FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nyakunkon a mákhiány!

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson és a TPI Enterprises Australia gyógystergyártók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának, a világ orvosi célra mákot termelő első számú országának növelnie kell valahogy a mák termőterületét, különben hiány alakulhat ki a növényből, és felmennek az árak, írja a CNBC.

A mák olyan anyagokat tartalmaz, melyeket a fájdalomcsillapítók előállításához szoktak felhasználni. A fájdalomcsillapítók globális piaca pedig a feltörekvő államok középosztályainak növekedésével folyamatosan bővül, és ehhez további mák készletekre van szükség. Ha nem lesz több mák, akkor drágulásra kell számítani.

A fájdalomcsillapítók kereslete több mint megháromszorozódott 1993 és 2012 között, ma már napi 14 milliárd adag.

Ausztráliában csak Tasmániában termesztettek eddig mákot, de most a gyártók azzal kísérleteznek, hogy a kontinensen is termesszenek, mivel Tasmániában véges a termőterület, és aszály és komoly vihar is pusztított már a régióban. A tasmániai farmerek viszont nem támogatják azokat az elképzeléseket, melyek szerint a szigeten kívül is lehetne orvosi célra mákot termeszteni, mivel így monopóliumuk és keresetük is veszélybe kerülne.

A canberrai kormányt ugyanakkor egyfelől más ausztrál régiók is nyomják, hogy ők is bevezetnék az orvosi célú máktermelést, emellett pedig a nagy gyógyszergyártók is hangsúlyozzák, veszélybe kerülhet Ausztrália helye a világpiacon, ha nem lépnek. Az orvosi célú máktermelést az ENSZ szabályozza, és Ausztrália a kevés állam egyike, ahol lehet orvosi célra mákot termelni.

Módosítás dátuma: 2014. március 11. kedd, 20:27  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus
Az Összebeszélünk – I. Ifjúságügyi Kongresszus a fiatalokkal foglalkozó diszciplínák és szakmák közötti diskurzus erősítését és az ifjúságügy integratív megközelítésének elősegítését kívánja szolgálni. Teret kíván adni az ifjúságügy: az ifjúságszociológia, pedagógia-kultúraközvetítés, ifjúsági szociális munka, ifjúságpolitika legújabb innovációinak bemutatására. Emellett hozzáférési lehetőséget kíván biztosítani a szakpolitikák célkitűzései, a tudományos nóvumok és a szakmai gyakorlat megismerésére, szembesítésére.
Bővebben...