FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A nagyapám nagyapja ültette'' - Összeírják az őshonos gyümölcsfákal

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Munkában az összeírók. A fotó egy szattai gyümölcsfa alatt készült (Fotó: Göcsej alapítvány)

A Göcsej Természetvédelmi Alapítvány munkatársai 35 őrségi településen összeírják a még meglévő őshonos gyümölcsfákat.

Az Őrségi Nemzeti Park partnereként dolgozó zalai civil "kérdezőbiztosok" portáról portára járják az érintett településeket - a zöme falu, csupán egy város, Őriszentpéter van a sorban -, és ha hagyományos gyümölcsfát találnak, feljegyeznek vele kapcsolatban minden fellelhető adatok. Megmérik (a törzs kerülete), illetve megsaccolják (magasság) méreteit; támpontokat keresnek korát illetően; feljegyzik, gyümölcse mikor érik; felírják, hogy utóbbi mire használható; illetve azt is, a helyi nyelvben az adott fajtának milyen elnevezése(i) van(nak).

- Az információk adatbázisba kerülnek - árulta el Darázsi Zsolt, az egerszegi alapítvány elnöke a pályázati forrásból, szlovén-magyar program keretében zajló munkáról.

- Az összeírás egyfelől szakembereknek lesz hasznos, de egy része nyilvánosságra is kerül - folytatta Darázsi Zsolt. - Ha a tulajdonos vállalja, birtoka bemutató kert címet kap, ahová bárki elmehet megnézni ezeket a gyümölcsfákat, illetve oltóanyaghoz is juthat belőlük. Gondolom nyilvánvaló a szándék: szeretnénk, ha ezek a gyümölcsfajták ismét meghódítanák a vidéket.

A szakértők azt mondják, az őshonos fajták csillaga már az 1800-as évek második felében leszállóágba került. Persze eleinte a veszély és a tendencia nem volt még egyértelmű, de ahogy a tömegtermelés iránti igény megjelent, ahogy a gyorsan, sokat és olcsón szempontjai egyre inkább előtérbe kerültek, úgy vett a folyamat mind nagyobb lendületet.

- Ezekhez a fákhoz ezer szállal kötődnek az emberek - meséli az alapítvány vezetője. - Láttunk almafát, aminek az ültetését napra pontosan tudja a gazdája: a néni elmondta, hogy "a nagyapám nagyapja ültette, a dédapám születésének napján", és persze meg tudta mondani, hogy ez melyik nap volt pontosan 1893-ban. Láttunk sok-sok gyümölcsfát, amelyek biztosan elmúltak már kétszáz évesek. Egy mai, modern ültetvénynél ez szinte elképzelhetetlen.

A felmérés fontos tapasztalata, hogy ezeket a fákat soha nem kell például permetezni. Lévén őshonosak, nincsenek igazán ellenségeik ezen az égtájon. S miután nem homogén ("ameddig a szem ellát, csupa egyforma körte" típusú) ültetvényekről van szó, ha egyet meg is támad valami nyavalya, az nem terjedhet tovább  lévén mellette egész más fajta áll. De lenyűgöző az a tudás is, ami némely idős embernél még fellelhető. Nevezetesen: melyik gyümölcs mire való.

Vannak almák, amelyek megérnek és ehetetlenek - részletezte Darázsi Zsolt. - A mai ember az ilyet nagy ívben hajítaná a szemétbe, mert nem tudja, amivel a régiek tisztában voltak: ezt a gyümölcsöt fel kell tenni a polcra, minden hókuszpókusz nélkül vidáman eláll jövő márciusig, akkor pedig nem lesz nála finomabb csemege. És kismillió ilyet lehet mondani: az egyik szilva lekvárnak tökéletes, a másik almából sütni érdemes, a harmadik barackpálinkának való, a negyedik meggyet kompótnak kell eltenni, az ötödik cseresznyét frissen érdemes ropogtatni. De ha mindezeket nem is tekintjük, egy gazda számára elmondhatatlan gyönyörűség, amikor olyan fákkal van tele a hagyományos kaszálós gyümölcsöse, amikre egész évben szinte rá sem kell nézni, de annak idejében mázsaszám lóg a termés rajtuk.

Darázsi Zsolt fontos tapasztalatként említi, hogy az idén lejárt négy településen (Kisrákos, Szatta, Szaknyér, Ispánk) egyetlen kivétellel mindenki nagy szeretettel fogadta az összeírókat, az embereknek láthatóan már az is örömet okozott, hogy valakik érdeklődnek dolgaik iránt, s jó szándékkal rájuk nyitják az ajtót.

A munka Zalában Felsőjánosfa, Csöde, Magyarföld és Szentgyörgyvölgy falvakat érinti, ezek az ütemezés szerint jövőre kerülnek sorra.

Forrás: www.zalaihirlap.hu

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés