FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ezért használjunk csak fa vágódeszkát

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A fa vágódeszka természetesebb, higiénikusabb!A konyha egyik alapeszköze a vágódeszka. A hagyományos fán kívül kapható ma már üveg és műanyag is. Vajon melyiket használjuk, ha tiszta és fertőzésmentes konyhát szeretnénk vinni?
A Wisconsini Egyetem Ételkutatási Intézetének tudósai bebizonyították, hogy a fa vágódeszkáról a használat utáni harmadik percben az ételmérgezést okozó baktériumok 99,9 százaléka eltűnt, szemben a műanyaggal, amelyen a szalmonella, lisztéria, és E.coli baktériumok megmaradtak.

Rosszabb mint a WC?

A vágódeszka az otthonunk egyik legveszélyesebb és legfertőzőbb pontja - akár 200 százalékkal több baktérium fordulhat meg rajta, mint a vécéülőkén. Kattintson tovább a részletekért!

A kutatók akkor tették ezt a felfedezést, amikor annak módját keresték, hogyan lehet a fa vágódeszkát a műanyaghoz hasonlóan higiénikussá tenni - ám azt találták, hogy míg a mosatlan, éjszakára kint hagyott műanyag deszkán a baktériumszám növekedett, addig a fán gyakorlatilag a nullához közelített. A fertőtlenítő (baktericid) hatás ezáltal még nem bizonyosodott be, de mindenesetre érdekes a megfigyelés, különösen ahhoz képest, hogy a műanyag vágódeszka higiénikusabb voltát a gyártók előszeretettel hangoztatják.
Még a  fa vágódeszka megfelelő tisztításáról is gondoskodni kell!

Még a fa vágódeszka megfelelő tisztításáról is gondoskodni kell!

A Nébih ajánlásai alapján a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • Minden ételféléhez külön vágódeszkánk legyen, de minimum kettő: egy a nyers húsoknak, egy minden másnak, ezáltal kerüljük el a fertőzést és a húsfélék okozta betegségeket.
  • Tárolásnál ne érjenek egymáshoz a különböző vágódeszkák.
  • A már sérült, repedéses felületű vágódeszkát, vágólapot ne használjuk tovább, cseréljük le sima felületűre.
  • Fa vágódeszkáról mosogatás előtt kaparjuk le a maradékot, alaposan sikáljuk és mossuk el, viszont ne tegyük mosogatógépbe, mert vegyszerekkel telítődik és eldeformálódik. Úgy állítsuk, hogy lefolyjon róla a víz és gyorsan megszáradjon pl. függőlegesen, ne vízszintesen, mert inkább beszívódik a víz, mint elpárolog a felületéről. Természetes megoldás ha sóval és citromlével dörzsöljük át a felületet, lehetséges lecsiszolni és olajjal kezelni a felületet.
  • Műanyag és üveg vágódeszkát mosogatógépben is tisztíthatunk, fertőtlenítő szereket is alkalmazhatunk, de itt is a természetesség legyen az első: használhatunk ecetet, vagy szódabikarbónás vizet, ezen művelet után mosogatni mindenképp szükséges.
  • Érdemes nagyméretű vágódeszkát használni, hogy több aprítandó férjen el rajta, gyorsan és folyamatosan tudjunk dolgozni. Valamint a nagyobb felületű deszkák nem csúszkálnak, így biztonságosabb vágni rajtuk.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/otthon/cikkek/ezert_hasznaljunk_csak_fa_vagodeszkat/20150126142339

Módosítás dátuma: 2016. április 12. kedd, 09:30  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Palkovics: rossz a bolognai rendszer hazai megvalósítása

Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a magyarországi megvalósítása - mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Professzorok Batthyány Köre által rendezett október 18-ai budapesti konferencián. A bolognai rendszer átgondolatlan bevezetése után elkerülhetetlenek a változtatások, a képzés tartalmának átfogó reformja - fogalmazott az államtitkár. Szerinte szükség van a vizsgaszabályzat szigorítására, a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálatára és arra, hogy az egyetemek saját hatáskörben felvételiztethessenek.

Bővebben...