FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Túl kevés a szexuális ismerete a magyar fiataloknak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Túl keveset tudnak a szexualitásról, a nemi úton terjedő betegségekről és ezek megelőzéséről a magyar fiatalok - derült ki az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI)kutatásából. A felmérést az intézet az Egészségügyi Minisztérium támogatásával végezte a 14-16 éves diákok szexualitással kapcsolatos ismereteiről, attitűdjeiről és viselkedéséről. 1300 nyolcadik osztályos, 1986 tizedik évfolyamos diákot és 846 pedagógust kérdeztek meg a témában.

Fábián Róbert, a kutatásban részt vevő szociológus elmondta, a középiskolásoknak azért ezt a korosztályát választották, mert a fiatalok ekkor a "legaktívabbak", mindig "mozgásban" akarnak lenni, mindenről információt próbálnak szerezni. Ezért különösen fontos, hogy ekkorra megfelelő szexuális ismeretekkel rendelkezzenek, hiszen egyes rossz döntéseik súlyos következményekkel lehetnek életükre.

A kérdőív eredményei szerint az első szexuális aktusra fiúknál átlagosan 13,56 éves korban, lányoknál pedig 13,97 éves korban kerül sor. A válaszoló nyolcadik osztályos fiúk húsz százaléka, a lányok hét százaléka van már túl első szexuális kapcsolatán. A tizedikesek esetében ez az arány jelentősen megnő: a fiúk 63 százaléka, a lányok 56 százaléka veszítette már el ekkorra a szüzességét.

A szexuális élet megkezdéséhez szükséges ismeretek szintje azonban sajnálatos módon nemektől, életkortól függetlenül elégtelennek mondható - fejtette ki Fábián. Nincs olyan fogamzásgátló módszer, szexuális úton terjedő betegség, és annak megelőzési módja, amelyről elegendő arányban tudnának a fiatalok.

A gumióvszer még viszonylag ismert (98 százalék ismeri), a védekezés lehetséges más módszereinek ismertsége azonban 22-80 százalék közötti. A nemi betegségekről - elsősorban a hepatitisről és annak megelőzési módjáról - elfogadhatatlan az ismeretek szintje: csupán 23-50 százalék közötti.

Az ismeretek hiánya valószínűleg arra is visszavezethető, hogy a fiatalok főleg a kortársaktól és a médiából szerzik meg az őket érdeklő információkat. Gyakran sem a szülőkkel, sem a tanárokkal, sem a védőnőkkel és orvosokkal nem osztják meg kételyeiket: átlagosan nyolcvan százalék feletti azok aránya mindkét nemben, akik sohasem beszélnek erről a témáról szüleikkel, vagy tanáraikkal.

Gábor Edina, az OEFI főigazgatója szerint a tanulmány egyértelműen felhívja a figyelmet arra, hogy a családnak és az iskolának egyszerre kell foglalkoznia a gyermekek egészségnevelésével,

Az ismeretek átadását minél hamarabb el kell kezdeni az életkori sajátosságoknak megfelelően, hogy az "aktív" korba jutó fiatalok már biztos alapokon nyugvó ismeretekkel rendelkezhessenek - fejtette ki Simich Rita programkoordinátor, az OEFI megbízott főigazgató-helyettese.

A szexuális ismeretek bővítéséhez megfelelő szakmai háttérre lenne szükség az oktatási intézményekben. Simich szerint bár már egyre több egészségfejlesztésre képzett pedagógus rendelkezik a megfelelő szaktudással, még kevés teret kapnak arra, hogy az iskolákban kamatoztathassák szakmai ismereteiket.

Fábián általános jellemzőként említette, hogy elsősorban azok az iskolák zárkóznak el a szexedukációtól, ahol magas a több szempontból is veszélyeztetett tanulók száma.

A szakértők véleménye szerint az eredményes szexuális nevelés csak interaktív formában, intim egyéni foglalkozással és nyílt csoportos beszélgetésekkel valósítható meg, s nem mellőzhetők az egészségfejlesztési céloknak megfelelő személyiségfejlesztési elemek sem. Ehhez azonban feltétlenül az iskolák és a családok együttműködésére van szükség.

Hegedűs Zsuzsa
Módosítás dátuma: 2010. szeptember 22. szerda, 18:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...