FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Pákozd a világ legrészletesebb légitérképén

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
DEGER20110611345A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az Interspect kutatócsoport a héten bemutatta a világ legnagyobb részletességű légitérképét. A pákozdi Katonai Emlékparkot ábrázoló képen a legközelibb nagyítási szinten az emberek is felismerhetők. A teljes felvételt az aerialrecord.com oldalon lehet megtekinteni.
Katonai EmlékparkFotó: H. Szabó Sándor

A magyar világrekord negyvenszeresen előzi meg a kémműholdak felvételeit és háromszázszorosan szárnyalja túl a legjobb földmegfigyelő szatellitek felbontását – áll az alkotók közleményében. Az új légitérkép négyszer nagyobb felbontású a korábbi, repülőgépről fényképezett rekordernél. A képet fel sem lehetne tenni teljes méretében a GoogleEarth-re, hiszen annak algoritmusa csupán 23 nagyítási szintet tud kezelni, ez a felvétel viszont a Google-rendszer felbontás értelmezése szerinti 25. nagyítási szintnek felel meg. A GoogleEarth-ra feltöltött legrészletesebb felvétel nagyjából ötször kisebb felbontású.

A világrekorder légifotó-térképen (ortofotón) szereplők beleegyeztek a fényképezésbe, hiszen előre lehetett számítani az arcok felismerhetőségére. A készítők ezzel kapcsolatban előzetes kísérleteket is végeztek. A légifelvétel elkészítését sokéves kutatómunka, saját szenzorok és speciális légifényképezési eljárás kidolgozása tette lehetővé. A lelkes csapat 2006-óta foglalkozik egy ilyen nagyfelbontású felvétel elkészítésének ötletével. Módszerük számos ökológiai és klímakutatási vizsgálatban alkalmazható. Magyarországon egyébként 1916-óta használnak légifelvételeket térképek készítésére.

D MTZ20120404020
A történelmi zászlók gyűrűje a Pákozdi Katonai Emlékpark közepénFotó: Máthé Zoltán / MTI

Ugyanez a magyar csapat állította be 2009-ben a nagysebességű légi térképezés felbontás rekordját. A budapesti állatkertet ábrázoló légifelvétel 1,8 cm terepi felbontása az akkori legjobb felvételek felbontásának kétszerese volt és több, mint tízszer volt részletesebb a Google Föld szolgáltatásban Budapestről elérhető felvételeknél.

A repülés már akkor sem hagyományos navigációs eszközökkel történt, így sikerült a párhuzamos repülési sorokat 5 méter pontossággal tartani, és az utómunkálatok három hónapot vettek igénybe. Ehhez képest a mostani felvétel négyszer nagyobb felbontású, az összeállítása mégis mindössze egy hetet vett igénybe, ami a csoport szoftverfejlesztési munkájának köszönhető. A felszállásra június 15-én került sor.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Balog: az esélyteremtés az egyik legfontosabb feladat az ifjúságpolitikában
Az esélyteremtés az állam egyik legfontosabb feladata az ifjúságpolitikában - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Szegeden.
A miniszter a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében tartott szimpóziumon azt mondta, tisztázni kell, mivel tartozik a magyar állam a saját polgárainak, függetlenül attól, hogy valaki hol, milyen körülmények között született. Hozzátette: az állam feladata, hogy mindenkinek - azoknak is, akik helyzetüknél fogva ettől el vannak zárva - biztosítsa a lehetőséget a bölcsőtől kezdve egészen addig, amíg önmagáról és a családjáról tud gondoskodni.
Bővebben...