FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ingyen szemüveg járhat a rászoruló gyerekeknek

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Alig váltanak már be receptet optikusok, olyan elavult a támogatási lista
Ingyen juthatnának szemüveghez a jövőben a rászoruló gyerekek, legalábbis ezen dolgoznak a szaktárcánál. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára egy írásbeli képviselői kérdésre azt válaszolta, hogy az Egészségügyi Államtitkárság már vizsgálja a szemüveg-támogatások átalakításának lehetőségét annak érdekében, hogy lehetőség szerint a rászorulók szélesebb köre jusson hozzá támogatással a számára legmegfelelőbb látásjavító eszközhöz.

Mint az államtitkár jelezte: az Emmi szakértői az elmúlt évben részletesen vizsgálták a gyermekeket nevelő családok helyzetét, és ennek során vetődött fel, hogy a gyermekkori látásproblémák megoldásában is szükség lenne segítségre a rászoruló gyermekeknek. Végleges döntés azonban csak azután születhet – tette hozzá Rétvári Bence –, ha már ismert, hogy jellemzően milyen látásproblémák fordulnak elő gyermekkorban és hogy ezek korrigálása mekkora teher jelenleg a családoknak.

Át kell tekinteni a jelenlegi támogatási szabályokat, a szűrési, diagnosztikai, utánkövetési gyakorlat helyességét is. A terv az, hogy a leggyakrabban igényelt, 0 és 6 dioptria közötti lencsékhez a mostaninál nagyobb támogatással jussanak hozzá az érintettek. Ez az államtitkár szerint érdekeltté teszi az optikusokat, hogy szerződjenek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, hiszen a vényeket csak szerződött forgalmazóknál lehet most és később is támogatással beváltani.

A 0 és 6 dioptria közötti szemüvegek OEP-támogatása 2009-ben szűnt meg, ezzel a látásproblémával élők 85-90 százaléka esett el a segítségtől. Míg régebben évente milliós nagyságrendben váltottak ki vényre szemüveget az emberek, tavaly mindösszesen 246-an vettek igénybe támogatást 892 ezer forint értékben.

A gyerekeknél ugyan már évekkel ezelőtt visszaállítottak egy 50 százalékos támogatást, az ezzel megvásárolható szemüveglencsék és keretek köre azonban évtizedek óta változatlan, ami nem elsősorban azért baj, mert régimódiak az ilyen szemüvegek, de főleg azért, mert elavult, korszerűtlen technológiával készültek.

Az a fő oka, hogy már Budapesten is alig néhány látszerész vált be receptet – mondta Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerészszövetség elnöke. Ők és a Gyermekétkeztetési Alapítvány még februárban programot indított a rászoruló gyerekek szemüveghez juttatásáért.

Azt tervezték, hogy ezer olyan gyereknek segítenek, akiket még szemvizsgálatra sem tudnak elvinni a szüleik.

Tóbiás Richárd most elmondta: nagyjából hatvanan már megkapták a szemüvegüket, további 40-50 gyerek hamarosan hozzájut.

Forrás: Haiman Éva

http://magyaridok.hu/belfold/ingyen-szemuveg-jarhat-raszorulo-gyerekeknek-715018/

Módosítás dátuma: 2016. június 02. csütörtök, 09:51  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés