A tavaszi nagytakarítás részletei:
A területen 2012 óta zajlanak szervezett szemétszedési akciók, melyek Egyesületünk Budapesti Helyi Csoportja kezdeményezett elsőként. Ezt követően számos szervezet – a Fővárosi Önkormányzat, a Főkert Nonprofit Zrt., a IV. kerületi Önkormányzat, valamint Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság – tevőlegesen is tett az áldatlan szeméthelyzet felszámolásáért. Ennek köszönhetően több, mint 500 m3 hulladéktól szabadult meg az értékes élőhely.


Az elmúlt fél évtizedben folyamatosan javuló állapot megőrzését a Fővárosi Vízművek is segítette azzal, hogy a bejutást minden irányból betonelemekkel akadályozta meg, így a szeméthalmok „utánpótlása” megszűnt. Ezek az erőfeszítések mára szemmel látható eredményeket hoztak és ez sarkallta az MME helyi csoportját arra, hogy a terület teljes megtisztítása érdekében újra meghirdesse a tavaszi nagytakarítást. A szervezők reményei szerint az akció keretében a még itt maradt, kézzel könnyen szedhető hulladékot teljesen fel lehet számolni, és a jövőben csak a dunai áradások során bekerülő kis mennyiségű szeméttel kell törődni.

Találkozó: 2017. április 1-én, szombaton, 9 órakor Újpesten, a Váci út és Megyeri út találkozásánál lévő ÖMV benzinkút parkolójában lesz. Az érdeklődőket 9:15-ig várjuk, ezt követően indulunk el a védett területre. Azokat is szeretettel várjuk, akik később csatlakoznának a munkához, a felhíváshoz csatolt térkép kellő segítséget nyújt a kijutáshoz. A találkozó helyszínéül szolgáló benzinkút boltja lehetőséget kínál némi ennivaló beszerzésére, de a szervezők is készülnek hideg étellel és meleg itallal. A szükséges zsákokat és védőkesztyűket az MME biztosítja, az összegyűjtött hulladék elszállításról pedig a Főkert NZrt. gondoskodik. A munka várhatóan 16:30-ig tart majd.

Mindenkit szeretettel várunk!

A terület rövid bemutatása:

A Palotai-sziget természetvédelmi terület Budapest egyik legértékesebb helyi védettségű értéke, mely még őrzi a fővárosi Duna-szakasz egykor kiterjedt ártéri életközösségének eredeti életterét. A közel 50 hektáros terület két részből tevődik össze, melyet kettészel az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telepe. A ma már félszigetként létező erdőterület az egyik legérintetlenebb természetes élőhely a fővárosban, melyben számos ritka és védett faj megtalálja életfeltételeit. Az idős fákon költ az egerészölyv és a héja, valamint a fekete harkály, a zöld küllő, a nagy- és a kis fakopáncs. Gyakori fészkelő a fülemüle, a vörösbegy, az énekes rigó, a csilpcsalpfüzike, a szén- és kékcinege. A sziget menti kiépítetlen Duna-szakasz pedig a vízimadarak számára jelent kiváló telelő- és vonulóhelyet. Kétéltű- és hüllőfaunája Budapesten belül az egyik leggazdagabb! Az ártéri erdők növényvilága szegényes, de a területen ennek ellenére több ritka flóraelem is megtalálható: erős állománya él itt a fővárosban ritka szálkás pajzsikának és előfordul a rucaöröm is.

A takarítás helyszíne (Forrás: Google Earth)
A takarítás helyszíne (Forrás: Google Earth)

Forrás: http://www.mme.hu/budapesti-helyi-csoport/tavaszi-nagytakaritas-az-ujpesti-palotai-sziget-termeszetvedelmi-teruleten