FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A magyar Playmobil

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Kicsit egyszerűbb, kicsit silányabb minőségű, de a miénk volt. A magyar Playmobil 1978 és 1995 között ajándékozott meg minket feledhetetlen figuráival, majd 1996-tól egy bírósági döntés alapján be kellett szüntetni a gyártását. Azonban népszerűsége nem csökken a mai napig sem, a gyűjtők komoly pénzeket képesek kifizetni egy-egy relikviáért. "Playmobil előtti idők: geobra"? GEOBRA az még ma is!
No, ez így kuszának tűnik, de nem marad sokáig az!
 
 
TÖRTÉNETE
 
A Playmobil gyár ősét 1876-ban Fürthben Andreas Brandstätter alapította, ahol veretes dobozokat, ládákat és zárakat gyártottak.
Fia, Georg Branstätter 1908-ban vette át az üzem vezetését. Nevének rövidítéséből alkotta meg a  „geobra” nevet: Georg Brandstätter. A cég 1921-ben átköltözött Zirndorfba, ami ma is székhelyük. A cég fém játékáruk gyártásával  kezdett foglalkozni.
1954-ben Horst Brandstatter lett a társaság egyedüli tulajdonosa. A termékek köre telefonnal, persellyel, üzleti berendezésekkel bővült eleinte fémből, később műanyagból.  1958-ban a hullahopp karika szenzációs sikert hozott. Bővítették a műanyag játék-és szabadidős termékek választékát.
A korai 70-es évek gazdasági válsága, és a műanyagipar krízise változásokat követelt a hagyományos műanyag-geobra választékban. Horst Brandstätter felismerte, a helyzet alkalmas új játékötletük bevezetésére: ez a Playmobil volt.
A figurákat Hans Beck gyermekrajzok alapján 1971/72-ben alkotta meg. A Playmobilnál a játék központi része a figura, és minden más ennek a kiegészítője. (Ez a szemléletbeli különbség a LEGOval szemben, ami elsősorban építő játék) 1974-ben dobták piacra.Eleinte a lovak, indiánok, és az építkezés ihlette meg az alkotókat. Kínálatukban nemcsak készleteket, hanem egyes figurákat is lehetett venni, a kiegészítők gazdag választékával. Remek marketing ötlettel a prospektusok mini képregényként mutatták be, hogyan lehet a Playmobillal játszani. Nem csoda, hogy az új játék meghódított gyereket és felnőttet egyaránt.   Sikere azóta töretlen.
(A képen tulajdonos és tervező 1974-ben)

Hasonló gyűjtői tábora van, mint az autóknak, vonatoknak. Mint ezeknél, a Playmobil szeretetét is a szülők adják tovább gyermekeiknek.
A "Tovább" után kiderül,  -miért szeretik a gyerekek a Playmobilt? - és olvashat a "magyar playmobilról"
 
MIÉRT SZERETIK A GYEREKEK A PLAYMOBILT?
Túl sok mozgó alkatrész robot szerű megjelenést ad. Ez taszíthatja a gyereket.
A Playmobilnál a figurák mozgathatósága nem öncél, hanem segít, hogy a játék ötlete megvalósulhasson a rendelkezésre álló keretek között. A tesztek azt mutatják, a gyerekek a figurák áthelyezésével és átalakításával kevesebbet foglalkoznak, sokkal inkább magával a játékkal, a figurával és a megfelelő kiegészítővel. A teszt arra is rávilágított, hogy a túl mozgékony figura inkább akadályozza, mint segíti a játékot.  Heike Rusch
 
 
„MAGYAR PLAYMOBIL”
 
1978-ban a Schenk, magyar cég kezdett gyártani Playmobil-szerű termékeket. A jogokat nem kapták meg, ezért Schenk Károly az eredeti alapján készítette figuráit. A készleteket módosították, a témákat és a szereplőket a magyar történelemből merítették.
Így született a ’’Huszár’’ és a ’’Magyar Huszár sorozat’’. További szettekben szerepelt még az ’’Osztrák’’,a ’’Török’’,a ’’Tell Vilmos’’ és a ’’Hunyadi-sorozat’’. A  Schenk figuráknak, akár a korai Playmobil figuráknak, nem volt mozgatható a keze és a Playmobil lovaktól eltérően a Schenk lovak feje sem volt mozgatható. Anyaguk is rosszabb minőségű volt, mint az eredeti figuráké.  1995-ben a gyártás megszűnt. 1996. márciusáig engedélyezték a megmaradt játékok kizárólag Magyarországon való értékesítését.
A  '70-80-as években nálunk csak nehezen lehetett beszerezni Playmobilt . Schenkék lehetővé tették, hogy azok a gyerekek is élvezhessék ezt az újszerű játékot –pontosabban ahhoz hasonlót-, kiknek családja nem volt olyan helyzetben, hogy az eredetivel játszhassanak.  
Noha a megjelenés, a minőségi különbség még így, képeken keresztül is érzékelhető, attól még örömmel játszottak vele a gyerekek. Egyre  kevesebb használt darab van forgalomban, nagy értékkel bír azok szemében, akik gyerekként játszottak vele. 
Köszönjük, kedves Schenk család!
 
Néhány figurát , fejfedőkről összeállítást talál a Gyűjtőknek > Ólomfigurák, katonák  és a Szerepjátékok rovatban.
 
Források, hasznos infók:
Miért jó játék a Playmobil? Der Mensch im Spiel   Sammelblog zur Spielkultur 
http://ludo.twoday.net/topics/spieltheorie/
Még egy cím, amit –szabadságon, különösen gyerekkel– jó, ha tud:   http://www.playmobil-funpark.de/
Módosítás dátuma: 2013. május 14. kedd, 16:52  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés