FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Köménymag, a szuperegészséges fűszer

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A köménymagnak többek között nagyszerű gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, stimuláló, görcsoldó, emellett nagy mennyiségben tartalmaz vasat, rezet, kalciumot, káliumot, mangánt, szelént, cinket, magnéziumot, valamint A-, C-, E- és B-vitaminokat is. Tehetjük az ételeinkbe egészben, de őrölve is felhasználhatjuk (ha például nem szívesen harapnánk rá a magokra). Lássuk, miért olyan egészséges! A kömény az egyik legjobb olyan fűszernövény, amelyet az emésztés javítására használhatunk. Az "egyszerű" hasfájástól kezdve, a hasmenésen keresztül, a fokozott gázképződésen át a hányingerig és a várandós kismamák reggeli rosszullétéig használható. A köménymag stimulálja a hasnyálmirigyet, így az több olyan enzimet állít elő, melyek nélkülözhetetlenek az emésztéshez, emellett pedig a túlzott savképződés ellen is küzd.

És az édeskömény?

Rokonságban állnak a nálunk köménymagként emlegetett fűszerköménnyel, de az édesköményt máshogy használják. Ánizsos íze remekül illik salátákhoz, zöldséges ételekhez, és egészségügyi tulajdonságai is egyedülállóak. Ismerjük meg az édesköményt!

Az egyik legkellemetlenebb emésztési tünet a puffadás. Ilyenkor a bélrendszerben összegyűlnek a felesleges gázok, ez pedig hasfájáshoz, feszülő érzéshez vezethet. Ennek a tünetnek számtalan oka lehet, de a kömény minden esetben a segítségünkre lehet, még akkor is, ha valamilyen gyulladásos bélbetegséggelküzdünk. A puffadás elleni gyors enyhüléshez forraljunk fel 2 deci vizet, majd tegyünk bele egy fél mokkáskanálnyi őrölt köményt, fél mokkáskanálnyi őrölt gyömbért és egy kevés sót. Gyöngyöztessük még nagyjából öt percig, szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni és igyuk meg.
Az emésztés javítására az egyik legjobb fűszernövényünk a kömény

Az emésztés javítására az egyik legjobb fűszernövényünk a kömény


A köményben található vas a vérszegénységkezelésében is segíthet. A vas szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk hemoglobint állítson elő - ez az anyag szállítja az oxigént a sejtekhez.

A köménymagnak a testsúlyra is jótékony hatásai vannak, különösen, ha szeretnénk néhány felesleges kilótól megszabadulni. A köményben található vegyületek csökkentik a vér koleszterin- és triglicerid-szintjét, "felpörgetik" az anyagcserét, és azt is megakadályozzák, hogy sóvárogjunk bizonyos ételek után. Hatékony fogyasztó és emésztésjavító uzsonnához keverjünk egy teáskanál őrölt köményt egy pohár natúr joghurtba, majd együk meg (akár saláták mellé).

Az ősi ayurveda tudománya szerint a köménymagnak a cukorbetegségre is rendkívül jó hatása van: a szakemberek szerint (és ezt több tudományos kutatás is alátámasztotta) a kömény rendszeres fogyasztása normalizálja a vércukorszintet. Pirítsunk meg (zsiradék nélkül) serpenyőben 8 teáskanál köménymagot, őröljük meg, majd fél teáskanálnyit keverjünk el egy pohár vízben és igyuk meg. Naponta kétszer fogyasszuk.

A kömény az agyműködést és a memóriát is serkenti, emellett a benne található vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok és gyulladáscsökkentő anyagok hatékonyan küzdenek az öregedéssel együtt járó degeneráció ellen, és nagyszerűen fokozzák a vérkeringést. Ráadásul egy olyan vegyületet is tartalmaz, amely segíti, hogy könnyebben elaludjunk és kipihentebben ébredjünk.

Forrás: http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/komenymag_a_szuperegeszseges_fuszer/20151109104812

Módosítás dátuma: 2016. január 06. szerda, 21:56  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés