FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Aradról érkezhetne ivóvíz Békésbe

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A békési víz arzéntartalma meghaladja az uniós normát, vegyszeres tisztítás helyett azonban a tervek szerint kevernék az Aradnál feltárt tiszta ivóvízzel. Ha minden a kormány és a megyei vízmű tervei szerint alakul akkor leghamarabb 2012-ben érkezhet aradi víz Békésbe egy vezetéken.

A magyar kormány támogatja a Békés megyeiek törekvését, hogy a szomszédos Arad megyéből érkezzen jó minőségű ivóvíz ezzel feljavítva a békési kutak vízének minőségét, mondta Németh Zsolt külügyi államtitkár, miután Békéscsabán találkozott a Békés Megyei Vízművek Zrt. és a megyei önkormányzat vezetőivel.

Németh Zsolt azt mondta, hogy ha a két szomszédos megye illetékesei megfelelően előkészítik a szükséges dokumentációkat, akkor a néhány hónap múlva tervezett közös magyar-román kormányülés elé terjeszthetik a javaslatot, hiszen a határon átvezető csővezeték megépítéséhez kormányközi döntés szükséges.

Csák Gyula, a vízművek vezérigazgatója szerint a két szomszédos megye vízszolgáltatásért felelős vállalata már évek óta tárgyal arról, hogy a békési ivóvizet - amelynek arzéntartalma meghaladja az uniós normát - az Arad környékén feltárt tiszta ivóvízzel keverve juttassák el Békés megye lakosságához.

A vezérigazgató szerint a vegyi technológiára épülő vízgyárak telepítése nem szolgálja a fogyasztók érdekeit. A technológiai tisztítás során jelentősen csökken a víz élvezeti értéke, üzemeltetése drága, így a szolgáltatási díjak nagymértékben emelkednének. A természetes állapotú ivóvíz szállítása vezetéken ésszerű távolságon belül nem jár minőségromlással, hosszú távon a rendszer üzemeltetése lényegesen olcsóbb, mint az állandó vegyszerigénnyel és szakmai felügyelettel működő vízgyáré, mondta.

A két megye víziközmű társasága, és a két szomszédos megyei önkormányzat vezetői már meg is állapodtak az együttműködésről, őszre elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányt, majd közös társaságot alapítanak, ám ehhez még szükséges a két ország kormányainak támogató döntése is.

A tervek szerint Arad térségéből Kevermes közelében lépné át a vezeték a határt, majd vezetne el a kevermesi vízbázishoz. A csővezeték hossza a Aradnál 15, Békésben pedig 24 kilométer lenne. Évente nyolcmillió köbméter aradi víz érkezne a vezetéken, ellátva a megye 56 településének több mint 288 ezres lakosságát jó minőségű kevert vízzel. A vízművek mendezsmentje a rendszer kiépítésének költségét korábban kétmilliárd forintra becsülte. Ha minden a tervek szerint alakul akkor leghamarabb 2012-ben érkezhet aradi víz.

Módosítás dátuma: 2010. szeptember 24. péntek, 15:38  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak

A polgári kormányzás sikere a felnövekvő generációk számára kiemelten fontos – jelentette ki az MNO-nak Ágh Péter. A Fidelitas országos elnökének elmondása szerint ezután is azért fognak dolgozni, hogy a fiatalok nyertesei legyenek a kormányzásnak. A politikust a júliusban esedékes tisztújításról, a szervezet előtt álló kihívásokról, a fiatalok problémáiról, valamint az Új nemzedék jövőjéért program vitairatáról kérdeztük. Interjú.

Bővebben...