FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

MEZEI ZSURLÓ HATÁSA

Olvasóink értékelése: / 7
ElégtelenKitűnő 

Mezei zsurló, zsurlófű

A mezei zsurló ( Equisetum arvense ) fő hatóanyaga a kovasav, amelynek 10 %-a oldódik a vízben. A zsurlófű hazánkban mindenhol megterem, főleg agyagos talajon, nedves réteken. 

A mezei zsurló elsőrendű veseöblítő, vizelet leválasztó, ezért máj-, vese-, és köszvényes betegségeknél kifejezetten ajánlott teájának fogyasztása. 

Borogatásként és ülőfürdőként is jó hatású, de nem szabad hosszú ideig használni!

A mezei zsurló gyógyászati felhasználása


A mezei zsurló erős vizelethajtó tulajdonsága miatt alkotórésze a méregtelenítő teakeverékeknek és a magas vérnyomásra alkalmazottaknak. 

- Kiváló szere a reuma elleni teáknak, mert a zsurlóban lévő kovasav a sejt belsejében lévő gyulladás miatt besűrűsödött protoplazmát folyékonnyá teszi, és kihajtja a salakanyagot. A megdermedt szövetek elasztikusabbá válnak ezáltal. 

- A mezei zsurló támogatja a regenerációs folyamatokat az erekben, ezért az érelmeszesedés megelőzésének legkitűnőbb gyógynövénye. 

- A kiürülésnél védő kollódiumot alkot a vese parenchimon, ezért felhasználható vesegyulladásnál is. 

Ha fokozni szeretnénk a mezei zsurló hatását, akkor nyírfalevéllel kombináljuk. 

A mezei zsurló aranyat is tartalmaz!
<

A mezei zsurló ásványi anyag tartalma

A mezei zsurló a szelén és a szilícium egyik leggazdagabb növényi forrása. A szilíciumot ortokovasav formájában tartalmazza, amelyet a szervezet könnyen hasznosít. 

Az öregedés és az alacsony ösztrogénszint csökkenti a szervezet szilíciumfelvevő képességét. A szilíciumnak fontos szerepe mind a porc, mind pedig az olyan kötőszövetek egészségének és rugalmasságának a fenntartásában, mint például az ín. (Az ízületek jelentős részét porc alkotja.) 

A mezei zsurlóban található szelén és a szilícium egyaránt élénkíti a hajas fejbőr vérkeringését, ezért a természetgyógyászok szerint segíthetnek a hajhullás megelőzésében. 
A zsurlóban mindkét ásványi anyag bőségesen előfordul. 
Öregedés hatására a szilíciumsók mennyisége is csökken az artériákban és a bőrben. A szilícium fontos szerepet játszik a csontok, a porcok és a kötőszövetek egészségének fenntartásában! 
A mezei zsurló jó szilíciumforrás, a népi gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák különböző törésekre, ínszalaghúzódásokra és egyéb sérülésekre. 

Idősebb emberek szervezetében csökkennek az ásványi anyagok, a zsurlófű a kovasav, Al, K pótlására is hatásos. 
Izületi gyulladásnál nemcsak a kovasav segít, hanem a mezei zsurló aranytartalma is.Bár kevés az aranytartalma, de ahhoz elég,hogy segítsen a reumánál. 


MELLÉKHATÁS:hosszú távon nem szabad alkalmazni,erős vizelethajtó hatása miatt.

Pikkelysömörre zsurló fürdő

A mezei zsurlót pikkelysömör, ekcéma esetén ivó - és fürdőkúrában is eredményesen alkalmazzák. 

Külsőleg használhatjuk forró fürdőkúraként vese- és hólyagkő eltávolítására az ivókúra kiegészítéseként. 

Reuma, köszvény, pikkelysömör eseteiben az egyéb kezelések kiegészíthetők fürdőkúrával. 

Zsurlós lemosást használjunk viszkető bőrkiütés, ótvar, gennyes körömágygyulladás, szőrtüszőgyulladás, felfekvés, fekély esetén, mely naponta többször ismételhető. Orrvérzés ellen helyi borogatószerként vérzéscsillapító hatású.

A mezei zsurló felhasználása

Zsurló tea, fürdő, tinktúra

* Mezei zsurló teakészítés: 1 púpozott teáskanál zsurlót adunk 1/4 liter vízhez, forrázzuk. 

Dunsztkötés: egy összezárt marék zsurlót tegyünk egy szűrőbe vagy szitába, amit forrásban lévő víz fölé helyezünk. 
Egy idő után a zsurlófű forró lesz és megpuhul, ekkor vászonkendőbe csavarjuk és a beteg testrészre helyezzük. Jó melegen be kell bebugyolálni! Ezt a dunsztkötést több órán át vagy egész éjszaka is a testen tarthatjuk. 

* Ülőfürdő: 100 gramm mezei zsurlót egy éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő kb. 20 perc. 
A víznek feltétlenül el kell lepnie a vese tájékát. A fürdő után nem szabad megtörülközni, nedvesen, fürdőköpenybe burkolózzunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat. 

* Tinktúra: 10 gramm zsurlót 50 gramm valódi gabonapálinkában beáztatunk. Két hétig a napon vagy meleg helyen tartjuk. Naponta felrázzuk. 

Módosítás dátuma: 2013. március 30. szombat, 19:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az IKSZ félévzáró politikai estje

A nyáresti időpont ellenére, közel ötven IKSZ-es gyűlt

Megnyitó beszédében Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke számolt be a szervezet rohamos mennyiségi és minőségi bővüléséről, és rámutatott, hogy a csatlakozó fiatalok ösztönösen ráéreznek a kereszténydemokrata eszmeiségre.

A folytatásban Vida Zoltán, II. kerületi IKSZ elnök számolt be a Lengyel-Magyar Összetartozás programsorozatról. Megismerhettük a zarándoklatokat és országos rajzpályázatot is magába foglaló, nagysikerű program hátterében álló hatalmas szervezőmunkát, és szó esett az IKSZ-esek segítségnyújtásáról is.

Ezután Rétvári Bence államtitkár, az IKSZ volt elnöke baráti hangvételű előadásban beszélt a kormányzással kapcsolatos személyes élményeiről és meglátásairól, majd az elnökség részéről Stágel Bence, Törcsi Péter és Gaal Gergő mondott el vitaindító gondolatokat a fiatal kereszténydemokráciáról, a szervezeti működésünk aktivizálásáról, és helyünkről a jobboldali szövetségben.

A kialakult vita minden jelenlevőt megmozgatott és a program hivatalos lezárása után a késő esti órákba nyúlva folytatódott. Abban a legtöbb résztvevő egyetértett, hogy az IKSZ egyik küldetése, hogy integrálja a közéletbe beleszólni kívánó keresztény közösségeket, és egyben önmaga is integrálódjon az átfogó polgári és nemzeti szövetségi rendszerbe.

Utóbbit kompromisszumképesen, de a karakterünk megőrzése mellett kell tennünk, és az olyan értékek következetes képviselete mellett, mint a: családpártiság, a nemzeti összetartozás gondolata, az élet és a teremtett világ védelme. Nem szabad ugyanakkor elvesznünk a kereszténydemokrata eszmeiség fennkölt megfogalmazásában; a világnézetünknek továbbra is konkrét kezdeményezésekben, és általában az élet és a politika leggyakorlatiasabb dolgaiban kell megmutatkoznia.

Azbej Tristan
Észak-Magyarországi Régióért felelős alelnök