cég indiai irodájának a beindításában is. A Knorr-Bremsénél töltött közel 10 éves időszakát megelőzően a GE Medical Systemsnél és az Interlinks romániai irodájában dolgozott.

Demény Alpár
Demény Alpár
Amikor Kecskemétre ment a Mercedes, mindenki örült, a korábban megtelepedett autóipari beszállítók azonban féltették profi szakembereiket, mérnökeiket. – Óhatatlanul előfordul, hogy a konkurenciától átjön hozzánk valaki – válaszolta Demény Alpár arra a kérdésre, mit szólnak az NNG érkezéséhez a Szegeden már korában beágyazódott szoftverfejlesztő cégek. „Az a célunk, hogy budapesti fizetésekkel a legjobb szakembereket szerezzük meg.Nagyon fontos, hogy jó munkakörülményeket teremtsünk, hogy motiváltan dolgozhassanak kollégáink olyan, a banki és könyvelőprogramoknál izgalmasabb, kézzel foghatóbb fejlesztésen, mint az autónavigáció.

Megtudtuk, az NNG Magyarország vidéki szoftverfejlesztő fellegvárát szeretné Szegeden látni, hogy a főváros után ez legyen a második legnagyobb iparági tudásbázis. Ehhez természetesen az kell, hogy a korábban elköltözőket vissza tudják csábítani. Ebben is sikeres az NNG, a szegedi fejlesztőközpont vezetője a szülővárosába visszatérő Fritz Zsombor lesz. 

Az NNG mindenütt othon van
Az NNG mindenütt othon van


– Családja itt él, munkája miatt ment el Budapestre, ahol komoly szakmai eredményeket ért el. Megtaláltuk, és olyan munkahelyet és körülményeket ajánlottunk neki, hogy vonzó legyen visszaköltöznie szülővárosába – mondta Demény Alpár. (Fritz Zsombor programtervező matematikusként végzett Szegeden.) Az alelnöktől azt is megtudtuk, hogy már most látszik, minimum fél tucat jó szakembert költöztetnek újra haza – Szegedre. 

Fritz Zsombor
Fritz Zsombor

Az NNG-nél úgy gondolják, ha a szegedi szoftverfejlesztő cégek mindenhol jó munkakörülményeket teremtenek munkatársaiknak,még több jó szakember közül lehet majd válogatni a városban. Kívülálló úgy gondolná, az USA-ban már régen megtelt a Szilícium-völgy, miközben a szakmában egy magára valamit is adó startup cég mégis ott kezdi. 

Az NNG Szegeden nem kezd, hanem folytatja a budapesti munkát, mégpedig a város szívében, igazán exkluzív helyen. A Klauzál téren lesz a külföldön számos irodával rendelkező, de a fővárosból itthon először kimozduló társaság szoftverfejlesztő központja. A Kárász utca sarkán, a Kígyó patikával szemben, a Rossmann felett, az emeleten rendezik majd be „főhadiszállásukat".

Fritz Zsombor az NNG szegedi fejlesztőközpontjának fejlesztési vezetője. Zsomboré a szegedi projektek szakmai és stratégiai ellenőrzése. Mindezek mellett ő felelős a szegedi fejlesztési folyamatok kialakításáért, a különböző osztályokkal történő együttműködésért, a szegedi szervezet vezetéséért, valamint az ide tartozó erőforrás-menedzsmentért; beleértve a kollégák kiválasztását is. Zsombor szegedi egyetemi tanulmányait követően Szegeden kezdett, majd 2002-től a Graphisoft csapatát erősítette – szoftverfejlesztőként, majd hamarosan szakmai vezetőként. Olyan sikeres programokban dolgozott, mint az EcoDesignerSTAR, valamint különböző ArchiCAD-os fejlesztési projektek.

Demény Alpártól azt is megtudtuk, az ingatlant bérlik, s rendelkeznek akkora hellyel, hogy ne az iroda legyen a szűk keresztmetszet a szegedi központ további fejlesztésében. Kérdésre válaszolva a projektért felelős alelnök elmondta, jó a kapcsolatuk a városvezetéssel, a sikeres együttműködés kölcsönös érdek.
Az Év Irodája Budapesten
Az Év Irodája Budapesten


– Komolyan gondoljuk, hogy nem az olcsóbb munkaerő miatt jövünk Szegedre, mert budapesti béreket és körülményeket kínálunk. Tudjuk, hogy meg is találjuk a legjobb szakembereket. Igyekszünk a szegedi irodát is legalább olyan színvonalasra kialakítani, mint az Év Irodája díjat már elhódító fővárosit. Azért, hogy a munkakörülmények valóban alkotásra ösztönözzenek – hangsúlyozta.

Forrás:

Kovács András -

http://www.delmagyar.hu/gazdasag/elvandorolt_szegedieket_csabit_vissza_az_nng/2409117/

Módosítás dátuma: 2014. december 10. szerda, 09:10  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés