FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egészségesebb ételek a közétkeztetésben

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fontos, hogy már óvodás és kisiskolás korban tudatosan hozzászokjanak a gyerekek az egészséges, természetes, helyi alapanyagokra épülő táplálkozáshoz, és a Mintamenza program bizonyítja, hogy az egészséges étel is lehet finom - jelentette ki a köznevelésért felelős államtitkár pénteken Kecskeméten.

Czunyiné Bertalan Judit a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjaival együtt kóstolta meg a 2015. január 1-jével életbe lépő új közétkeztetési rendelet előírásainak megfelelően elkészített menüt.

Utána arról beszélt: minden otthoni vasárnapi ebéd igazolja, hogy a friss alapanyagokból, gondosan előállított étel ízletesebb és gusztusosabb is, mint a tartósítószerek tömegét tartalmazó zacskós, fagyasztott megoldások.

Hangsúlyozta, hogy a közétkeztetésben mindez nem jár feltétlenül többletköltséggel. Némi pluszt igényel ugyan az új rendelet alkalmazása, de előrelátó tervezéssel, odafigyeléssel az új előírásoknak minden tekintetben megfelelő menü hozzávalóit is össze lehet válogatni okosan, változatosan és gazdaságosan. A munkát segíti, hogy a gyermekétkeztetésre szánt források az elmúlt néhány évben jelentősen megemelkedtek.


Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Szólt arról is, hogy bár az egészségügyi államtitkárság által kidolgozott közétkeztetési normarendszer és a Mintamenza program nem fedi egymást, de ez utóbbi szemlélete már az alapanyagok és az elkészítés módja szempontjából is közelít a megfogalmazott célokhoz.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár közölte: a kormány célja, hogy a gyerekek egészséges, a magyar konyhához közel álló ételekhez jussanak a közétkeztetésben. Ennek szellemében több friss gyümölcsöt és zöldséget kapnak a jövőben, és a 2015 első napjától érvényes rendelet az alacsonyabb zsírtartalmú és természetes nyersanyagokat, illetve elkészítési formákat támogatja a mesterséges formákkal szemben. Szempont az is, hogy az összetevők könnyen, lehetőleg helyben beszerezhetők és idényjellegűek legyenek.

Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A Mintamenza program tapasztalatairól szólva azt mondta: a fiatalabb diákok ízlését könnyebb formálni, ők nyitottabbak az újdonságok iránt. Ha a gyerekek magyarázatot kapnak rá, hogy ezek az ételek miért jobbak, akkor a nagyobbak részéről sem tapasztalható komolyabb ellenállás - tette hozzá.

(MTI)

Módosítás dátuma: 2014. december 01. hétfő, 14:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ÚJ NEMZEDÉK KÖZÖSSÉGI TÉR ZALAEGERSZEGEN

Az Új Nemzedék a nemzeti ifjúságpolitika szakmai-szolgáltató háttérintézményeként működik. Tevékenységünket a fiatalok igényeihez igazított új, innovatív stílusban népszerűsítjük és tesszük elérhetővé. Az Közösségi Tér elsősorban fiataloknak ad ingyen teret ahhoz, hogy szabadidejüket töltsék itt, programokban vegyenek részt akár napi, heti vagy havi rendszerességgel.

Kapacitásunknak és lehetőségeinknek megfelelően a Közösségi Teret elérhetővé szeretnénk tenni civil szervezetek számára is. Civil közösségek előzetes egyeztetés alapján lehetőséget kaphatnak különböző szabadidős és művelődési tevékenységek gyakorlásáraz Új Nemzedék Közösségi Térben.

Bővebben...