FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A kormány célja az erős magyar gazdaság

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Bruttó 100 milliós fejlesztést hajtott végre a Herbária Zrt. székkutasi, gyógynövény-feldolgozó és teaüzemében. Az üzemcsarnok átadásán részt vett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Ennek keretében megújult az alapanyagraktár és -szárító épülete, továbbá modernizálták a gyógynövény-feldolgozó üzemet is.

Jó példa a Herbária Zrt., hogy egy 2200 lakosú településen lehet sikeres gazdasági tevékenységet működtetni Magyarországon - hangsúlyozta Lázár János, a település országgyűlési képviselője ünnepi beszédében.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány legfontosabb célkitűzése a következő négy évben, hogy Magyarország gazdasági függetlensége létrejöjjön és egy erős magyar gazdaság legyen, ami egy erős ország alapja. Ehhez a kis- és középvállalatok támogatását tartják a legfontosabbnak, más részről kiemelt szerepet szánnak a rendelkezésre álló mezőgazdasági és természeti erőforrások jó felhasználásának és kihasználásának.

Fotó: Árvai Károly

"Az államnak az a célja, hogy egy település közigazgatási területén belül rendelkezésre álló természetes erőforrások, alapvetően annak a közösségnek a javát szolgálják, ahol azok fellelhetőek" - jelentette ki. Hozzátette: azt szeretnék elérni, hogy a magyar gyógynövény-fogyasztásban, -piacon, -feldolgozásban minél több magyar alapanyag és beszállító legyen. Ehhez az állam megfelelő mennyiségű és minőségű támogatást kész biztosítani, annak érdekében, hogy ezzel a látszólag kiegészítő tevékenységgel hozzájáruljunk több vidéki családnak a megélhetéséhez - mondta a miniszter.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a közelmúltban elkészült a magyar gyógynövény stratégia. Ez megfogalmazza a legfontosabb célkitűzéseket a gyűjtésben, a termesztésben, a feldolgozásban és a kereskedelemben. A feladatok megvalósításával elérhetővé válik a gyűjtés nagyságrendjének és a termőterületnek 30 százalékos növekedése, az előállított drogtömeg - feldolgozott gyógynövény hatóanyagot tartalmazó rész - mintegy negyedével történő emelése. Ennek hatására a gyűjtésben 5-8 ezer embernek biztosíthat az ágazat kiegészítő kereseti lehetőséget.

Fotó: Árvai Károly

A gyógynövénytermesztés és -gyűjtés termelési értéke éves szinten mintegy 10 milliárd forint. A legfontosabb gyűjtőterületek egybeesnek az elmaradott régiókkal, ezért érdemes lenne bevonni a hátrányos helyzetű kistérségeket, hisz a gyógynövények gyűjtése és termesztése azoknak is biztonságos megélhetést kínál, akiknek nincs földjük, vagy csak kis területtel rendelkeznek, hiszen a termék értékét az előállításhoz szükséges kézimunka igény határozza meg. A gyógy-, fűszer- és aromanövények termőterülete 18-21 ezer hektár között mozog. Jelenleg 20-25 ezer ember foglalkoztatását biztosítja az ágazat, de ennél jóval többen is dolgozhatnának - mondta az államtitkár.

Az eseményen meghosszabbították a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, valamint a Földművelésügyi Minisztérium által korábban megkötött stratégiai partnerségi megállapodást. Ennek célja, a magyar gyógynövényágazat versenyképességének javítása és vidéki munkahelyteremtésének támogatása.

Czirbus Zoltán vezérigazgató a szerdai átadó ünnepség kapcsán az MTI-nek elmondta: az üzemben évente 4-6 millió terméket gyártanak, ezek elsősorban gyógynövényalapú teák, de az elmúlt időszakban a kínálat bővült gyógynövénytartalmú étrend-kiegészítőkkel is és az egyik részlegben hagyományos gyógynövény feldolgozás zajlik.

Fotó: Árvai Károly

Az alapanyagot elsősorban Csongrád, Békés és Szolnok megye gyógynövénytermő bázisán szerzik be. A másik üzemük Balmazújvárosban található, ahol kozmetikumokat és élelmiszereket állítanak elő. Ezek közt van a húszéves múltra visszatekintő Bánfi sampon.

A budapesti központtal együtt 207-en dolgoznak a cégnél. Az új beruházással 3-5 munkahelyet tudnak biztosítani a székkutasikanak. Emellett a környék gyógynövénytermőinek tudnak több munkát adni. A cég nyereségesen működik, a tavalyi árbevétele 3,5 milliárd forint volt.  A Herbária Zrt. több mint ötven éve van a piacon. A gyógynövények feldolgozásában, kereskedelmében piacvezetőnek számít Magyarországon. A 96 százalékban magyar piacra szállító cégnek vannak partnerei a japán és a kanadai piacon, de most próbálkoznak Kínában is.

A teljes sajtótájékoztató elérhető a Sajtószobában.

(MTI, kormany.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Parlamenti gyakorlat az Országgyűlés Hivatalában 2013-2014 – Pályázat gyakornoki programban való részvételre egyetemi és főiskolai hallgatóknak

Az Országgyűlés Hivatala gyakornoki programot indít egyetemi és főiskolai hallgatók részére a 2013/14-es tanévben, amelyre pályázatot írt ki.

A pályázat célja

A gyakornoki program célja, hogy a hallgatók megismerjék az Országgyűlés szervezetét és működését, és közvetlen betekintést nyerjenek a törvényalkotási folyamat részeibe.

Bővebben...