FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Gombold újra! 2012-ben is divat a magyar

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A pályaműveket elnézve válik csak igazán láthatóvá, hogy kultúránk, hagyományaink és népi művészetünk számtalan eleme igenis beépíthető a modern divat világába – fogalmazott Teszári Nóra a Gombold újra! díjátadója előtt a budapesti Millenárison.

fotó: Botár Gergely

2011 novemberében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából annak háttérintézménye, a Design Terminál Non-profit Kft. immár második alkalommal írta ki a „Gombold újra! Divat a magyar” öltözéktervezési pályázatot. A pályázatban a résztvevők feladata valamely – tetszőlegesen választott – magyar viselettörténeti érték átírása kortárs, a mai trendeknek megfelelő formába.

A kormany.hu-nak adott interjújában Teszári Nóra, a Design Terminál szóvivője, az esemény háziasszonya elmondta: a Gombold újra! elsődleges célja, hogy felkarolja a fiatal magyar tehetségeket. Sok tervező és designer eredeti, remek ötletét mutatja be a mai divatshow. Hangsúlyozta: ez a kezdeményezés azoknak ad lehetőséget, akik nem énekhangjukkal, hanem kreativitásukkal és divattervezői érzékükkel alkotnak kiemelkedőt. A kiírás egyértelművé tette, a pályaműveknek idén nem a kifutónak, hanem a való életnek kell megfelelniük, tehát hordhatónak kell lenniük – fűzte hozzá.

fotó: Árvai Károly

Teszári Nóra kiemelte: a pályázók idén sokkal komolyabb előkészülő munkát, kutatást végeztek, mint tavaly. Talán ennek is köszönhető, hogy ez alkalommal építészeti elemek is megjelentek egyes öltözékekben. Ilyen például a székely kapu és a zsindelyes tető, illetve képzőművészeti motívumként felbukkan a kosárfonás is – hívta fel a figyelmet. A szebbnél szebb ruhákat, táskákat nézve válik igazán láthatóvá, hogy kultúránk, hagyományaink és népi művészetünk számtalan eleme igenis beépíthető a modern divat világába – tette hozzá.

fotó: Árvai Károly

A 2012-es pályázat újításairól szólva aláhúzta, a szervezők különös figyelmet szenteltek annak, hogy egy tiszta és átlátható versenyhelyzetet teremtsenek: a zsűri tagjai egységes etikai nyilatkozatot írtak alá, mely bárki számára hozzáférhető. Továbbá – mondta –  a tavalyi divatshow-tól eltérően idén egész napos eseménysorozat keretében díjazzák a pályázókat, konferencia és vásár, valamint több bemutató is várja az érdeklődőket. Az esemény tehát sokkal családiasabb hangulatban zajlik – fogalmazott.

fotó: Árvai Károly

Természetesen örülünk annak, ha fiatal magyar divattervezők sikereket érnek el külföldön, de a Gombold újra! mindenekelőtt az itthoni érvényesüléshez kíván lehetőséget biztosítani – nyomatékosította Teszári Nóra. A díjak, a nagyközönség előtt való bemutatkozás mind a magyarországi divat-vállalkozások elindítását, a pályázók nevének köztudatba kerülését segíti elő – mutatott rá.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye, a Design Terminál írta ki a pályázatot, ennek ellenére a Gombold újra! nem kormányzati esemény – nyomatékosította –, hiszen a vállalati szféra és a civilek és képviseltetik magukat a szakmai partnerek között.

A Gombold újra! 2012-es győztesei

A pályázat fődíját, a kortárs kategóriát Farkas Anett nyerte „Zsindely” elnevezésű kollekciójával, mely a népi építészetből merít anyaghasználat és formavilág szempontjából is: a szoknyák a jurta formáját, a ruhák anyaga a zsindelyes tetőket idézik. A győztes elmondta: Makovecz Imre, a magyar népi építészet meghatározó alakjának stílusa jelentős ihletforrás volt számára. Az építészeti tanulmányokat folytató Farkas Anett egyedül végezte a ruhák kivitelezését, csupán a szabásmintákhoz kért segítséget, hiszen nem tanult divattervezést.


fotó: Botár Gergely

Ugyanebben a kategóriában a legjobb kiegészítőért járó díjat Nagy Móni és Hendzsel Ilona nyerte meg. A design és hagyomány pályázatban Somogyi Alettnak ítélték a legjobb kollekcióért, és Vitányi Annának a legjobb kiegészítőért járó díjat.

Háttér

A kezdeményezésben a divatszakma és a kézműves világ, valamint a vállalati szféra szinte minden része képviseli magát. A projekt vezető kreatív tanácsadója Lakatos Márk stylist, a döntőzsűri elnöke Florence Deladriere, a Marie Claire International divatrovatának vezető szerkesztője. A zsűri tagjai munkájuk megkezdése előtt egységes zsűrizési alapelveket és etikai nyilatkozatot is aláírnak (mindkettő nyilvános dokumentum). A pályázat szakmai partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Mesterségek Ünnepe, a Hagyományok Háza, a Vodafone és a Samsung is.

A Gombold újra! pályázat összköltségvetése mintegy 150 millió forint (ebben benne foglaltatik a pályázók költségtérítése, a legtehetségesebb pályázókat felvonultató esemény és a nekik járó díjak is). A költségeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága állja, azonban nem új költségvetési források, hanem a még 2011-ben lakossági kommunikációs célokra kötött keretszerződésének terhére, melyben közbeszereztetett partnere a Bell & Partners Kommunikációs Ügynökség.

(kormany.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...